Beeld: PING.com
Equipment

De gouden putter van Robert-Jan Derksen

Beeld: PING.com
Dagobert Duck zal jaloers zijn op zoveel gouden staven. Professionals die met een putter van PING een toernooi winnen, ontvangen naast het prijzengeld een uniek cadeau. Zo was ook Robert-Jan Derksen die in 2003 de Dubai Desert Classic won, blij verrast toen PING belde.

“Goedemorgen Robert-Jan, gefeliciteerd met jouw overwinning in Dubai. Je ontvangt binnenkort een gouden exemplaar van jouw PING-putter”, aldus de vertegenwoordiger. Veel golfmerken keren een bonus uit bij een toernooizege, maar PING verzorgt een wel heel bijzonder aandenken. Sinds de jaren ’70 krijg je een uniek gouden exemplaar van de putter waarmee je gewonnen hebt. “Ik heb ‘slechts’ één titel gewonnen met een PING putter - het andere toernooi dat ik won speelde ik met Odyssey - maar zover ik weet ben ik wel de enige Nederlanders met een gouden putter. Dat is wel bijzonder.”

Robert Jan Derksen met gouden putter

Spanjaard Miguel Ángel Jiménez spant de kroon

Er zijn spelers op het hoogste niveau die waarschijnlijk meerdere exemplaren in hun bezit hebben. Miguel Ángel Jiménez bijvoorbeeld met 21 overwinningen op de European Tour. De Spaanse golfer wordt al sinds 1982 gesponsord door PING. Hij heeft zelfs een extra putter gekregen met daarin ‘707’ gegraveerd, refererend aan de 707 toernooien die hij speelde op de European Tour.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

"Ik kan ermee putten"

De putter is in gewicht en omvang identiek aan de gewone putter. Robert-Jan Derksen: “Ik kan er dus gewoon mee putten als ik zou willen, maar met een klein steentje tussen de bal en het raakvlak zal er al snel een beschadiging op komen. Hij ligt dus veilig in een kluis bij een bank.” Het is niet zo dat hij daar naartoe gaat om herinneringen op te halen. “Nee, de putter bezorgt me niet per se kippenvel, dat komt echt bij het zien en vooral horen van de televisiebeelden. Het blijft een prachtige prestatie waar ik trots op ben.”

Robert-Jan Derksen heeft nu een eigen Putting Academy waar ook talenten en topgolfers les krijgen. Hij heeft in het systeem gespiekt om te kijken wie er met een PING putter speelt. “Ik heb één dame in mijn bestand staan. Haar naam ga ik niet noemen, maar als haar eerste overwinning een feit is, zal het ongetwijfeld duidelijk worden."

‘Golf’s Fort Knox’

De gouden putter wordt altijd in tweevoud gemaakt. Eén exemplaar wordt overhandigd aan de betreffende kampioen, het andere exemplaar gaat naar de ‘PING Gold Putter Vault’. De enorme kluis in Phoenix, Arizona bevat inmiddels meer dan drieduizend gouden putters. En er komen bijna wekelijks exemplaren bij. Het wordt ook wel ‘Golf’s Fort Knox’ genoemd vanwege de zware beveiliging. Dus de volgende keer dat je een nieuwe kampioen ziet op tv met een PING-putter in handen, weet dan dat er in de PING Gold Putter Vault plaats zal worden gemaakt voor een nieuwe toevoeging. Iets wat begon als een manier om spelers te bedanken, heeft inmiddels de meest waardevolle verzameling putters ter wereld opgeleverd.

Het oudste exemplaar is van John Barnum, die in 1962 de Cajun Classic won met een model 69. De collectie omvat de winnende putters van 106 grote kampioenschappen op de PGA Tour, PGA Tour Champions en LPGA Tour, inclusief alle vier de heren majors in 1988. Het model PING Anser neemt de meeste ruimte in in de kluis, met meer dan vijfhonderd overwinningen.

Robert-Jan Derksen was eerder te gast in onze podcast Podje Golf.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lees meer over
Equipment