Golfsport

Tellen tot je een ons weegt en de bal valt?

De bal de hole in kijken of quasi-ondeugend erin blazen. Mag dat eigenlijk? Het tweede niet, het eerste wel. Onder bepaalde voorwaarden.

Het zal je niet vreemd in de oren klinken. Je putt of chipt de bal perfect richting de hole, maar de bal blijft net op het randje liggen. Dat overkwam bijvoorbeeld Si Woo Kim in 2019 bij de RBC Heritage op de PGA Tour. De Koreaan putte op hole 2 van de Harbour Town Golf Links van net buiten de green voor zijn derde slag. Hellinkje op, hellinkje naar beneden, van links naar rechts op de hole af. De bal bleef op het randje liggen. Net eroverheen misschien wel. Kim liep naar zijn bal toe en bukte voorover om te zien hoe ver die over het randje lag. Matt Kuchar, de andere speler in de flight kwam ook even kijken, de caddies namen eveneens poolshoogte maar de bal verroerde zich niet. Na 55 seconden schreeuwde iemand uit het publiek wat en de bal viel in de hole. Eind goed, al goed, dacht Si Woo Kim. 

Maar wat bleek? Hij had regel 13.3a overtreden. "De speler krijgt een redelijke tijd om de hole te bereiken en nog 10 seconden om te wachten of de bal in de hole zal vallen." Maar Kim wachtte niet tien seconden, maar bijna een minuut. Gevolg: volgens de regel had Kim dus met de vorige slag uitgeholed en kreeg hij één strafslag toegevoegd aan zijn score op die hole. De birdie werd een par.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Tiger: twee seconden

Er zijn natuurlijk ook genoeg gevallen bekend van ballen die wel vielen. De beroemdste? Zonder meer de chip van Tiger Woods in 2005 tijdens The Masters. De bal had geen tien seconden nodig, maar welgeteld twee. Bovendien was de tijd nog niet ingegaan want Woods had de hole nog niet bereikt.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie!
Lees meer over
Golfregels