Equipment

Alles over grips

Het is vaak een vergeten onderdeel van de golfclub: de grip. Welke soorten grips zijn er en hoe kies je de goede grip voor je golfclubs? GOLF.NL laat de feiten en een aantal grips zien.

Ze zijn er in alle maten en kleuren: grips. Het is het enige onderdeel van de club waar je contact mee maakt, dus belangrijk.

Maat

Om te beginnen heb je natuurlijk de maat, oftewel de dikte. Dit is ook gelijk de belangrijkste specificatie, want de maat is bepalend voor het gevoel. In principe zijn er vier maten: undersize, normal size, midsize en oversize (ook wel jumbo genoemd). Er zijn ook junior grips voor de jongste en kleinere golfers, maar die passen vaak alleen op kleinere golfclubs.

Opmeten

De maat van de grip is niet iets wat vastligt en alleen met de grootte van je handen te maken heeft. Het is echter wel een goed startpunt. Pak de grip vast zoals je dat hebt geleerd en kijk of je ring- en middelvinger goed om de grip zitten. Als je vingertoppen stevig in de palm van je hand drukken (licht raken is geen probleem) heb je misschien een te kleine grip. Als er juist veel ruimte tussen je middelvinger en palm zit heb je misschien aan te dikke grip. Idealiter raken je vingers je palm licht aan. Dit kan je door je PGA-professional heel makkelijk laten controleren.

Veel tourspelers gebruiken (extra) lagen tape onder de grip om de maat te wijzigen. Zo kan je met vier lagen tape (staat gelijk aan 1/16 inch) de grip verdikken van standaard naar midsize.

Het bekende golfmerk PING heeft een ander systeem, een kleurensysteem. Pak een meetlint en meet je vinger of hand op en je weet welke grip je nodig hebt. Handig, ook als je geen PING clubs hebt!

In bovenstaand schema is wit de standaardmaat, goud midsize, oranje oversize of jumbo. Aqua, rood en blauw zijn kleinere maten. 

Op gevoel

Je kan je hand opmeten, maar minstens zo belangrijk is het gevoel en de zekerheid waarmee je de club vasthoudt. Voelt de grip lekker aan en heb je vertrouwen? Er zijn genoeg golfers die met grote handen een standaard grip gebruiken of vice versa.  Er wordt weleens gezegd dat je met de dikke grips de ballen vaker naar rechts mist (een zogenaamde block) en dat je met te dunne grips de bal vaker op links mist (door een hook). Dit is niet onjuist (al is het effect vaak gering), maar het verschilt per speler en is heel persoonlijk. 

Materiaal

Als je de maat eenmaal hebt bepaald, ben je er nog niet want een ander belangrijk aspect is het materiaal van een grip. Moet de grip zacht voelen als een kussentje of juist hard of ruw? De meeste grips zijn gemaakt van verschillende synthetische rubbers. Er zijn ook grips van siliconen, elastomeer of plastic. 

Als je weleens in de regen speelt of veel zweet is een cord grip (met katoenvezel) een goede keus omdat vocht beter afgevoerd kan worden en het wat ruwer aanvoelt. Een cord grip heeft letterlijk koord van katoen tussen de twee dunne lagen rubber lopen. Na het samensmelten van de twee lagen rubber wordt de oppervlakte van de bovenste laag geschuurd zodat het koord aan de oppervlakte komt en zorgt voor een ruwer oppervlak dat vocht opneemt. 

Hoe kies je de juiste grip?

Omdat een grip iets heel persoonlijks is, raden we je aan om verschillende grips in een golfshop of bij een clubfitter uit te proberen. Met een luchtdrukapparaat kunnen sommige clubfitters binnen een paar tellen de grip veranderen. Het voordeel is dat je dan ook direct voelt wat het verschil in maat doet met je balans (gewichtsverdeling) en je gevoel (en indirect met je prestaties). Het spreekt voor zich dat dit perfect kan als je nieuwe clubs gaat kopen. Vraag dus aan de fitter om ook goed te kijken naar de grip.

Klik hier als je meer wilt weten over hoe vaak je je grips moet vervangen. Hieronder volgt een overzicht van een aantal populaire grips (€8 - €17 per stuk). 

Golf Pride Tour Velvet

De populairste grip (ook op de tour) is de simpele zwarte Tour Velvet grip van Golf Pride. Deze grip zit een beetje in het midden van het spectrum zacht/hard. Tiger Woods gebruikt de Golf Pride Tour Velvet Cord omdat deze wat ruwer aanvoelt. Er zijn golfers die een zachtere grip prefereren, maar kan het jou niet ruw genoeg? De ZGRIP is de ruwste cord grip die er is op de tour (onder anderen Paul Casey en Sergio Garcia gebruiken deze grip). 

Golf Pride MCC Plus4 ALIGN

Deze grip heeft een aantal technologieën gecombineerd. De MCC-grip is een hybride met een deel cord voor de bovenste hand en een zachter deel onder. Daarnaast heeft deze grip ook de Align-technologie. Een verhoogde richel van steviger materiaal aan de onderkant helpt om de clubs altijd op dezelfde manier te grippen. De Plus4 staat voor de lage kant die wat dikker is (vergelijkbaar met vier lagen tape) voor meer gevoel met de onderste hand (waardoor je minder hoeft te knijpen). 

Winn Dritac Wrap

Als je houdt van een zachte grip is deze klassieke wrap grip een goede optie. Werkt ook goed als je extra grip wil in de regen.

Lamkin Sonar+

Een van de bekendste gripmerken - Lamkin - doet het al jaren goed met de klassieke Crossline. Het bedrijf heeft echter ook een Sonar+ grip die door het speciale profiel veel meer kleeft en zachter aanvoelt dan een cord grip.

JumboMax UltraLite

Oversized grips zijn met circa 90 gram doorgaans veel zwaarder maar deze oversized Jumbo grip, die gebruikt worden door Bryson DeChambeau, is net zo licht als een standaardgrip (ongeveer 50 gram). Je reageert misschien anders op een dikke grip omdat je minder makkelijk in de grip kan knijpen. Misschien heb je meer moeite met de timing en swing je anders omdat je door de zwaardere grip meer gewicht in je handen hebt. Dit is iets wat je moet proberen, het liefst tijdens een fitting. 

 

 

Hoe vervang je thuis een golfgrip? Bekijk de video (klem en andere accessoires om zelf je grips te vervangen kan je hier kopen):

Lees meer over
Equipment