Equipment

Nieuw op de markt in de maand januari

Wat werd er in januari aan golfequipment gelanceerd? In de maandelijkse rubriek 'Nieuw op de markt' zetten we het voor je op een rijtje!

Zoals gewoonlijk is de eerste maand van het jaar direct ook de drukste als het gaat om equipmentnieuws. De mailbox van de redactie zat bomvol met persberichten. Daarom deze maand een extra lange editie van 'Nieuw op de markt'. We zetten de belangrijkste releases per merk voor je op een rij:

Eerder deze maand werden de nieuwe drivers voor 2023 gelanceerd door de grootste merken: Callaway Paradym, PING G430, Cobra AeroJet, TaylorMade Stealth 2 en Titleist, die vorig jaar al kwam met de TSR drivers.

Titleist

TSR1 driver

Vorig jaar lanceerde Titleist de nieuwe TSR drivers. Om ook in de oneven jaren relevant te zijn lanceert het merk een uitbreiding van de lijn: TSR1. Deze driver is lichter (40 gram vergeleken met TSR2) en daarmee gericht op golfers met een lagere swingsnelheid. Het gaat dan niet alleen om het clubhoofd, maar ook in de shaft en grip is gekeken naar zoveel mogelijk besparing. Naast de driver zijn er ook TSR1 fairwaywoods en hybrides. De TSR1 metalwoods zijn vanaf 23 februari verkrijgbaar. 

Prijs
Driver: €649
Fairwaywoods: €349
Hybrides: €329

TSR2 & TSR3 hybrides

We blijven even bij TSR want na de TSR 2 en TSR 3 drivers en fairwaywoods van afgelopen oktober verschijnen eind februari ook de hybrides. Sinds 2014 heeft Titleist op de PGA Tour al de meeste hybrides in de tas van de pro's weten te krijgen. Er zijn wederom twee modellen: 2 en 3. De TSR2 is vergevingsgezind, zorgt voor een hoge lancering en is er voor spelers die een vegende beweging maken (dus de hybride meer slaan zoals een fairwaywood). De TSR3 is het tourmodel en is er voor golfers die precisie en variatie zoeken in een iets slanker jasje. Beide modellen zijn verstelbaar in loft, de TSR3 heeft daarnaast ook nog gewichtjes om het zwaartepunt aan te passen. Prijs
€329

Scotty Cameron Super Select putters

Misschien wel het bekendste premium puttermerk, Scotty Cameron, komt voor 2023 met 10 nieuwe Super Select putters. Dat gebeurt in twee stappen: vanaf 17 maart zijn de Newport, Newport Plus, Newport 2, Newport 2 Plus, Newport 2.5 Plus en Squareback 2 verkrijgbaar. Op 19 mei komen daar vier mallets bij: Fastback 1.5, Del Mar en de nieuwe GOLO 6 en GOLO 6.5. Meest opvallende aan de nieuwe lijn zijn de 'Plus' modellen, die door een grotere flange (het deel achter het clubblad) vergevingsgezinder zijn. 

scotty cameron

Prijs
€499 

SM9 T-Grind Vokey wedges

Vorig jaar schreven we op deze website over de 23 modellen in de SM9 wedges van Vokey. Daar komt nu nog een smaak bij, namelijk de SM9 T-Grind. Het is een populaire grind (vorm van de zool die bepaalt hoe de club door het gras gaat) op de PGA Tour. Onder andere Jordan Spieth, Cameron Smith, Will Zalatoris en Cameron Young hebben een T-Grind in de tas. Enige behendigheid, om de club flink open te zetten en te variëren, is dus wel vereist. De wedge heeft een lage bounce (vier graden) en is verkrijgbaar in een loft van 58 of 60 graden.

vokey wedges

Naast de T-Grind introduceert Vokey ook lichtgewicht shafts in alle Vokey SM9 wedges. Als je lichte shafts in je ijzers hebt, is het nu dus ook mogelijk om te kiezen voor iets lichts in je wedges. Als laatste komt Titleist met 'black limited editions' van de T-100 ijzers en de eerdergenoemde SM9 wedges. 


Prijs
€199 (staal)
€219 (graphite)

Footjoy Stormwalker golfschoenen

De kortse dag ligt al even achter ons, maar we wachten nog op het voorjaar. Voor de 356-dagen-per-jaar-golfer heeft Footjoy de Stormwalker verbeterd. Deze boots (voor dames en heren) zijn volledig waterdicht en hebben een 3M Thinsulate voering voor extra comfort en warmte. Handig voor deze natte en koude maanden. De Stormwalker XT heeft een extra ritssluiting (zie foto) voor een nog betere afsluiting.


Prijs
€159 (XT €179)

TaylorMade

Spider putters

Ook in 2023 heeft TaylorMade nieuwe Spider putters op stapel liggen. De populaire lijn krijgt een uitbreiding met de Spider GTX en de Spider GT Max putters. De eerstgenoemde hebben een hoge vergevingsgezindheid doordat er in de achterkant van de club veel gewicht is geplaatst.

taylormade

Met de Spider GT Max zet TaylorMade vol in op adjustability, oftewel mogelijkheden om de putter fijn af te stellen. Dankzij twee verschuifbare gewichten van wolfraam van 40 gram kan je het zwaartepunt, de hoeveelheid toe hang en clubbladrotatie aanpassen. Als je veel putts links (of rechts) mist kan je daar de bijbehorende gewichtspositie op aanpassen. "We moedigen golfers aan om hun puttneigingen te observeren. Als je weet waar je vaak mist, kan je de gewichten van de Spider GT Max gebruiken om je putts consistenter te maken. Waarom zou je je puttbeweging aanpassen als je ook de putter kan aanpassen?', aldus Bill Price van TaylorMade. 

taylormade

    
Prijs
€399 (GTX)
€489 (GT Max)
taylormadegolf.com

*Eerder deze maand maakte TaylorMade twee nieuwe toevoegingen bekend aan de tour line-up. Zowel Nelly Korda als Brooke Henderson, twee absolute wereldtoppers in het damesgolf, behoren nu tot Team TaylorMade.

Mizuno

ST230 metalwoods

Mizuno behoort sinds enige tijd ook tot de merken die elk jaar een nieuwe driver lanceren. En minstens zo belangrijk voor succes: sinds een paar jaar zijn er ook spelers op de tour die een driver van het Japanse merk in de tas hebben. Na vier jaren van korte cycli in 'Speed Technology' lijnen is de ST230 series het resultaat. Volgens Mizuno is dit de lijn die uit de schaduw van de iconische ijzers gaat stappen. Een van de innovaties is de CORTECH Chamber, een roestvrijstaal gewicht met elastomeer, om de kracht van het clubblad op te vangen en deze terug te geven aan de bal. Het zorgt ook voor meer gewicht voor in het clubhoofd en dat leidt tot lagere spin en meer afstand. De driver is er in drie versies: de standaard ST-Z, de ST-X (meer draw bias) en de lichtgewicht ST-X PLTNM. Chris Voshall (Director of Product) zegt nadrukkelijk dat golfers gefit moeten worden om te bepalen wat het geschikte model is, omdat de onderlinge verschillen subtiel zijn. Naast drivers zijn er ook ST230 fairwaywoods en hybrides. Prijs
Driver €549
Fairwaywoods €349
Hybrides € 319
 

S23 wedges

Naast nieuwe metalwoods komt Mizuno met een nieuwe meer vergevingsgezinde wedge, de S23. "Dit was in principe geen product voor de tour, maar de club vond zelf zijn weg naar de topspelers", zegt Jeff Cook van Mizuno over de wedges die wat meer gewicht richting de teen en een kleine cavity in de hiel hebben. Natuurlijk zijn deze wedges gesmeed in de beroemde Japanse fabriek in Hiroshima. 


Prijs
€230
mizunogolf.com

Cobra

KING Tec/Tour clubs

Naast de AeroJet metalwoods lanceert Cobra deze maand de KING Tour, CB, MB ijzers, Tec hybrides en de KING Tec Utility ijzers. Veel innovaties uit de driver, bijvoorbeeld het door A.I. ontwikkelde H.O.T. PWRSHELL clubblad, zien we terug in deze clubs, die ook verkrijgbaar zijn in one-length-uitvoering.

Als het gaat om de gesmeden ijzers is er voor de betere golfer flink wat te kiezen. In de Tour ijzers zit net iets meer technologie voor een helpende hand dan in de CB (semiblade) of MB (blade) ijzers. Alle drie de modellen zijn vanaf 3 februari verkrijgbaar.


Prijs
Utility: €239
Hybride: € 319 
KING Tour ijzers: € 1499 (7 clubs)
KING CB/MB ijzers: € 1249 (7 clubs)
cobragolf.com

Wilson

Dynapower driver

Met Dynapower brengt Wilson een 'gouwe ouwe' terug op de markt. In 1956 lanceerde Wilson Sporting Goods Co. een ijzerlijn onder dezelfde naam. Bijna 70 jaar later verschijnt er een nieuwe Dynapower driver, die verkrijgbaar is in een titanium en een carbon (koolstof) versie. De carbon versie met een koolstof kroon en zool is gericht op lagere handicappers terwijl de Titanium versie meer vergevingsgezindheid en een hoge lancering produceert. Naast een driver - en bijpassende fairwaywoods en hybrides - zijn er ook Dynapower ijzers voor dames en heren. 

Prijs 
Driver: €480 (Carbon), €400 (titanium)
Fairwaywoods: € 260
Hybrides: € 230
IJzers: €875 (staal), €980 (graphite), €840 (dames)

N.B.: in Amerika hebben Kevin Kisner en Trey Mullinax getekend bij Wilson en in Europa is Alexander Knappe toegevoegd aan het Wilson-team (met o.a. Padraig Harrington, Joakim Lagergren en Benjamin Hebert). 

DUO SOFT golfbal

Deze golfbal van Wilson, ook in Nederland populair met de lage compressie voor een schappelijke prijs, heeft een upgrade gekregen. Volgens Wilson is het de zachtste golfbal die er te koop is. De kern is aangepast om snelheid te behouden, ook als je een lagere swingsnelheid (minder dan 90 mijl per uur) hebt. De bal is ook verkrijgbaar in groen, rood, geel en oranje.

wilson duo soft golfbal

Prijs
€30 per dozijn
wilsongolf.com

Srixon

ZK MkII metalwoods

Ook Srixon heeft een nieuwe driver op stapel liggen, namelijk de ZX MkII woods. De driver heeft een dunner en geoptimaliseerd clubblad gekregen voor extra snelheid. De ZX7 MkII is er voor de betere golfer die graag wil variëren in balvluchten en de ZX5 MkII heeft een grotere voetafdruk en lanceert de bal wat hoger. De nieuwe ZX5 LS MkII heeft meer gewicht voorin het clubhoofd voor een lagere spin. 

srixon zx

In dezelfde Mk lijn lanceert Srixon ook vier nieuwe ijzers: ZX4, ZX5, ZX7 en de Z Forged II. 

srixon

Prijs
Drivers: €599 
Fairway Woods: €329 
Hybrids: €279
IJzers: €200 per ijzer (graphite €216,50)

Z-Star Series golfballen

Ook Srixon brengt nieuwe versies uit van hun tourbal: de Z-STAR. Naast de drie modellen Z-Star, Z-Star XV en de Z-Star Diamond (de bal van o.a. Brooks Koepka), verschijnt ook de Z-Star Divide. Deze bal (zie afbeelding onder) is voor de helft geel en voor de helft wit. Het contrast kan helpen bij het krijgen van feedback in trainingsoefeningen (bijvoorbeeld bij het putten) of als je het gewoon leuk vindt om een keer met een hele andere golfbal te spelen. Mocht je een iets lager budget hebben, dan is er ook de nieuwe Srixon Soft Feel 13, een zachte golfbal voor €30,- per dozijn. 

Prijs
€58 per dozijn
srixon.com

Cleveland

Frontline Elite putters

De nieuwe Frontline Elite lijn van Cleveland bestaat uit acht verschillende putters. Het meest opvallende aan de lijn is dat er meer dan 30 gram aan wolfraam is geïnjecteerd in het slagvlak om het gewicht zo ver mogelijk naar voren te plaatsen. Volgens eigen onderzoek zijn de putters daardoor 38 procent nauwkeuriger bij mis-hits. De Frontline Elite putters zijn vanaf 3 maart verkrijgbaar.

Prijs
€299

CBX Full-Face 2 wedges

Wedgespecialist Cleveland lanceert deze maand de CBX Full-Face 2 wedges. Vergeleken met andere merken (die doorgaans kiezen voor een blade model) zet Cleveland met deze lijn meer in op vergevingsgezindheid. Het clubblad is extra groot (13 procent groter dan de RTX Full-Face) en de zool is wat groter met meer bounce zodat de club zich minder snel ingraaft. 

Golfers die meer een blade type wedge prefereren, kunnen opgelucht ademhalen: eerder deze maand verschenen de RTX6 ZipCore wedges.

Prijs
€ 189 (€199 graphite)
clevelandgolf.eu

Kijk voor het materiaal in deze rubriek in jouw lokale golfshop op de golfbaan of op JumboGolf.com.

Heb je een equipmentvraag?

Heb je een vraag of suggestie over golfmateriaal? Stuur een mail naar sietse@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Misschien behandelen we jouw vraag dan in de volgende aflevering van 'Nieuw op de markt'!

Lees meer over
Equipment