Tips

Hoe kies je de beste driver?

Zit je te denken aan een nieuwe driver? De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: heb ik eigenlijk wel een nieuwe driver nodig? Zo ja, dan helpen de volgende tips bij je keuze.

Tja, hoe kies je een goede driver? Het korte antwoord is: laat je fitten. Ga naar je golfprofessional, een clubfitter of naar een (grotere) golfwinkel waar ze ook golfclubfitting verzorgen. Door je balvlucht en swing te analyseren tijdens een fitting is de kans veel groter dat je een driver koopt die bij je spel past en waarmee je de beste ballen slaat. Trek dus niet zomaar een driver uit het schap. Als je al een driver hebt, is dat ook het moment om te bepalen of je eigenlijk wel een nieuwe driver nodig hebt.

Slechte ballen minder slecht

Slechte drivers worden door de 'Big Five' (Callaway, Taylormade, PING, Titleist en Cobra) niet gemaakt, maar er zijn wel drivers die goed of minder goed bij jou passen. Een driver is heel persoonlijk, want het heeft alles te maken met hoe jij met je unieke swing de bal raakt. Het grote doel van een clubfitting is om een club te vinden die ervoor zorgt dat de ballen die je minder goed raakt nog steeds een behoorlijke resultaat opleveren. In principe is het dus een zoektocht naar een driver waarmee je 'slechte' ballen minder slecht zijn (lees: het minst afwijken en nog steeds een flink eind vliegen).

Shafts

Tijdens een fitting kan je ook verschillende shafts uitproberen, en dat is met name interessant om de spreiding van je drives te verkleinen. Het gewicht, de stijfheid en torque (kantelkracht) kunnen invloed hebben op de stand van het clubblad bij impact en daarmee dus ook op de balvlucht. Veel drivers hebben afstelmogelijkheden (voor gewichtsverdeling, loft en lie) die tijdens een fitting aan bod komen en je kunnen helpen om alles uit je nieuwe driver te halen. Kijk ook zeker naar de standaardafwijking bij afstand en spin. Hoe kleiner de deviaties, hoe consistenter de club voor jou presteert.

Afstand is niet alles

Als je een keus maakt voor een driver, staar je dan niet blind op afstand. Laat je niet verleiden om de driver te kiezen waarmee je die ene verre bal hebt geslagen. Afstand is belangrijk, maar het mag niet ten koste gaan van precisie. Kies de driver met de beste combinatie van afstand en minimale spreiding. Een extra reden om je niet blind te staren op afstand is het feit dat het verschil in afstand tussen de beste drivers minimaal is. Dat komt omdat alle fabrikanten nagenoeg op de grens zitten van wat is toegestaan door de governing bodies, de R&A en USGA.

Voor ieder wat wils

Superlicht: een duidelijke trend als het gaat om drivers zijn de lichtgewicht modellen die gericht zijn op de oudere golfers die met een lichtere club meer snelheid kunnen genereren. Vrijwel alle merken hebben een model die extra licht is of gericht zijn op golfers die een slice slaan. Daarnaast zijn er ook modellen die er op gericht zijn om minder spin te slaan of, als je op zoek bent naar meer vergevingsgezindheid, juist meer spin genereren.

Nieuw niet per se beter

Nieuw is niet altijd beter: natuurlijk is er technologische vooruitgang als het gaat om de prestaties van drivers, maar deze vooruitgang wordt weleens overschat. Doorgaans gaat het - als je gefit bent - over een meter aan extra afstand per jaar die de fabrikanten eruit weten te persen. Daarnaast houden de fabrikanten ons soms ook voor de gek door de shaft te verlengen om in de reclames extra afstand te kunnen claimen. Een langere shaft kan extra snelheid opleveren, maar vaak ook meer spreiding.

Lees meer over
Equipment