Topgolf

1-0 voor Team Europa: Junior Solheim Cup gaat back-to-back naar Europese amateurs

Team Europe behaalde dinsdag voor het eerst in de geschiedenis een back-to-back overwinning in de Ping Junior Solheim Cup. De Spaanse Amateur Cloe Amion stelde met een 2-putt op haar laatste hole de overwinning zeker. 
Beeld: Mark Runnacles / LET

Beeld: Mark Runnacles / LET

De 'thuisploeg', onder leiding van aanvoerder Gwladys Nocera en vice-aanvoerder Nora Angehrn, stormde op de eerste dag naar een overtuigende voorsprong van vijf punten dankzij formidabel golf in de foursomes in de ochtend. Uiteindelijk worden de VS met 15-9 verslagen in het Spaanse La Zagaleta.

Junior Solheim Cup 2023 - winnende putt
De Spaanse Cloe Amion maakt de winnende putt
Beeld: Mark Runnacles / LET
These girls know how to do it and they work really hard.

Captain Nocera vertelde trots aan de aanwezige pers: “Aanvoerder zijn is gemakkelijk met een team als dit! We vonden de baan geweldig, maar ik denk dat dit succes te danken is aan een heel goede voorbereiding. Deze meiden weten hoe ze het moeten doen en daar werken ze heel hard voor. Ik moet en mag ze feliciteren met al het werk dat ze gedurende het seizoen en de afgelopen twee dagen hebben verricht.”

Briem trots op haar team

Een van de speelsters in het Europese team is Helen Briem. Tijdens het Big Green Egg Open - dat een kleine 2 weken geleden in Nederland werd gespeeld - sprong zij in het oog toen ze de laatste speelronde als gedeeld leider de baan in ging. Briem was er ook al bij toen Team Europe in 2021 won: “De eerste keer winnen was speciaal omdat het in Amerika was, maar deze was veel beter. Twee keer op rij winnen is onbeschrijfelijk. Ik vind het gewoon zo cool omdat we allemaal zo verschillend zijn. We komen uit verschillende landen, maar strijden samen. We hebben zoveel persoonlijkheden, dat is cool. We waren de afgelopen dagen echt gefocust.” Als het team is opgedroogd na de duik in het zwembad (foto onder) gaan ze samen kijken bij de ‘grote’ Solheim Cup, dat op 3 kwartier rijden ook in Spanje gespeeld wordt. ”Ik kijk erg uit naar de Solheim Cup. Het worden vier hele gave dagen.”

Junior Solheim Cup - springen in het zwembad
Beeld: Mark Runnacles / LET

Over de Ping Junior Solheim Cup

De PING Junior Solheim Cup werd in 2002 voor het eerst georganiseerd voor amateurs jonger dan 18 jaar. Het toernooi wordt gespeeld in een soortgelijk format als dat van de Solheim Cup. De top 12 Europese junior amateurs tegen hun Amerikaanse leeftijdsgenoten. Het doel van deze jeugdige versie is uiteraard het opdoen van ervaring in een groot matchplay evenement en het is een kans om van elkaar te leren. ‘Onze eigen' Nederlandse Anne van Dam speelde in 2013 de Junior Solheim Cup. Het dient als haar persoonlijke hoogtepunt in de amateurcarrière. In 2002 en 2003 kwam ook nationaal coach Dewi-Claire Schreefel uit voor Team Europa.

Anne van Dam in de Junior Solheim Cup 2013
Beeld: Getty Images

De Solheim Cup gaat vrijdag van start. Je leest er alles over in de 'Wie speelt waar' van deze week, maar uiteraard volgen we het ook deze week op de voet.