Equipment

Nieuw op de markt in de maand oktober

Wat werd er in oktober aan golfequipment gelanceerd? In de maandelijkse rubriek 'Nieuw op de markt' zetten we het voor je op een rijtje!

PING i230 ijzers & iCrossover

De populaire 210 ijzers in de 'i' series van PING waren toe aan een upgrade. Het resultaat: i230, een ijzer met de looks van een blade en de technologie van een modern vergevingsgezind ijzer. Volgens PING hebben deze clubs de precisie en consistentie van een 'players iron' (ijzers voor de betere golfer, red.) en de vergevingsgezindheid van een 'game improvement' ijzer. "Deze ijzers doen mij denken aan de iconische PING EYE2 ijzers omdat ze zoveel type spelers aanspreken, van tourprofessionals tot de recreatieve golfer", zegt de CEO van PING, John K. Solheim. 

i230 ping

Met behulp van een vulling van elastomeer in het clubblad is er aardig wat gewicht bespaard. Dankzij deze gewichtsbesparing ligt het zwaartepunt (CG) van de nieuwe i230 ijzers lager, en dat zorgt voor meer vergevingsgezindheid.  

ping icrossover


De Crossover (foto boven) heeft een overstap gemaakt van de G-Series (de G425-lijn had bijvoorbeeld een Crossover) naar de 'i'. Een logische stap gezien het gegeven dat de Crossover vooral gebruikt wordt door spelers met (semi-)blades in hun tas. Uniek is het feit dat de club, die de lange ijzers vervangt, een verstelbare hosel heeft zodat je de club in loft en lie kan aanpassen (8 settings).  

Prijs

i230: € 219 (staal), € 231 (graphite)
iCrossover: € 340

eu.ping.com

Wilson Staff Model putters

Het gebeurt niet vaak dat Wilson een putterlijn lanceert die in de 'premium' categorie valt. De Infinite putters waren zeer succesvol en typisch Wilson: goede kwaliteit voor een scherpe prijs. Met Staff Model richt het merk zich op de tour en de veeleisende golfer die bereid is om wat meer geld te besteden aan de kortste club in de tas. De lijn bestaat uit vier modellen: The Original, The Blade, The Mallet en The Tech Mallet. Het clubhoofd is van zacht 304 roestvrij staal en elk model is gefreesd voor kleine toleranties als het gaat om gevoel, consistentie en rol.

wilson staff putters

Prijs
€ 350
wilsongolf.com

Bushnell ION Elite golfhorloge & Pro X3 laser

De markt voor afstandmeters is de afgelopen jaren flink veranderd. Merken als Bushnell waren lange tijd comfortabel marktleider - zoveel verschillende opties waren er niet als je op zoek was naar een goede laser. Nu de concurrentie groter is richt Bushnell zich nog nadrukkelijker op unieke features in hun afstandmeters, zowel op GPS- als lasergebied. 

Met het nieuwe ION Elite golfhorloge lanceert Bushnell als eerste een horloge die compenseert voor hoogteverschillen. Het horloge is geladen met meer dan 38.000 golfbanen, heeft een kleurentouchscreen en biedt de mogelijkheid om (wat simpele) statistieken bij te houden. Daarnaast kan je de green bekijken en de vlag verplaatsen voor nauwkeurige afstanden (GreenView) en zegt Bushnell dat de batterij meer dan 12 uur meegaat.

bushnell ion elite

In de lasercategorie heeft Bushnell ook een primeur. Met de nieuwe Pro X3 laser is het mogelijk om de hoogte (bijvoorbeeld als je in de bergen speelt) aan te passen en het apparaat houdt rekening met de temperatuur. 

bushnell x3 pro

Prijs
Bushnell ION Elite golfhorloge: € 239
Bushnell Pro X3: € 599
bushnellgolf.com

Kijk voor het materiaal in deze rubriek in jouw lokale golfshop op de golfbaan of op JumboGolf.com.

In de tas van: Rory McIlroy

Opvallend aan de tas van McIlroy is het verschil in loft tussen zijn pitching wedge en sand wedge. Doorgaans is deze 'gap' (het verschil in loft) vier graden, maar bij de Noord-Ier is dat acht graden. Blijkbaar heeft McIlroy een goede methode om zijn afstanden te controleren. De viervoudig majorwinnaar heeft veel aan zijn wedges gewerkt de afgelopen tijd. Dat was ook niet gek gezien de kansen die hij creëert met zijn afstand van de tee, maar deze afstand ook vaak niet wist te vertalen naar birdies. Tot op heden is het niet zonder resultaat, want de 33-jarige professional staat weer op nummer 1 op de wereldranglijst. Nu die vijfde major nog...

TaylorMade plaatste onlangs een video op Twitter met de afstanden die McIlroy slaat (met 7 clubs). Daarom achter zijn clubs de (ongelofelijke) afstanden die hij slaat. 

Driver: TaylorMade Stealth Plus (9 graden) - Shaft: Ventus Black 6X (292 meter)

rory mcilroy driver

Houten 3: TaylorMade SIM2 (16 graden) - Shaft: Kai’li White 80TX
Houten 5: TaylorMade Stealth Plus (19 graden) - Shaft: Ventus Black 9X (251 meter)

mcilroy

IJzers: TaylorMade Rors Proto (3-9) - Shaft: Project X Rifle 7.0 (ijzer 4: 219 meter, ijzer 6: 192 meter , ijzer-8: 165 meter)  

taylormade

Wedges: TaylorMade Milled Grind 3 (46 SB, 54 HB, 58 SB) - Shafts: Project X Rifle 6.5 (46 gram: 137 meter, 58 gram: 96 meter)

rory

Putter: TaylorMade Spider X Hydroblast

mcilroy putter

Grips: Golf Pride New Decade MultiCompound 
Bal: TaylorMade TP5x

Materiaalvraag van de maand

'Ik ben benieuwd wat de equipment van Jon Rahm ons als amateurs zou kosten. Hebben jullie enig idee?' - Rob van Loveren via sietse@golf.nl

De clubs die Rahm in zijn tas heeft zitten (in de rubriek van vorige maand ging het over het materiaal van de Spanjaard, red.) zijn in principe allemaal te koop in de winkel. Soms zijn de shafts die de tourspelers in hun clubs hebben anders dan de 'stock' shafts die jij in je clubs hebt zitten met dezelfde naam. Niet elke Fujikura Ventus shaft is ook echt de Ventus shaft die de professionals gebruiken. Denk daarom bij het prijsverschil in shafts aan een paar honderd euro extra voor een driver (en misschien een fairwaywood). Bij de ijzers is dat meestal niet het geval. Het zal je verbazen hoe 'standaard' de clubs zijn van de professionals. Dit verhaal van Shane Lowry is daar een goed voorbeeld van.

Het grote voordeel voor spelers als Jon Rahm is dat ze elke week toegang hebben tot de kennis en materialen van de grote merken. Dus ze kunnen (als ze dat willen) elke week naar de tourvan om iets te laten aanpassen. Denk dan aan wedges en (de hoeveelheid) loft of bounce, of het aanpassen van een driverkop (met gewicht). Ze analyseren hun balvlucht tot in de kleinste details (spin, hoogte, etc.) zodat ze weten wat ze kunnen verwachten als ze een goede bal slaan. Het laatste dat ze willen is een ‘verrassing’, zoals Tiger Woods het omschrijft als het over zijn materiaal gaat. 

Lang verhaal kort: als je naar de online catalogus gaat van Callaway en alles bij elkaar optelt kom je op een bedrag van iets meer dan 3400 euro voor 14 clubs. Als je daar dan nog een paar 'echte' shafts tegenaan gooit, kom je op een adviesprijs van rond de 4000 euro.

Heb je een equipmentvraag?

Heb je een vraag of suggestie over golfmateriaal? Stuur een mail naar sietse@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Misschien behandelen we jouw vraag dan in de volgende aflevering van 'Nieuw op de markt'!

 
Lees meer over
Equipment