Golfsport

Donder en bliksem: wat zijn de regels?

Wat moet je doen als het dondert en bliksemt in de buurt van de golfbaan? Het kan gevaarlijk zijn dus het is zaak om alert te zijn. Waar moet je op letten en wanneer moet je echt de baan af? We zetten het voor je op een rijtje.

Schuilhutten op golfbanen zijn er om de veiligheid van golfers te waarborgen. Als je denkt dat de weersituatie gevaarlijk is, ga je zo snel mogelijk richting zo’n schuilhut. Normaal gesproken is er dreiging van blikseminslag vanaf het moment dat het verloop tussen donder en bliksem minder dan tien seconden is. Het aantal kilometer dat onweer bij je vandaan is, is het aantal seconden tussen donder en bliksem gedeeld door drie.

Stoppen met spelen

Voorop staat dat een golfer zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen veiligheid. Daarom kun je altijd zelf beslissen om te stoppen met spelen. Dit mag als je redelijkerwijs van mening bent dat er blikseminslag dreigt. Als dit in een wedstrijd gebeurt, moet je dit zo snel mogelijk melden aan de wedstrijdleiding.

Tijdens een wedstrijd kan de wedstrijdleiding, een referee of een bevoegde clubfunctionaris besluiten het spel stil te leggen. Dit gebeurt met een toeter. Als er een lang aanhoudende toon hoorbaar is, moet je direct stoppen met spelen en jezelf in veiligheid brengen. Op een golfbaan is dit meestal de dichtstbijzijnde schuilhut.

Bij drie opeenvolgende tonen is er geen direct gevaar. Het spel wordt dan onderbroken vanwege bijvoorbeeld duisternis of een onspeelbare baan. In dat geval mag je kiezen of je direct stopt met spelen of dat je de hole uitspeelt. Beginnen aan een nieuwe hole is niet toegestaan.

Qualifying kaart tijdens onderbroken ronde

Mocht het zo zijn dat je bezig was aan een qualifying ronde en onweer (duisternis en ziekte zijn ook een goede reden) gooit roet in het eten, dan mag je de kaart nog steeds invoeren. Op de holes die niet gespeeld zijn, worden door het systeem netto parren genoteerd. Hiertoe is besloten omdat het anders zonde is dat de gespeelde holes niet meetellen voor je handicap. Als blijkt dat er geen dreiging van onweer was, heeft de handicapcommissie de bevoegdheid een strafscore op te leggen in het geval dat de speler de bedoeling had om zijn of haar handicap te manipuleren.

Matchplay

Als je matchplay speelt en er is dreiging van onweer dan kun je samen met je tegenstander besluiten te stoppen. Mocht het zo zijn dan een van de spelers of teams na verloop van tijd weer wil spelen en het is veilig genoeg, dan moet de tegenstander het spel ook hervatten. Als spelers het niet eens zijn over hoe ze moeten handelen, dan moeten ze stoppen. Als je toch verder speelt, verlies je de hole. De wedstrijdleiding bepaalt vervolgens wanneer het spel wordt hervat.

Partij overspelen in NGF Competitie

Tot slot is het belangrijk voor competitiespelers om het NGF Competitiereglement te lezen. Daarin staat dat partijen die worden onderbroken (vanwege onweer) alleen op de dag zelf worden uitgespeeld. Als dat niet lukt, moet de hele partij worden overgespeeld. In dat geval is het zelfs toegestaan de samenstelling van het team te wijzigen. In onderling overleg bepalen de captains met elkaar een nieuwe datum om de wedstrijd af te maken. Uitgespeelde partijen worden niet overgespeeld; de uitslagen blijven geldig.

Lees meer over
Golfregels