Nieuws

'Hoe bepaal ik de nearest point of relief?'

In de rubriek 'Stel je regelvraag' geven we antwoord op vragen over de golfregels en het handicapsysteem. In deze aflevering gaat het over droppen op de juiste plaats en voordeel halen uit de regels.

Ernest: “Bij Regel 10.2 staat het volgende: ‘Het is niet toegestaan om een voorwerp neer te leggen dat je helpt met het oplijnen. Wanneer je dit doet en vervolgens je stand inneemt, krijg je twee strafslagen.’ Nu moet ik bekennen dat mijn buggy zo neerzet dat deze opgelijnd staat richting de green. Is dat ook verboden?”

Je mag geen voorwerp neerleggen dat je helpt bij het oplijnen, zoals een golfclub (Regel 10.2b(3)). Een buggy kan daarmee worden gelijkgesteld als je die bewust plaatst om je te helpen bij het innemen van je stand of om je te helpen met oplijnen. Dit mag dus niet en de straf is de algemene straf die je niet ongedaan kunt maken door het voorwerp/de buggy weer weg te halen/te verplaatsen voordat je de slag doet.

Ben: “Na een verre afslag zoeken we een bal in de buurt van een waterhindernis. Daar is nogal wat klaver, dus is het niet zeker dat de bal in de hindernis ligt. Er wordt een nieuwe bal gedropt en net voordat deze wordt geslagen, wordt toch de oorspronkelijke bal gevonden. Deze wordt vervolgens gespeeld. Mag dit of moest de gedropte bal worden gespeeld. Of had men de hindernisregel niet mogen toepassen?”

Als het niet zeker is dat de bal in de hindernis ligt vanwege de klaver, dan mag de hindernisregel niet worden toegepast. Als de oorspronkelijke bal binnen de drie minuten zoektijd wordt gevonden en de gedropte bal is nog niet gespeeld, dan mag de speler met de oorspronkelijke bal spelen of heeft deze de keuze opnieuw met slag en afstand een bal te spelen vanaf de tee.

Belle: “Ik sloeg mijn bal vanaf de tee tegen het apparaat aan waar de waterslang op- en afgerold wordt tijdens het sproeien. Het stond midden op de fairway en mijn bal stuiterde bijna de sloot in. Mag ik dan een nieuwe bal slaan?”

Nee, je mag geen nieuwe bal spelen. Je bal in beweging heeft per ongeluk een invloed van buitenaf (apparaat) geraakt en je moet volgens Regel 11.1 de bal spelen zoals hij ligt.

Bal in ground under repair

Janneke: “Hieronder mijn vraag over het bepalen van de nearest point of relief. De bal ligt in het midden van de ground under repair (GUR). Ik benader de cirkel van de achterzijde (de green ligt aan de voorzijde). Aan welke kant moet ik dan droppen?”

Bij het bepalen van het dichtstbijzijnde punt zonder enige belemmering zijn naast de ligging van de bal ook de stand van de speler en de ruimte voor de swing van belang. Wanneer een bal precies midden in een GUR-cirkel ligt, zal een rechtshandige speler waarschijnlijk aan de linkerzijde van het GUR-gebied uitkomen bij het bepalen van het dichtstbijzijnde punt zonder enige belemmering.

Mocht er geen local rule zijn dat het verboden is om de bal uit de GUR te spelen, dan kun je ook besluiten om de bal te spelen zoals hij ligt. Bij GUR met een groene kop moét je relief nemen van de GUR.

Kees: “Ik heb mijn bal onspeelbaar moeten verklaren door de ligging onder een struik. Ik had na mijn drop onvoldoende ruimte voor een volledige swing. Binnen de droppingzone zie ik een muizengat. Ik drop mijn bal in dit gat en neem een free drop met één stoklengte waardoor ik nu wel een volle swing kan maken. Mag dat?”

Je hebt juist gehandeld door de procedure voor de onspeelbare bal (Regel 19.2) goed toe te passen. Als je bal bij het droppen binnen de twee stoklengten in een muizengat terecht komt, dan heb je een nieuwe situatie. Je bal ligt volgens de Definitie in een abnormale baanomstandigheid (muizengat), waar je met je slag last van hebt en die je daarom volgens Regel 16.1 mag ontwijken. Je bepaalt het dichtstbijzijnde punt waar je met je slag en stand geen last meer hebt van het muizengat en je mag dan vervolgens binnen een stoklengte droppen. Kortom: je hebt juist gehandeld.

In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF), Wouter Quispel (NGF Referee) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie!
Lees meer over
Golfregels