Beeld: Getty Images
Equipment

Worden plastic tees straks verboden?

Beeld: Getty Images
De oudste golfbaan van Engeland heeft al in 2019 de plastic tees in de ban gedaan. Je mag alleen van houten exemplaren afslaan. Gaat dat voorbeeld navolging krijgen in Nederland?

The Royal North Devon Golf Club, aan de zuidwestkust van Engeland, is de oudste golfclub (1864) in Engeland. Op de ledenvergadering werd in 2019 het besluit genomen om alleen nog maar houten tees op de golfbaan toe te staan. De plastic tees zouden de flora en fauna op en rond de baan (vogels pikken de plastic tees en droppen ze elders) aantasten. Een opmerkelijk besluit en volgens de Vereniging van Engelse golfbaanmanagers de eerste club in Engeland die deze maatregel neemt.

Gaan we dat ook meemaken op Nederlandse golfbanen? Dat plastic tees worden verboden? De discussie over plastic tees wordt al langer gevoerd, maar is lastig en daarom hebben de officiële regelinstanties R&A, USGA en ook de NGF (nog) geen standpunt ingenomen. Greenkeepers zien liever wel de plastic tees verdwijnen, want ze brengen niet alleen schade aan de natuur toe maar ook aan de machines. 

Hergebruik

Aan houten tees kleeft wel een nadeel: ze zijn meestal geverfd en dat is evenmin milieuvriendelijk. Aan de andere kant gaan plastic tees weer heel lang mee, mits je ze na gebruik weer hergebruikt natuurlijk… Plastic of houten, in beide gevallen moet je je tee opruimen als die na je afslag niet meer kan worden gebruikt. Er zijn wel initiatieven voor duurzamere tees, zoals afbreekbare tees van meel en bamboetees, maar anderen zetten twijfels bij de duurzaamheid van die tees. Kortom, het zal nog wel even duren.

Maar in 2019 werd de lobby tegen het gebruik van single-use plastic flesjes op de golfbanen ook succesvol gevoerd en de NGF stapte over naar een digitaal handicap-pasje en wil af van de plastic pas, dus wie weet...

Reageren? Dat kan op social media van GOLF.NL of via mail (redactie@golf.nl). Een selectie van de reacties via mail zullen we aan dit artikel toevoegen.
Lees meer over
Equipment