Beter golfen

Leg je de golfbal ook wel eens op een kluitje?

De meeste golfers slaan af van een uit de kluiten gewassen ‘cocktailprikker’, ook wel tee genoemd. Maar wist je dat je de bal ook gewoon op een kluitje grond kunt leggen?
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Afslagplaats

Je ziet het niet vaak. De meeste golfers gebruiken een tee om de bal met een flinke drive in het spel te brengen. Sommige spelers kiezen er op korte par 3-holes voor om de bal op de afslagplaats vanaf het gras te slaan, maar gebruiken op de langere holes dan wel weer een tee.

bal op een tee

Laura Davies

Laura Davies is vice-captain van het Europese Solheim Cup-team en heeft als golfer een merkwaardige gewoonte. Ze gebruikt bij het afslaan geen tee, maar ‘kleit’ een soort heuveltje waarop ze bal legt. We hebben het hier overigens niet over een doorsnee amateurgolfer, maar over een van de grootste speelsters uit de geschiedenis van golf. De Engelse won maar liefst 85 toernooien, waaronder meerdere majors. Ze speelde in twaalf Solheim Cups en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Dit jaar is ze tijdens de Solheim Cup voor de zoveelste keer assistent-captain. Voor de rol van captain is ze niet in de wieg gelegd, zei ze zelf ooit al, dus daar hoeven ze haar niet voor te vragen. Dat is haar te stressvol.

Yips

Maar terug naar het molshoopje dat Davies creëert op de afslagplaats. Dat doet ze niet om de greenkeepers te pesten. De Britse (59) begon er eind jaren tachtig mee. Davies sloeg tijdens een toernooi in Amerika de bal vanaf een tee een keer slechts 90 meter uit de richting en vanaf dat moment had ze volgens eigen zeggen de yips met de driver.

Omdat de viervoudig majorwinnaar vanaf de fairway vaak genoeg de driver gebruikte – zoals dat heet off the deck – besloot ze dat min of meer ook vanaf de afslagplaats te doen. Maar daar maakt ze zelf een kleine verhoging, iets wat in de baan op de fairway natuurlijk niet mag.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Zuiver

“Het helpt me om beter door de bal heen te gaan”, is haar argument. “Het is moeilijker, vraagt om meer focus en hoewel ik niet meer de yips heb, gebruik ik het nog steeds. Omdat ik de gedachte erachter nog steeds onderschrijf.”
Ook jij mag dit doen tijdens je rondje golf. Er is geen regel die het verbiedt. En als het jou helpt om zuiverder te slaan, waarom niet? Heus, de greenkeeper zal niet boos op je worden…

Lees meer over
Golfregels