Nieuws

'Mag ik zand wegvegen op de green?'

In de rubriek 'Stel je regelvraag' geven we antwoord op vragen over de golfregels en het handicapsysteem. In deze aflevering gaat het over hole in one-prijzen voor amateurs, het correct raken van de bal en zand wegvegen op de green.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Henny: "Een kennis kwam naar mij toe met een vraag waar ik het antwoord schuldig op moest blijven. Het was haar verteld dat je nooit je club achter je bal mocht trekken om je slag te doen. Dat kost je in een wedstrijd twee strafslagen en als je je bal dan ook nog beweegt een derde strafslag. Klopt dat?"

Bij het doen van een slag moet de bal met de kop van de club worden gespeeld. Het maakt daarbij niet uit met welk deel van de kop van de club, dus bijvoorbeeld ook de zijkant of de achterkant van de kop. Het correct naar de bal slaan betekent dat je de bal niet mag duwen, schrapen of lepelen. De bal moet zodanig worden geslagen dat er maar kort contact is tussen enig deel van de kop van de club en de bal. Zie ook Regel 10.1a. De straf voor het niet correct naar de bal slaan is de algemene straf; verlies van de hole bij matchplay en twee strafslagen bij strokeplay. 

Jeroen: "Jullie hadden onlangs een artikel dat iemand een Rolex had gewonnen met een hole-in-one. Mag een amateur ook een geldprijs in ontvangst nemen voor een hole-in-one?"

Ja, dat mag. Het moet echter wel een wedstrijd van tee tot hole zijn zoals een normale golfronde. Daarnaast moet de hole waar de prijs gewonnen wordt minimaal 50 yards (45,7 meter) zijn. Als de hole in deze wedstrijd korter is dan 50 yards, dan geldt een limiet van 850 euro.

Harm: "Tijdens een storm zijn er op onze baan veel bomen omgewaaid. Deze liggen nu nog, vaak kort gezaagd en opgestapeld, tussen de bomen die zijn blijven staan. Wat zijn de regels als je bal hier tussen in of achter ligt? Zijn dit natuurlijke of onnatuurlijke obstakels?"

Het gaat erom of de kortgezaagde delen van bomen(stammen en takken) zijn bedoeld om door de greenkeeper te worden weggehaald. In dat geval zijn deze volgens de definitie als 'grond in bewerking' aan te merken en mag je deze volgens Regel 16.1 (abnormale baanomstandigheden) zonder straf ontwijken. Als (delen van) boomstammen zijn verplaatst waarbij het niet de bedoeling is dat ze later worden weggehaald dan zijn het losse natuurlijke voorwerpen en mag je deze uitsluitend volgens Regel 15.1 ontwijken door ze weg te nemen, te verplaatsen of er eventueel delen van af te breken.

Verder zijn omgewaaide bomen uitsluitend losse natuurlijke voorwerpen als ze niet meer (deels) vastzitten in de grond. Een afgebroken boom of tak die niet meer vast zit aan een deel van de boom die nog in de grond vast zit is dus een los natuurlijk voorwerp. Een boom die is omgewaaid maar nog wel deels met de wortels in de grond zit is niet los en ontwijken zonder straf is in die situatie niet mogelijk.

Er is uiteraard nog de mogelijkheid voor een commissie om beschadigde gebieden en omgewaaide bomen als grond in bewerking te markeren waardoor ontwijken zonder straf volgens Regel 16.1 alsnog mogelijk is.

Cris: "Ik heb begrepen dat je op de green losse voorwerpen en zand alleen op mag pakken en niet mag vegen (met hand of putter). Je zou dan de lijn kunnen verbeteren, maar is dat ook zo?"

Je mag zand, losse aarde en losse natuurlijke voorwerpen volgens Regel 13.1c met elke redelijke handeling verwijderen. De Regel beschrijft geen specifieke beperkingen. Dit betekent dat je dit ook met de hand, een handdoek of een putter mag wegvegen. Redelijke handeling betekent hier dat je niets mag doen wat onnodig is voor het verwijderen van zand, losse aarde of losse voorwerpen waardoor je ook bijvoorbeeld onnodig je speellijn verbetert of de status van de green test. Wanneer je met redelijke handelingen zand, losse aarde of losse natuurlijke voorwerpen verwijdert en daarbij ook onopzettelijk je speellijn verbetert, krijg je daarvoor geen straf.

In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie!
Lees meer over
Golfregels