Equipment

Nieuw op de markt in de maand november

Wat werd er in november aan golfequipment gelanceerd? In de maandelijkse rubriek 'Nieuw op de markt' zetten we het voor je op een rijtje!

Cobra T-Rail hybrid ijzers

Het blijft een interessant fenomeen: golfers die kiezen voor looks in plaats van prestaties. Al komt club X qua prestaties beter uit de clubfitting, club Y ziet er net iets beter uit en eindigt daarom toch in de tas van de speler (disclaimer: de samensteller van dit overzicht is ook schuldig). De nieuwe Cobra T-Rail Hybrid ijzers passen uitstekend in deze categorie. Het zijn clubs die veel golfers kunnen helpen aan een lagere handicap, maar toch zie je ze opvallend weinig op de golfbaan (een ander goed voorbeeld zijn de Launcher XL Halo ijzers van Cleveland die wij ooit hebben getest).  Met een groot hol clubhoofd hebben ze meer weg van hybrides - die maken golf veel makkelijker omdat je de bal makkelijker de lucht in krijgt. 

De T-Rails onder deze 'ijzers' - die haaks staan op het clubblad, zie hoofdfoto - zorgen ervoor dat de club zich niet ingraaft in de fairway en makkelijker door de rough glijdt. Met andere woorden: als je talent hebt voor het raken van de grond én dan pas de bal, dan zijn deze ijzers, de derde generatie T-Rail clubs, voor jou. Voor mannen bestaat de set uit zes clubs: 5-hybrid en 6 tot PW. De clubs zijn standaard uitgerust met een lichte shaft. De damesset bestaat uit een 6-hybrid en 7 tot SW. 

Prijs
€ 949
cobragolf.com

 

Mizuno RB Tour golfballen

Mizuno is natuurlijk beroemd geworden met ijzers, maar het merk brengt sinds enige tijd ook golfballen op de markt. In 2020 lanceerde Mizuno voor het eerst wereldwijd een ballenlijn, in 2023 komt er een verbeterde versie uit van de RB Tour en RB TourX.

Er kwamen in drie jaar aan onderzoek 99 prototypes aan te pas om tot een volledig nieuw ontwerp te komen. Dit 'Axiaflow' ontwerp met 272 dimples zorgt ervoor dat de bal met de driver minder spint en met de korte clubs juist meer. De RB Tour X heeft vergeleken met de standaardversie een iets hogere compressie en geeft iets meer spin en hogere balvlucht.  

Prijs
€ 55 (vanaf begin 2023 verkrijgbaar)
mizunogolf.com

 

Galvin Green Cool Collection

Om de fairways wat meer kleur te geven komt Galvin Green met de 'Cool Collection'. De premium kledinglijn bestaat uit items (waterproof windjack, sweatshirts met rits, ademende polo's) voor de herfst/winter met verfrissende kleuren en patronen. 

Ook voor de herfst en winter: de nieuwe regenkleding van Galvin Green. Het Zweedse merk gebruikt al dertig jaar Gore-Tex membraam in de regenkleding. De exclusieve lijn voor dit jaar bestaat uit 32(!) jack- en broekcombinaties voor mannen en 16 voor dames.Prijs
Vanaf €89
galvingreen.com

 

Cleveland HB Soft Milled putters

'De HB SOFT Milled putterlijn levert gefreesde precisie voor een opvallend scherpe prijs', zo omschrijft Joe Miller de nieuwe putterlijn van Cleveland Golf. Een beetje 'milled' putter kost al gauw meer dan 400 euro, maar deze putters van Cleveland blijven daar ruim onder. Dat komt omdat er flink wat materiaal en dus kosten worden bespaard met de productietechniek. Elk putterhoofd is gegoten, maar het blad en de achterkant worden gefreesd voor betere looks en prestaties. Wat betreft de technologie zien we veel dingen terug die al te zien waren in de vorige generatie van deze lijn: de HB Soft Premier

Prijs
€ 249 (staal)
€ 299 (UST shaft)
clevelandgolf.com

 

Kijk voor het materiaal in deze rubriek in jouw lokale golfshop op de golfbaan of op JumboGolf.com.

In de tas van: Nelly Korda

Nelly Korda won dit jaar vier keer op de LPGA Tour. Tijd om eens in de tas te kijken van de 24-jarige Amerikaanse nummer 1 van de wereld. Het meest opvallende aan de tas van Korda is misschien wel de driver. Ze heeft namelijk de TSi1 in de tas, een model dat doorgaans geschikter is voor golfers met een lagere swingsnelheid. Maar met een gemiddelde van 246 meter (#10 in driving distance op de LPGA) is ze allesbehalve kort. Het bewijs dat 'custom fitting' nuttig is en dat je vooral de cijfers moet volgen. Naast een houten-3 heeft ze net als veel andere topspeelsters ook een houten-7 met meer loft om lange approaches snel te laten landen op de green.  

Driver: Titleist TSi1 (10 graden) - Shaft: Graphite Design Tour AD IZ 6 S
Houten 3: 
Titleist TSi2 (16.5 graden) - Shaft: Fujikura Ventus Red 70 S shaft
Houten 7: Titleist TSi2 (21 graden) - Shaft: Mitsubishi Tensei AV Raw Blue 75 S shaft
Hyrbide: Ping G425 (26 graden) - Shaft: Fujikura Ventus Blue HB 7 S shaft
IJzers:  Titleist T100 (5-PW) - Shaft: Aerotech Steelfiber i80cw shafts
Wedges: Titleist Vokey SM8 (50°-08F, 54°-10S, 58°-08M) - Shafts: Aerotech Steelfiber i95cw
Putter: Scotty Cameron Special Select Squareback 2
Bal: Titleist Pro V1

Materiaalvraag van de maand

'Ik ben een beginnende golfer, die net zijn handicap heeft gehaald. Tot nu toe speel ik met een tweedehands setje van Marktplaats. Ik wil nu een nieuwe set kopen en twijfel tussen de Cobra Fly XL en de SkyMax Ice IX 5.' - Henk Nieboer via sietse@golf.nl

Het is onmogelijk om een set aan te raden (of in dit geval een van de twee sets aan te raden) zonder meer te weten over de golfer of golfster in kwestie. Ook hier is het devies: doe een clubfitting. Dat kan bij de golfprofessional die les geeft, in de golfwinkel of bij een gespecialiseerde clubfitter. Zie de fitting als een golfles waarin je leert wat jij doet in je golfswing en welke clubs daar het beste bij passen. Sla je bijvoorbeeld hoog of laag? Hoe zit het met de hoeveelheid spin? Misschien heb je langere of juiste kortere clubs nodig. Haal je met jouw swingsnelheid het meeste uit een club met een stalen of graphite shaft? Heb je een standaard grip of misschien een maatje meer (midsize) nodig. Als je dit allemaal weet, dan kan je als beginnende golfer prima een set 'uit het schap' aanschaffen, en dan is het om het even of je in dit geval voor de Cobra of SkyMax gaat. Ja, een clubfitting kost geld, maar het bespaart je een miskoop en je steekt er (als het goed is) heel veel van op.  

Heb je een equipmentvraag?

Heb je een vraag of suggestie over golfmateriaal? Stuur een mail naar sietse@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Misschien behandelen we jouw vraag dan in de volgende aflevering van 'Nieuw op de markt'!

 
Lees meer over
Equipment