Equipment

Bestaan wonderstokken echt?

Clubs waarmee je makkelijk over waterhindernissen, bunkers en andere obstakels heen komt en die je handicap zonder moeite omlaag brengen, het is een droom voor elke golfer. Zijn de zogenoemde super game improvement ijzers te mooi om waar te zijn, of niet?
Elke slag telt in golf, maar onderzoek heeft aangetoond dat de approach, de slag naar de green, het grootste verschil maakt tussen een goede amateur en een beginner met handicap 54. Dus kan je maar beter zorgen dat je goede ijzers in je tas hebt. Maar welke? IJzers zijn er in alle soorten en maten: van kleine blades tot subtiele cavity-backs tot de met technologie volgepropte grote chunky ijzers. Er zijn aardig wat golfers die niks moeten hebben van die laatste categorie: Met die grote klompen speel ik niet, hoor. Zonde, want die grote ijzers – heel toepasselijk super game improvement ijzers genoemd – zouden je wel eens kunnen helpen met die slag naar de vlag…

Vergevingsgezindheid

Als we het hebben over super game improvement ijzers valt het woord vergevingsgezindheid. Veel golfers denken dat vergevingsgezindheid iets zegt over het gemak waarmee je de bal recht slaat. Dan hebben we slecht nieuws voor je, want een afwijking naar links of naar rechts is vooral het gevolg van een (slechte) swing, en daar kan de golfclub weinig aan doen. Als je de bal niet altijd op de sweetspot, het meest stabiele punt van het clubblad, raakt kunnen de super game improvers je wel helpen met iets anders: afstand. Hoe dat zit? Als je de bal niet zo goed raakt, dus op de teen of hiel van het clubblad, heb je baat bij een zo stabiel mogelijk clubblad. Een stabiel ijzer draagt de energie efficiënter over naar de bal, en dat betekent meer afstand.

Stabiliteit

Binnen de categorie zijn er verschillen, maar voor maximale vergevingsgezindheid (een hoog traagheidsmoment, ook wel moment of inertia genoemd) vallen de clubfabrikanten vaak terug op dezelfde principes. De belangrijkste is het verplaatsen van extra gewicht naar de randen van het slagvlak. Meer massa op die plekken zorgt voor stabiliteit. Maar er is meer, bijvoorbeeld een zo laag en diep mogelijk zwaartepunt voor een hoge lancering. Er zijn zelfs ijzers die meer weg hebben van een hybride (zoals de Cleveland Launcher HB), waarbij het holle ontwerp nog meer gewicht laag en achterin het clubhoofd brengt. Daarnaast hebben veel ijzers flink wat offset (de afstand tussen de voorkant van de hosel en clubblad, helpt tegen een slice), dikke toplines (iets wat groot is, geeft vertrouwen) en wijde zolen (om de club zo snel mogelijk uit gras te krijgen als je voor de bal de grond raakt). Om de swingsnelheid te verhogen – belangrijk voor een mooie, hoge balvlucht – hebben veel modellen standaard een lichte graphite shaft.

Het belangrijkste principe is het verplaatsen van extra gewicht naar de randen

De lucht in

Als er één merk groot is geworden met grote vergevingsgezinde clubs is het Callaway. Na het succes van de in 1991 gelanceerde oversized Great Big Bertha driver waren de ijzers aan de beurt. “De Big Bertha ijzers gaven ons een jumpstart”, zegt Dave Neville, Senior Director Brand Management bij Callaway Golf. “We waren met Big Bertha de eerste met een echte super game improvement ijzer.” Dit jaar lanceert Callaway de nieuwste versie van de Big Bertha, waarin alle kenmerken van een super game improver terugkomen. Zoveel mogelijk gewicht in de teen en hiel, een laag zwaartepunt, veel offset, een groot clubhoofd, dito clubblad en een dikke topline. “Golf is al moeilijk genoeg, dus waarom zou je het nog moeilijker maken?”, vraagt Neville zich af. “Je kan niet zeggen dat je met handicap 15 of hoger sowieso een super game improvement ijzer nodig hebt, maar we weten dat er een flinke groep is met een lagere swingsnelheid die geholpen kan worden met een groter ijzer waarmee ze de bal makkelijker de lucht in krijgen. Als je het gewoon mooier vindt met blades (de kleinste ijzers, red.) te spelen, dan moet je dat zeker doen. Maar het zegt genoeg dat Tourspelers als Sergio Garcia en Henrik Stenson met onze Apex-ijzers spelen, een model dat vergevingsgezinder is dan een blade.”

Steeds minder loft

Net als veel andere merken heeft Callaway de loft (de hellingshoek van het clubblad) van ijzers sterker gemaakt, oftewel verlaagd. De clubloft bepaalt voor een groot deel de afstand die je met een club kunt slaan. Door de jaren heen hebben fabrikanten ten behoeve van marketing de lofts flink verlaagd. Logisch: je verkoopt meer clubs als je zegt dat ze verder vliegen. Waar een ijzer 7 in de jaren ’90 nog een loft had van 34 graden, is dat tegenwoordig 30 graden, de loft van een ijzer 6. Die tendens heeft een vervelend bijeffect: golfers, zeker die met een lagere swingsnelheid, krijgen steeds meer moeite krijgen de bal fatsoenlijk de lucht in te krijgen. Bij je slagen naar de green heb je controle nodig, dat de bal snel stopt op de green. Daar hebben merken als Callaway iets op gevonden: een nog lager zwaartepunt. “Wij hebben de loft van de pitching wedge inderdaad met twee graden verlaagd”, zegt Neville, “maar als we dat niet zouden doen, zou de bal met al het gewicht onderin het clubhoofd gaan balloonen, te veel stijgen en aanzienlijk afstand verliezen. Natuurlijk kijken we of de bal genoeg hoogte en een steile landingshoek heeft voor een zachte landing. Wij moedigen daarom iedereen aan je te laten fitten en zo uit te zoeken wat het beste bij je past”, aldus Neville.

Voorspelbaarheid

Als het zo makkelijk is, waarom spelen dan niet alle golfers met een super game improvement ijzer? Het antwoord is dat het een prijs heeft: de ijzers zijn ook vergevingsgezind als je dat juist niet wil. Ben je een geoefende golfer en sla je graag met effect (bijvoorbeeld een hoge draw van rechts naar links, of een lage fade van links naar rechts), dan is dat doorgaans moeilijker met zo’n ijzer. Je krijgt meer afstand en hoogte, ook als je de bal niet goed raakt, maar je levert wel in op precisie en controle, vooral uit de rough. “Een bal in het hoge gras is met een grotere kop moeilijker te raken”, vertelt Paul Goodfellow, sales manager en clubfitter bij Titleist. “De weerstand van het gras zorgt ervoor dat je harder moet werken en meer snelheid moet maken.” Een ander belangrijk nadeel is voorspelbaarheid. Spelers als Joost Luiten en Tiger Woods houden niet van verrassingen; ze willen zeker weten dat als ze de bal goed raken, deze een bepaalde afstand vliegt. De meeste Tourprofessionals spelen daarom met kleinere ijzers die gebouwd zijn om elke slag opnieuw – indien goed geraakt – hetzelfde resultaat te geven. “Om in een kleiner clubhoofd toch nog aardig wat vergevingsgezindheid te bouwen, kan je andere materialen gebruiken”, legt Goodfellow uit. “Wij gebruiken wolfraam in onze AP1-ijzers, ons meest vergevingsgezinde model. Er zijn zeker spelers die een nog groter clubblad nodig hebben, maar dat is niet onze doelgroep.

Echt maatwerk blijft de oplossing

Geen garantie

Wonderstokken bestaan niet. De snelste weg naar verbetering blijft een goede golfles en de daaropvolgende uurtjes op de oefenbaan om die nieuwe slag te leren. Toch zijn er wel degelijk clubs die het spel voor jou makkelijker kunnen maken. Maar wanneer moet je aan de super game improvement ijzers? Heb je moeite de bal de lucht in te krijgen en heb je afstand verloren, bijvoorbeeld omdat je een jaartje ouder wordt, dan kan dat een teken zijn dat je ander materiaal nodig hebt. “Indelen op handicap kan helaas niet”, zegt ook Theo Erben, expert op het gebied van clubfitting. “Als je moeite hebt de bal constant midden op het clubblad te raken, zou je baat kunnen hebben bij een ijzer met een groter clubhoofd en extra gewicht buiten de sweetspot. Er zijn golfers die er aanzienlijk beter mee spelen, maar het is geen garantie dat iemand met handicap 36 altijd beter speelt met grote clubs. Zien is geloven, en dat kan alleen als je je laat fitten met een launch monitor (een apparaat dat nauwkeurig registreert wat de golfbal en clubhoofd doen, red.). Tijdens een fitting probeer ik de extremen: hoe reageert de speler op een heel groot of klein clubhoofd? Soms komt er iets anders uit dan je verwacht. Een golfer met een hoge handicap die betere ballen slaat met een klein clubhoofd, en vice versa. Dat is het charmante. Er spelen veel factoren mee. Je kunt het vooraf eigenlijk niet zeggen. Echt maatwerk blijft de oplossing.”
Lees meer over
Equipment