Equipment

Nieuw op de markt in de maand september

Wat werd er in september aan golfequipment gelanceerd? In de maandelijkse rubriek 'Nieuw op de markt' zetten we het voor je op een rijtje!
Beeld: FootJoy

Beeld: FootJoy

FootJoy HydroSeries herfst-/wintercollectie

Het motto van FootJoy is al enige jaren 'Make Every Day Playable'. Met andere woorden, slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding. Voor deze herfst/winter heeft het merk voortgeborduurd op de HydroSeries van vorig jaar, met als uitbreiding de ThermoSeries. Deze lijn bestaat uit jack, midlayers, vesten, truien en baselayers om zelfs in het koudste weer lekker warm te blijven op de golfbaan.

footjoy

Prijs
€ 79 tot 299
footjoy.de

Scotty Cameron Monoblok putter

In de categorie premium gaat Scotty Cameron nog een stukje verder met de in gelimiteerde oplage Monoblok putters. De geronde mallets, die qua formaat net tussen de GOLO 5 en 7 in zitten, zijn geïnspireerd op de iconische monoblock autovelgen.

scotty cameron monoblok

Natuurlijk zijn deze putters gefreesd uit een stuk 303 roestvrij staal. De 6.5 versie is er voor golfers die iets meer arc (een boog) in hun stroke hebben. De putters zijn vanaf 7 oktober in gelimiteerde oplage verkrijgbaar.

Prijs
€799
scottycameron.com

ECCO Biom G5 golfschoen

De winter komt eraan en goede warme schoenen die voorkomen dat je uitglijdt, zijn geen overbodige luxe. Ecco lanceert voor de koude golfdagen de Biom G5.

ecco g5

De schoen heeft soft spikes (best bijzonder voor een Ecco schoen) voor extra grip en is waterdicht dankzij GoreTex membraam. De G5 is verkrijgbaar in vijf verschillende modellen voor zowel mannen als vrouwen. 

Prijs
BOA-sluiting: €220
Veters: €250
nl.ecco.com

PING Putters

Niet minder dan tien nieuwe putters lanceerde PING in september. Elk model is ontworpen met een balans in gevoel en vergevingsgezindheid en kan gefit worden naar stroketype, lengte, lie en loft en grip. 

"In plaats van een techniek te gebruiken voor elk model, hebben onze engineers naar elk model apart gekeken en de innovaties gebruikt die het beste resultaat opleveren", aldus CEO John K. Solheim. Zo hebben sommige modellen een insert voor een zacht gevoel en andere modellen een gefreesd clubblad voor directe feedback. Tussen deze nieuwe modellen zit ook de Anser 2D, het model waarmee Tony Finau speelt. 

ping putters 2022

Naast deze nieuwe 'standaard-lijn' heeft PING de afgelopen periode en eerder dit jaar nog een aantal andere interessante putters uitgebracht die wat meer in het luxe segment vallen (denk aan Scotty Cameron, Toulon of Evnroll). Onder de naam PING PLD, dat staat voor Putting Lab Design, brengen ze vier putters uit die ook op de tour gebruikt worden (denk aan Viktor Hovland). Het zijn volledig gefreesde clubhoofden voor een prijs van €499. PING heeft laten weten dat er begin volgend jaar drie modellen bij komen. 

Prijs
PING 2022: €350
PING PLD: €499
eu.ping.com

Mizuno JPX 923 ijzers

Na twee jaar is het tijd voor een nieuwe JPX-lijn (in de oneven jaren lanceert het merk doorgaans een nieuwe MP lijn). De expert op het gebied van ijzers onthult de nieuwe JPX923-lijn, die bestaat uit vijf verschillende modellen. Dankzij het Swing DNA-systeem - waarmee Mizuno data heeft vergaard van meer dan 350 duizend golfers - zijn er verbeteringen doorgevoerd in elk clubhoofd. Qua looks zien ze er, zoals eigenlijk altijd bij Mizuno, weer fantastisch uit. 

mizuno

De JPX923 Tour blijft met dunne topline het meest gespeeld Mizuno-ijzer op de tour. De iets grotere JPX923 Forged heeft een dunner clubhoofd voor hogere balsnelheden. In de JPX923 Hot Metal krijg je dankzij de high stability cavity (uitholling) nog meer hulp om de bal te lanceren. De Hot Metal HL (High Launch) is er voor golfers met een lagere swingsnelheid, terwijl de Hot Metal Pro iets compacter oogt en minder off-set heeft. 

mizuno

Naast ijzers lanceert Mizuno ook nieuwe hybrides: JPX FLI-HI. De hybrides ter vervanging van je lange ijzers zijn verkrijgbaar in lofts van 20, 22,5, 25 en 29 graden.

Prijs
PX923 Forged, JPX923 Tour en JPX923 Hot Metal Pro: €195 per ijzer
JPX923 Hot Metal/Hot Metal High Launch: €175 per ijzer
JPX FLI-HI Hybrides: €195 per hybride
mizunogolf.com

Kijk voor het materiaal in deze rubriek in jouw lokale golfshop op de golfbaan of op JumboGolf.com.

In de tas van: Jon Rahm

Zit niet aan de tas van Jon Rahm, want de Callaway-speler is heel trouw als het gaat om zijn equipment. De Spanjaard is absoluut niet de enige op de tour die niet morrelt als het niet nodig is, maar als het gaat om de shafts in zijn clubs is de US Open-kampioen zeer consistent. Zo gebruikt hij al sinds 2013 hetzelfde type shaft en voor zijn ijzers gebruikt hij ook al meer dan tien jaar hetzelfde: Project X 6.5 stalen shafts. De voormalig nummer 1 van de wereld heeft een opvallend korte swing en een gebogen linkerpols waardoor hij een wat vlakkere balvlucht heeft. Om dat te compenseren heeft hij iets meer loft op zijn clubs. Zo heeft zijn driver een loft van 11.2 graden en zijn zijn fairwaywoods ook uitgerust met meer loft. (Klik hier als je wilt lezen waarom dit voor jou ook goed kan zijn.) Als Rahm in de wind speelt (bijvoorbeeld op linksbanen) heeft hij een driving iron (22 graden) in de tas in plaats van de houten-5, die hoger vliegt en meer spin genereert om sneller stil te liggen op de green.

in de tas van jon rahm
Beeld: GolfWRX

Driver: Callaway Rogue ST Triple Diamond LS (10.5 degrees) - Shaft: Aldila Tour Green ATX 75 2.8 TX
Houten 3: Callaway Rogue ST Triple Diamond T (High Launch, 16 degrees) - Shaft: Aldila Tour Green ATX 85 2.6 TX
Houten 5: Callaway Rogue ST Triple Diamond T (18 degrees)- Shaft: Graphite Design Tour AD DI 8 X
IJzers: Callaway Apex UT (21 degrees), Callaway Apex TCB (4-PW) - Shafts: KBS Tour Hybrid Prototype 105 X (21), Project X 125 6.5 (4-PW)
Wedges: Callaway Jaws Forged (52-10, 56-12, 60-10) - Shafts: Project X 125 6.5
Putter: Odyssey Rossie S White Hot OG
Grips: Golf Pride MCC
Bal: Callaway Chrome Soft X

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Materiaalvraag van de maand

'Zijn er al sponsors die contracten hebben gebroken met spelers die zijn overgestapt naar LIV Golf? En hoe zit het met materiaal? Ik zie nog steeds veel merken als Titleist, PING en Adidas op de petten, tassen en shirts van spelers.'

Er is een flink aantal sponsors dat hun banden met spelers hebben verbroken omdat ze zijn overgestapt naar het Saoedische circuit. Bekendste voorbeeld is Callaway dat de overeenkomst met Phil Mickelson al in februari heeft 'gepauzeerd'. Later beëindigde Workday, een softwarebedrijf, ook het sponsorcontract met 'Lefty'. Een ander voorbeeld is ballenmerk Bridgestone, dat niet meer samenwerkt met Bryson DeCheambeau. Ook Rocket Mortgage, een grote sponsor van de PGA Tour, doet geen zaken meer met de long driver. Een aanrader is dit artikel van David Dusek van Golfweek. Zo is te lezen dat merken als Titleist en TaylorMade uitingen met daarop bekende LIV-spelers (bijvoorbeeld Cameron Smith en Dustion Johnson) mijden en die ook niet meer vermelden op hun websites. Echt zielig zijn de LIV-spelers niet, ze zijn immers ruim gecompenseerd voor deze schade...

Heb je een equipmentvraag?

Heb je een vraag of suggestie over golfmateriaal? Stuur een mail naar sietse@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Misschien behandelen we jouw vraag dan in de volgende aflevering van 'Nieuw op de markt'!

 

Lees meer over
Equipment