Equipment

Help, ik ga naar een clubfitter! 6 tips

Veel golfers weten dat clubfitting onmisbaar is voor het uitkiezen van (nieuwe) golfclubs die goed bij je passen, maar waar moet je op letten als je naar een clubfitter gaat? GOLF.NL geeft 6 tips om het meest uit een clubfitting te halen.

1. Stel de goede vragen

Het bezoeken van een clubfitter geeft je een uitgelezen kans om je spel eens goed onder de loep te nemen. Wat doet de loft van een club met de spin op de ballen die ik sla? Wat gebeurt er als ik een lichtere shaft gebruik? Als we naar de drivers kijken zie je tegenwoordig dat de meeste moderne in een handomdraai zijn af te stellen. De shaft is zo verwisseld en dan is het ook nog mogelijk om de loft aan te passen. Ook het aanpassen van een ijzer doen goede clubfitters in een paar tellen. Kan ik de driver vergevingsgezinder (meer balsnelheid bij ballen die je te hoog, laag, op de teen of de hiel raakt) maken met een paar aanpassingen? Gebruik je weleens een houten-3 van de tee? Probeer zoveel mogelijk clubs en wees eerlijk. De meeste spelers hebben moeite met lange ijzers. Vraag daarom ook of je een aantal hybrides mag testen.

2. Laat je vooroordelen buiten de deur

Je haalt veel meer uit een fitting als je er onbevooroordeeld aan begint. Stap dus niet binnen met ‘Ik heb een driver van merk X nodig met een stiff shaft en 9.5 graden loft’. Wees bereid om alles (en alle merken) te proberen. Weinig spelers eindigen met een standaard shaft, loft en lie angle (hoek van het clubblad) als ze naar een clubfitter gaan. Het feit dat de huidige generatie golfclubs nog beter af te stellen zijn betekent dat de beste spelers ter wereld profiteren maar dat betekent dat ook jij de ideale balvlucht uit jouw swing kunt halen. Een kwestie van proberen dus.

3. Uiterlijk is ook belangrijk

Het is belangrijk dat je je prettig voelt bij de club als je boven de bal staat. Tuurlijk moet de club goed presteren, maar daarnaast is het ook belangrijk dat je de club in je handen ook mooi vindt. Wees wel eerlijk over je eigen golfvaardigheden. Veel golfers kiezen voor een fairwaywood of ijzer met een kleiner clubhoofd vanwege het uiterlijk. Dat is mooi als je in staat bent om het clubhoofd met je swing te manipuleren (open/dicht, voor verschillende balvluchten), maar vergeet niet dat je hier flink wat vergevingsgezindheid mee inlevert.

4. Denk (niet te veel) aan de shaft

Over het algemeen geldt dat een speler met een minder snelle swing een flexibelere (lichtere) shaft nodig heeft, en een speler met een snelle swing een stabielere (zwaardere) shaft. Dit is echter niet altijd zo, want minstens zo belangrijk voor het bepalen van de eigenschappen van de shaft is waar in de swing de snelheid wordt gegenereerd. De shaft is niet het belangrijkste onderdeel van een golfclub (elk onderdeel van een golfclub is namelijk onmisbaar), maar het gewicht van de shaft kan grote gevolgen hebben voor de ballen die je slaat. Probeer daarom veel verschillende shafts om te bepalen welke het beste bij je past. Bij het proberen gaat het vooral om het gevoel, hoe jij reageert op dat gevoel (licht, zwaar etc.) en of je beter of slechter in staat bent om de bal op het midden van het clubblad te raken. Natuurlijk is de lengte van de shaft ook belangrijk. Een langere shaft betekent niet per definitie dat je meer snelheid genereert. Vaak zorgt het wel voor inconsistentie. Langer is dus niet (altijd) beter!

5. 'Gapping'

Je hebt weinig aan twee clubs in de tas waarmee je dezelfde afstand slaat. Toch zijn er veel spelers die hun gapping niet op orde hebben. En dit is waarschijnlijk de grootste 'fout' in de tassen van de Nederlandse golfpopulatie: de afstanden tussen de verschillende clubs zijn niet geleidelijk en er zitten te grote of te kleine ‘gaten’ in afstand tussen de clubs. Met name bij de langere clubs is dat vaak het geval. Je hebt er niks aan als je langste ijzer net zo ver vliegt als je hybride. Als de afstandsverschillen kloppen, zie je waarschijnlijk dat je helemaal niet 14 clubs nodig hebt. Groot voordeel: als je minder clubs in je tas hebt wordt het kiezen van de juiste club in de baan veel makkelijker!

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

6. Meer informatie met een launch monitor

Of het nou een launch monitor van Trackman, FlightScope of Foresight is, voor een clubfitter zijn ze onontbeerlijk. Niet alleen helpt een launch monitor bij het bepalen van afstanden (om te grote afstandsverschillen – zie tip 5 - in je tas te voorkomen), ook helpt het bij het bepalen van de ideale balvlucht voor jouw swingsnelheid. In welke hoek lanceer jij je ballen? Hoe efficiënt breng je de snelheid van de club over op de bal, de zogeheten ‘smash factor’? Hoeveel spin genereer je? Wet welke hoek landen je ballen op de green? Het zijn onmisbare factoren voor precisie en het sneller laten stoppen van de bal bij de vlag. Kijk vooral op het scherm met welke clubs de cirkel (vaak gekleurd) waarin je ballen eindigen het kleinste is. Hoe kleiner de cirkel, hoe consistenter de club voor jou presteert.

Veel amateurs staren zich dood op afstand, waardoor ze clubs in hun tas hebben met weinig loft. Het nadeel daarvan is dat ze de bal vervolgens niet meer bij de (moeilijk gestoken) vlag kunnen laten stoppen. Je hebt veel meer profijt van consistentie in de afstanden die je met elke club slaat dan  af en toe een hele verre bal. Zorg daarom dat je naar een clubfitter gaat met een launch monitor (een apparaat waarmee je afstanden en balvluchten kan meten), want alleen dan wordt dit inzichtelijk. 

Lees meer over
Equipment