Equipment

Callaway Paradym: snelheid én stabiliteit

Callaway lanceert voor 2023 een volledig nieuwe driver: Paradym. Door in het clubhoofd licht koolstof in plaats van titanium te gebruiken is deze niet alleen sneller maar ook stabieler.    
Beeld: Callaway Golf

Beeld: Callaway Golf

Het is volgens Callaway tijd voor een nieuw paradigma, oftewel een nieuwe manier van kijken, en in dit geval naar de driver. Het merk is voor Paradym opnieuw begonnen, en het resultaat is een '360 Carbon Chassis'. In het clubhoofd is geen titanium meer gebruikt om zoveel mogelijk gewicht te besparen en tegelijkertijd de stabiliteit te verhogen.

Meer stabiliteit

Volgens Callaway is de kroon en de zool 44% lichter nu er geen titanium maar koolstof is gebruikt. Door dat gewicht te herplaatsen is het clubhoofd stabieler en dat zorgt voor een toename in vergevingsgezindheid (de neiging van het clubhoofd om te draaien, moment of inertia). Het clubblad is nog wel van gesmeed titanium. 

callaway paradym

Drie versies

De Paradym lijn bestaat uit drie verschillende drivers. Het standaardmodel is vergevingsgezind  en biedt de mogelijkheid om fijn(er) af te stellen door middel van een los gewicht va 15 gram. Deze driver is er voor de grote groep golfers die de bal hoog willen lanceren met weinig spin. 

De Paradym X is ontworpen met als doel om de bal zo hoog mogelijk te lanceren. Bij het adresseren oogt het clubhoofd wat groter en dat zorgt voor meer vertrouwen. Als je weleens last hebt van een slice is dit 'draw biased' model het meest geschikt. 

Triple Diamond

Het derde en laatste model, de Paradym Triple Diamond is iets compacter (450cc in plaats van 460cc). Deze driver is er voor golfers die in staat zijn om de bal te shapen (draw of fade, hoog of laag). Dit model geeft de minste spin en lanceert de bal lager, oftewel een club voor spelers met een hogere swingsnelheid. Een gewichtje van 14 gram kan van achter naar voren gebracht worden om nog minder spin en meer 'workability' te creëren. - en dat betekent automatisch minder vergevingsgezindheid.

callaway paradym


Zowel de Jailbreak tralies (33% lichter dan in de Rogue ST drivers uit 2022), die zorgen voor een stijver en daarmee sneller clubhoofd, als het door artificiële intelligentie ontworpen clubblad komen in verbeterde vorm terg in de Paradym drivers. De meest opvallende verandering is het uiterlijk van de Callaway drivers. De kroon (zie boven) is donkerblauw, maar heeft een contrasterend (zwart) deel bij het clubblad.  

De hele familie

Zoals gewoonlijk is de Paradym lijn een 'familie' en bestaat deze ook uit fairwaywoods, hybrides en ijzers. Ook in deze clubs komen veel innovaties terug, zoals het gebruik van koolstof, wolfraam voor betere gewichtsverdeling en artificiële intelligentie voor de optimalisatie van het clubblad.

callaway paradym

Bij de fairwaywoods kan je net als bij de driver kiezen uit drie verschillende modellen: standaard, X (hoge lancering en draw biased) en Triple Diamond (kleiner profiel en lage spin). 

callaway paradym

De hybrides verschijnen in twee modellen: standaard en een X versie, die iets groter en vergevingsgezinder is. Allebei de hybrides zijn in loft verstelbaar (+2 / -1 graden).

callaway paradym

Afstand in slank jasje

In de ijzers is eenzelfde onderscheid aangebracht. Het 'standaard' Paradym ijzer heeft een gesmeed clubblad en is een 'players distance iron', oftewel een slank ogend ijzer met veel technologie om afstand te maximaliseren. De X versie is nog meer gericht op afstand door sterkere lofts  en extra wolfraam achterin het clubblad voor een hogere lancering. Dit ijzer is ook iets vergevingsgezinder en heeft een iets groter profiel voor meer vertrouwen. 

callaway paradym

Prijs & productinformatie

De Callaway Paradym golfclubs zijn vanaf 24 februari 2023 te koop in de lokale golfshop op jouw golfbaan, via Jumbo Golf of via de website van Callaway.

Prijs
Drivers: € 649
Fairwaywoods: € 399
Hybrides: 
€ 329
IJzers (6 clubs): 
€ 1699 (graphite), € 1599 (staal) 

Meer weten? 
eu.callawaygolf.com

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Lees meer over
Equipment