Tips

Het geheim van ver slaan

Van afstanden van meer dan 300 meter kunnen gewone amateurs alleen maar dromen, maar voor long driver Bob de Boef is het heel gewoon. Hoe doe je dat? GOLF.NL sprak in de podcast 'Podje Golf' met de Nederlandse long driver over de populariteit dankzij Bryson DeChambeau, zijn eigen carrière en de geheimen van de sport.

"Ik heb altijd wel ver geslagen", zegt de Nederlandse long driver Bob de Boef (44), die zijn langste drive ooit 371 meter ver sloeg. "Toen ik op m'n twintigste begon met fitnessen werd ik een stuk sterker en merkte ik dat mijn swingsnelheid echt omhoog ging. Ik kreeg wel vaak te horen dat ik ver sloeg, maar toen ik als amateur meedeed aan een longdrivetoernooi won ik absoluut niet, maar ik werd ook niet laatste. Andere pro's zagen dat ik met gewoon amateurmateriaal meedeed, geen long driver, en die zeiden, 'er zit wel potentie in, als je wat dingen aanpast kun je verder gaan slaan'. En zo is het balletje gaan rollen", vertelt De Boef, die in het dagelijks leven werkt als manager in een fitnesscentrum.

Amateurs kiezen vaak een te lange shaft

"Ik gebruik altijd het voorbeeld van een hijskraan. Als je met een hijskraan wil gaan draaien om snelheid te ontwikkelen, waar moet die dan heel stevig zijn? Onderin, waar die op de grond staat. Dat is met golf ook zo. Het gaat om de basis, je benen moeten heel sterk zijn, en de rotatie vanuit je core moet heel sterk zijn", zegt De Boef over de transformatie en het geheim van Bryson DeChambeau (zie onder) om verder te gaan slaan. 

"Als ik dan iets kan overbrengen aan de luisteraars, is dat amateurs vaak een te lange shaft kiezen in hun driver", zegt De Boef. "Bijna alle long drivers slaan met een shaft van 48 inch, de maximale toegestane lengte, maar als je dat gaat vergelijken met de PGA Tour dan zie je dat veel pro's met 43.5 inch spelen. Bryson zit tegen de 46 inch (45.75 inch, red) aan. Amateurs slaan betere ballen met een shaft van 43 inch, maar worden verleid om toch voor die ene driver te gaan waarmee ze die lange bal sloegen door die langere shaft", aldus De Boef.

Meer weten?

Wil je meer tips en meer weten over de geheimen van long drivers? In aflevering 13 van 'Podje Golf', de Podcast van GOLF.NL spraken we met long driver Bob de Boef. Luister hieronder naar de aflevering:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.


In aflevering 13 van de podcast 'Podje Golf' spreekt Bob de Boef onder andere over de lengte van de shaft (die vaak te lang is bij amateurs) van een driver. Hieronder een tabel met de gegevens waaraan De Boef refereerde:

Club Shaft (inches) Loft
Standaard driver 45 10.5 
Driver Bryson DeChambeau 45.75 5.5
Maximaal toegestaan 48   

Foto: Boven - Bryson DeChambeau tijdens de Arnold Palmer Invitational (4-7 maart 2021) waar hij de par-5 6de hole afsneed. Onder - Kyle Berkshire (de wereldkampioen long driving in 2019) en Nederlands kampioen Bob de Boef.

Wat voor clubhoofdsnelheid heb je nodig om de afstanden van Bryson DeChambeau te slaan?

Drive van Bryson hole 6 (par-5, Bay Hill)  Zaterdag Zondag
Afstand 368 yards  377 yards 
Tot de hole  68 yards  88 yards 
 Ball speed  194 mph  196 mph
 Benodigde clubhead speed     
 Perfect contact (smash factor 1.52)  128 mph 129 mph
 Goed contact (smash factor 1.49) 130 mph 132 mph
 Redelijk contact (smash factor 1.45) 134 mph 135 mph

Video 1: de drive van 315 meter van Bob de Boef tijdens de opname van Podje Golf

Video 2: de drive van Bryson DeChambeau tijdens de Arnold Palmer Invitational.

Video 3: wereldkampioen en fenomeen Kyle Berkshire, die Bryson DeChambeau heeft geholpen.

Video 4: Kyle Berkshire helpt Bryson DeChambeau met verder slaan

Lees meer over
Golftips Instructie