Equipment

Golftees: dit moet je weten

In principe gebruik je op iedere hole een tee. Je hebt ze in alle soorten en maten, maar welke tee is voor jou het meest geschikt?

Er zijn talloze soorten tees. Kort, lang, dik, dun, hout, plastic, rubber of bamboe. De lengte van een tee varieert ongeveer tussen de 3 en 10 centimeter. De maximale lengte voor een tee is door de R&A vastgesteld op 4 inch (10,16 centimeter). In golfwinkels heb je meestal de keuze uit ongeveer vijf verschillende lengtes van tees. Het voordeel van het langste model (meestal zo’n 8 centimeter) is het feit dat je hoogte zelf kunt bepalen. Hoe dieper je de tee in de grond steekt, hoe lager die boven het maaiveld uitsteekt.

Golftees van verschillende lengte

Toch is het niet handig om altijd een lange tee te gebruiken, bijvoorbeeld als je een ijzer gaat slaan. De kans is namelijk groot dat je tee breekt, omdat je naar beneden slaat waardoor de tee een flinke klap krijgt. Lange tees zijn daarom ontworpen voor de langere clubs en korte tees zijn voor de ijzers.

Goede hoogte

Bij het slaan van een driver is het essentieel om de bal op de goede hoogte op te teeën. Het meest gangbaar is om de helft van de bal boven de club uit te laten steken als je je driver achter de bal zet. Als je de bal lager opteet, zal de balvlucht lager zijn. Dit doe je meestal als je wind tegen hebt. Tee je de bal hoger op, dan gaat je balvlucht omhoog. Vaak een go to als de wind in de rug is.

Het is echter ook mogelijk om je bal hoog op te teeën en toch een lage balvlucht te slaan. Guido Migliozzi, playing professional op de European Tour, doet dat regelmatig door extreem naar beneden te slaan. Oefen dat zelf eerst regelmatig op de drivingrange voordat je het in de baan gaat proberen.

TIP

Zorg dat je altijd drie verschillende tees in je broekzak hebt zitten; een lange voor je driver, een middellange voor je houten en een korte tee voor je ijzers.

Hout, plastic of ander materiaal?

Het maakt duidelijk verschil van welk materiaal je tee is. Meerdere clubs willen dat je geen plastic tees gebruikt omdat het slecht is voor de natuur. Vogels nemen ze mee en laten ze ergens anders vallen. Plastic tees zijn ook voor greenkeepers een doorn in het oog, omdat ze slecht zijn voor de maaimachines. De plastic variant gaat daarentegen wel langer mee dan houten tees.

De oudste golfbaan van Engeland - The Royal North Devon Golf Club - heeft in 2019 al besloten om plastic tees in de ban te doen. Je mag alleen de houten exemplaren gebruiken. In Nederland is dat bijvoorbeeld het geval bij Capelle G&CC in Capelle aan den IJssel. Tees van hout zijn echter niet direct duurzamer dan plastic tees. De houten variant breekt sneller af en blijft daardoor achter op de tee. Helaas ruimt niet iedereen zijn of haar rotzooi op, waardoor menig teebox vol ligt met gebruikte tees. Iets waar greenkeepers ook niet blij mee zijn.

Duurzaam

Omdat houten tees vaak geverfd worden, zijn tees van bamboe en rubber het meest duurzaam. Toch worden deze het minst gebruikt. Als de grond bevroren is, komen de wintertees tevoorschijn. Maar die zitten niet lekker in je broekzak, waardoor ze niet echt gebruiksvriendelijk zijn. Bamboe tees breken minder snel af, maar ze zijn ook direct drie keer zo duur als houten tees.

Brush-t

Borsteltje

Tot slot is er de Brush-T, de borstel tee. Bovenop het sterke plastic zit een soort tandenborsteltje waar je de bal op kunt leggen. Volgens de makers krijg je daardoor 2 procent minder afwijking naar links of rechts. Bovendien zou je er verder mee slaan, omdat de haartjes meebuigen bij impact tussen club en bal. Tourpro’s spelen er echter niet mee, dus of het daadwerkelijk zo is?

Conclusie

Zo is er voor ieder wat wils. Het belangrijkste is niet de tee zelf, maar de hoogte waarop je de bal opteet. En zorg ervoor dat je eventuele kapotte tees opruimt. Voor het milieu, voor de greenkeepers en voor jezelf. Een betere wereld begint tenslotte bij jezelf.

Informatie voor clubs op ngf.nl: Wat is beter: houten tees of plastic tees?

Lees meer over
Equipment