Beeld: True Spec Golf
Equipment

Geen succes op de greens? Probeer eens een andere puttergrip

Beeld: True Spec Golf
Speel jij zonder vertrouwen op de greens? Het zou goed kunnen dat een andere puttergrip dan uitkomst biedt. Ze zijn er in alle soorten en maten, en de kans is groot dat je baat hebt bij een bepaalde dikte of vorm. GOLF.NL zet de verschillende soorten grips voor je op een rij.

Het is het enige onderdeel van de club waar je altijd contact mee maakt: de grip. Heb je weleens overwogen een andere puttergrip te proberen als je twijfelt of even geen gevoel hebt op de greens? Het is flink goedkoper dan een volledig nieuwe putter en een nieuwe grip kan je wel dat nieuwe gevoel geven voor de kortste club in de tas. 

Goed in de vingers

De trend op het gebied van puttergrips is de afgelopen jaren flink veranderd: veel tourprofessionals gebruiken een dikkere grip dan de standaardafmeting. 

Het kiezen van een nieuwe puttergrip is niet makkelijk. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden: dikke grips, dunne grips, maar ook grips met een andere vorm, bijvoorbeeld pistol, paddle, round, flat, semi-round, square, parallell, tapered, non-tapered. Er is ook veel variatie in materiaal: leer, synthetisch rubber, plastic, acryl of zelfs polymeer.

Veel tourprofessionals gebruiken een dikkere grip dan de standaard afmeting

Het kiezen van de goede grip is een van de laatste stappen bij een putter fitting. De maat, vorm en het gewicht kan van invloed zijn op het clubblad bij impact, de belangrijkste factor voor het al dan niet holen van putts. 

Er zijn ook spelers waarbij de puttergrip weinig uitmaakt voor de uitkomst. Het allerbelangrijkste blijft dat de grip goed in de vingers van de speler moet liggen. De grip moet je een stabiel en comfortabel geven zodat je met maximaal vertrouwen een goede stroke kunt maken. 

Waarom dik?

Waarom zijn er veel spelers die voor een dikkere grip kiezen? Een dikke grip zorgt ervoor dat je minder makkelijk knijpt in de grip en zo (deels) je handen uitschakelt. Hoe dikker de grip hoe meer je je bovenlichaam moet gebruiken. Een goede stroke wordt doorgaans getypeerd door rustige armen, waarbij het bovenlichaam de beweging leidt. De handen bewegen, maar volgens veel puttcoaches (er zijn ook coaches die hier anders tegenaan kijken) moet dat zo beperkt mogelijk blijven. 

Een puttergrip mag volgens de golfregels maar één vlakke kant hebben

Golfers die last hebben van de yips kiezen vaak voor een dikkere grip. Sommige golfers hebben geen problemen om hun polsen 'stil' te houden. Het nadeel van actieve polsen is dat het de kans vergroot dat het clubhoofd bij impact niet loodrecht op de bal en op het doel gericht is. Heb je juist een stroke waarbij je wel een beroep doet op je polsen, dan is een (standaard) dunne grip beter. 

Maten

Grofweg zijn er drie maten als het gaat om puttergrips: standaard (1.0-1.2 inch in diameter), midsize (1.3-1.4 inch) en oversized (tot 1.75 inch). 

Zijn er regels? Ja, zo mag een puttergrip niet dikker zijn dan 1.75 inch. Daarnaast is het zo dat een puttergrip één vlakke kant mag hebben. Bij de grips van bijvoorbeeld je ijzers of metalwoods mag dat niet. Bij een putter is een grip met een vlakke kant handig omdat je daar je duimen op kan laten rusten. 

Bedrijven als SuperStroke, Winn en Golf Pride blijven nieuwe vormen en maten verzinnen. De standaard grip heeft meestal een platte bovenkant en een ronde achterkant, maar er zijn ook 'pistol' grips met een taper, wat wil zeggen dat de grip dunner wordt naarmate je omlaag gaat. Dit jaar kwam er ook een Reverse Taper grip op de markt, waarbij de grip dikker wordt naarmate je omlaag gaat.  

Er zijn ook grips met een hexagonale, pentagonale, vierkante of volledige ronde vorm die constant blijven in diameter en niet 'tapered' zijn. 

'Jumbo'

Een populaire dikke 'jumbo'-grip is de Fatso 5.0 (een grip met een diameter van 1.67 inch). Deze grip geeft je al veel meer het gevoel van een honkbalknuppel of tennisracket. Ook populair is de Two-Thumb grip (1.61 inch) waarbij je allebei je duimen naast elkaar op de grip plaatst. Dit zorgt ervoor dat de schouders en lichaam ook recht blijven tijdens de stroke. 
 

Tiger Woods en zijn 'klassieker'

Dat een puttergrip heel persoonlijk is bewijst Tiger Woods. Hij is praktisch de enige speler op de tour die nog steeds een klassieke PP58 grip van PING gebruikt. De simpele zwarte grip is herkenbaar aan het witte PING-mannetje (om zijn sponsors tevreden te houden kleurt hij het witte mannetje en de merknaam in met een zwarte stift). De enige major die hij niet won met deze grip was zijn eerste: de Masters van 1997. 

 
 

Hoe kies ik de juiste grip?

Omdat een grip iets heel persoonlijks is raden we je aan om naar een golfshop te gaan en verschillende grips uit te proberen. Veel grote golfshops (denk dan aan Jumbo Golfwereld of Golfplaza) hebben veel putters staan met verschillende grips die je uit kunt proberen. Je kan ook naar een clubfitter gaan voor advies. Als je de mogelijkheid hebt om je puttingstroke op te nemen (met een high-speed camera of launchmonitor) kan je zelfs vergelijken wat een andere puttergrip met je stroke (en resultaat) doet. Een kwestie van uitproberen dus. Inspiratie nodig? Hieronder een aantal populaire modellen die je ook vaak op de tour ziet:

Golf Pride Tour SNSR

Volgens Golf Pride geeft 75 procent van de tourpro's de voorkeur aan de vorm van een pistol grip. Dankzij deze vorm, die doet denken aan een geweer, maakt de bovenste hand stabieler contact met de grip. Deze grip is ook verkrijgbaar in een straight (blauw) versie. 

SuperStroke Zenergy

In dit overzicht kan het populaire merk SuperStroke niet ontbreken. Het helpt natuurlijk enorm als de spelers (onder anderen Wyndham Clark, Rickie Fowler en Jordan Spieth) met een dikke SuperStroke grip goed presteren op de Tour.

superstroke puttergrip

 

Two Thumb 

Two Thumb was een van de eerste merken die de 'oversized' puttergrip populair maakte. 

Flat Cat grip 

Onder anderen Justin Rose speelt met de Flat Cat. Het vlakke ontwerp zorgt ervoor dat je handen makkelijk haaks op de doellijn op de grip kunt zetten. Er zijn vijf verschillende maten. 

Garsen G-Pro MAX

Dit is de grip waarmee Henrik Stenson The Open won in 2016. Volgens de producent zorgt deze grip ervoor dat je polsen in een neutrale positie blijven omdat je handpalmen naar elkaar gericht zijn. Dat zou er weer voor zorgen dat je ellebogen meer richting je lichaam zijn gedraaid. 

Lamkin Deep Etched

Deze klassieke simpele grip wordt onder meer gebruikt door Francesco Molinari. Lamkin maakt ook grotere 'jumbo'-grips.  


Winn Medalist Pistol

Net als SuperStroke is Winn een populair merk onder de pro's. De Medalist Pistol is een grip die onder anderen Jason Day lang gebruikte toen hij nummer 1 van de wereld was, maar de Australiër is nu weer terug naar de simpelste grip die er is: een Velvet Cord grip van Golf Pride.
Lees meer over
Equipment