Beeld: Golfsupport.nl
Equipment

Staal of graphite: welke shafts zijn het beste voor jouw spel?

Beeld: Golfsupport.nl
Als je golfclubs gaat kopen, sta je voor deze keuze: heb je een stalen of graphite shaft nodig?

De shaft is een belangrijk onderdeel van de golfclub en zorgt ervoor dat de energie die je met je swing creëert, wordt overgebracht naar het clubhoofd en vervolgens naar de bal. Er zijn veel verschillende soorten shafts en het belangrijkste onderscheid is dat tussen stalen en graphite shafts. Wat is het verschil tussen de twee soorten? 

De vuistregel was altijd dat als je een sterke, fanatieke golfer bent, je een stalen shaft nodig hebt. Als je ouder bent, vrouw of een langzamere swing hebt, heb je graphite nodig. Maar zo simpel is het niet, want graphite shafts zijn beter geworden en voor veel meer golfers geschikt. Technologische vooruitgang en betere materialen hebben ervoor gezorgd dat graphite shafts niet alleen lichter zijn, maar door het combineren van materialen ook stijver.

Graphite

Als je het aan een clubfitter vraagt, zal deze zeggen dat de meeste golfers te zware en stijve shafts gebruiken - want staal is stoer. Verreweg de grootste groep golfers heeft echter baat bij een graphite shaft. 

Het voordeel van graphite is dat het veel lichter is. Iets wat lichter is, kan je sneller swingen, dus een lichtere shaft zorgt vaak voor een hogere swingsnelheid (en dus meer hoogte en afstand). Let op: dat voordeel neemt op een gegeven moment af - zie het als afnemende meeropbrengsten. Die lichtere shaft kan namelijk ook zorgen voor afwijkingen, bijvoorbeeld meer naar links of rechts of een te hoge of lage balvlucht. Dit verschilt per persoon, want iedereen reageert anders op een bepaalde shaft.

Doorgaans hebben beginnende golfers (of je moet heel sterk zijn) meer aan een graphite shaft in de ijzers. Als je wat ouder bent, is het ook aan te raden om over te stappen. Een nadeel van graphite is dat het vaak duurder is. 

Mocht je een blessure hebben, dan is een graphite shaft ook een goede optie. Graphite shafts geven - naast dat ze veel lichter zijn - doorgaans minder trillingen door, vooral bij slecht geraakt ballen, en dat is fijn als je last hebt van je rug, nek of andere klachten hebt.  

 

Staal

Om te beginnen: zelfs de beste tourspelers spelen tegenwoordig met graphite shafts in hun driver, fairwaywoods en hybrides. Staal is nagenoeg uitgestorven als het gaat om de 'metal woods', maar in de ijzers is dat anders.

Wat zijn dan de voordelen van stalen shafts in je ijzers? Staal is doorgaans zwaarder dan graphite en daarmee stijver. Als je sterk en atletisch bent, kan een stalen shaft in je ijzers goed voor je werken omdat het zorgt voor stabiliteit. Sommige spelers vinden het gevoel en de vibraties, die beter te voelen zijn met een stalen shaft bij een slecht geraakte bal, fijn. Ze krijgen 'feedback' en ze voelen beter hoe ze de bal hebben geraakt. 

Dat is ook de reden dat de meeste tourspelers nog wel stalen shafts in hun ijzers hebben, maar ook op het allerhoogste niveau zie je dat een aantal spelers graphite shafts gebruikt in de ijzers. Denk dan aan Matt Kuchar, Brandt Snedeker, Rickie Fowler, Abraham Ancer en Bryson DeChambeau, de eerste echte wereldtopper die in al zijn veertien clubs een graphite shaft heeft. 

Het goede nieuws is dat stalen shafts ook in lichtere varianten verkrijgbaar zijn. Zo zijn er merken met stalen shafts van 65 gram terwijl de gemiddelde graphite shaft hetzelfde of zelfs meer weegt (50-85 gram).


Wat past bij mij?

Elke golfer zal uiteindelijk moeten kiezen tussen staal en graphite bij het kopen van clubs. De swingsnelheid kan een goed startpunt zijn bij het kiezen. Doorgaans kunnen golfers met een hogere swingsnelheid (meer dan 100 mijl per uur met de driver) goed uit de voeten met een stalen shaft, maar er zijn genoeg voorbeelden van spelers met een snelle swing die juist een lichtere graphite shaft nodig hebben.

Jij, de golfer, bent nog steeds de bepalende factor voor wat de golfbal doet. Jij reageert op het gevoel van een shaft – bijvoorbeeld licht of zwaar – en dat zorgt ervoor dat je de bal moeilijker of juist makkelijker op het midden van het clubblad raakt. Het verschil tussen graphite en stalen shafts kun je het beste ervaren tijdens een fitting.

Er zit maar een ding op: fitten. Want het juiste gevoel kan je alleen ervaren door verschillende shafts te proberen. Met de juiste shaft ben je beter in staat om de bal midden op het blad te raken en krijg je een beter resultaat. En onthoud: slechte shafts bestaan niet, alleen shafts die niet bij jouw swing passen. 

Lees meer over
Equipment