Beeld: Golfsupport
Topgolf

Vijf dingen over de Solheim Cup die je nog niet wist

Beeld: Golfsupport
Over een week gaan we er even goed voor zitten. De Solheim Cup is coming to town, om precies ‘to Caseras’ onder de rook van Malaga, waar op de baan van Finca Cortesin wordt gespeeld. Vijf dingen die je nog niet wist over dit fantastische evenement, het grootste in vrouwengolf.

De eerste keer

De eerste Solheim Cup werd in 1990 gespeeld op de Lake Nona Golf & Country Club in Florida. De Solheim Cup werd bedacht door Karsten Solheim, een Noorse zakenman die na emigratie naar de Verenigde Staten daar het merk Ping opbouwde. Team USA verpletterde Europa met 11,5 tegen 4,5 punten. Van de eerste elf edities won de Verenigde Staten elf keer, maar de stand over de laatste zes is 4-2 in het voordeel van Europa.
Wie wil zien hoe het er de allereerste keer aan toe ging, kan deze video van een uur bekijken.

De eerste keer werden nog maar 16 punten verdeeld

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

2. Het begon met 16

Hè, 11,5 plus 4,5, is dat opgeteld niet weinig? Klopt, in het begin werden nog maar 16 punten over drie dagen verdeeld. Het format van de Solheim Cup werd kort daarna een paar keer gewijzigd. De eerste keer bestonden beide teams uit acht speelsters. Op de eerste dag werden vier foursomes gespeeld en op de tweede dag vier fourballs. Op de laatste dag acht singles. In 1992 kwamen er twee singles bij op de laatste dag (en ook twee spelers extra per team) en in 1994 werd het aantal fourballs en foursomes uitgebreid naar vijf. In 1996 werd het format gekozen dat nu nog steeds wordt gebruikt: elk team heeft twaalf speelsters. Op de eerste dag worden in de ochtend vier foursomes gespeeld en in de middag vier fourballs. Dat herhaalt zich op dag twee en op de slotdag beslissen 12 singles de match. Net als in de Ryder Cup.

3. Kluis met gouden putters

Nog even terug naar de familie Solheim en hun bedrijf Ping. Oprichter Karsten, die in 2000 overleed, bouwde een kluis bij het hoofdkwartier van het bedrijf in Phoenix. Daarin liggen inmiddels meer dan 3200 met bladgoud vervaardigde putters, die elk een overwinning op een van de tours symboliseren. Wie met een Ping-putter een toernooi wint, krijgt zelf ook een gouden exemplaar. De Nederlander Robert-Jan Derksen is in het bezit van een gouden putter. Hij won met Ping het toernooi in Dubai (2003). Volgens Derksen ligt de putter die hij kreeg bij de bank in een kluis. Tegenwoordig liggen er ook gouden wedges van winnaar in de Ping Golden Vault.

De gouden kluis van Ping

Beeld: YouTube

4. Jongste speelster

Dat record staat op naam van Charley Hull. Slechts zes maanden nadat ze op 17-jarige leeftijd professional was geworden, deed de Engelse mee aan de Solheim Cup 2013 op de Colorado Golf Club. En wat voor een debuut. Voor het eerst won Europa dat jaar op Amerikaanse bodem en Hull zelf veegde in haar single de green aan met de Amerikaanse ster Paula Creamer (5&4). Het verhaal gaat dat Hull in al haar onschuld Creamer vroeg een bal te signeren voor een vriendin thuis… Hull is er dit jaar voor de zesde keer bij, drie keer speelde de 27-jarige blonde golfbabe uit Kettering (Northamptonshire) in het winnende team.

Debuut Charley Hull in de Solheim Cup

5. Miss Solheim Cup

De titel van Miss Solheim Cup gaat evenwel naar Laura Davies. De 59-jarige Britse, die drie keer een onderscheiding van het Britse rijk kreeg voor haar verdiensten in golf en zich Dame mag noemen, is topscorer aller tijden. Ze sleepte in de periode tussen 1990 en 2011 25 punten binnen voor Europa: 22 overwinningen, 18 verliespartijen en zes keer eindige een partij met haar onbeslist en verdiende ze een half punt voor Europa. Haar twaalf deelnames is ook een record.

Dit jaar is Davies assistent-captain van Europa. Nog nooit was ze captain, maar dat is alleen haarzelf aan te rekenen. Die verantwoordelijkheid wil ze niet liet ze meermaals weten.

Laura Davies in de Solheim Cup
Lees meer over
Solheim Cup