Topgolf

Goed slot Luiten in Abu Dhabi

Joost Luiten speelde zondag een goede slotronde in het HSBC Abu Dhabi Championship. Met een 66 (-6) eindigt hij in het sterke veld in de top-30. Darius van Driel eindigt in de top-60.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Met $9.000.000 in de prijzenpot is het Abu Dhabi HSBC Championship, onderdeel van de Rolex Series, een van de belangrijkste en meest prestigieuze toernooien van het DP World Tour seizoen. Zo vroeg in het seizoen is het ook een uitstekende kans om het jaar goed te beginnen met een grote cheque.

Van de vier aanwezige Nederlanders deed Joost Luiten het meest van zich spreken. Dankzij een uitstekende slotronde in 66 (-6) slagen steeg de routinier van plaats 48 naar de 28ste plaats. Het was zijn beste ronde van de week na eerder een 71, 69 en 73 te hebben genoteerd.

Op zondag noteerde de Nederlander alleen een bogey op de par-4 10de, tegenover zeven birdies, het resultaat van onder meer drie lange putts van bijna tien meter. Het leverde hem een totaal van -9 op en bijna twintig plaatsen winst op in het klassement voor een cheque van bijna 73 duizend euro. 

Naast Luiten haalde ook Darius van Driel de cut op de uitstekende baan van Yas Links. De 33-jarige professional noteerde een ronde level par op zondag voor een totaal van -4 na 72 holes en een 56ste plaats in het eindklassement. Hij verdient deze week iets meer dan 26 duizend euro.

De andere twee Nederlanders die aan de start verschenen, Wil Besseling en Daan Huizing, stonden na 36 holes op +1 en mistten daarmee de cut die op -2 lag. 

'Deze week goed staan spelen'

'Vandaag was goed, en ik heb eigenlijk de hele week goed staan spelen', reageerde Luiten. 'Ik moest nog vechten voor de cut door die triple bogey (op de par-4 15de op dag 1, red.), maar daarna ging ik steeds beter spelen. Het verschil was dat er vandaag ook een paar lange putts erin gingen. Dan kan je laag gaan. Ik maak vandaag nog wel een domme bogey op tien vanaf midden fairway, waar ik mijn bal over de green sla en geen up-and-down maak, maar dat kan gebeuren en moet je accepteren.'

De eerste dagen waren de omstandigheden lastiger volgens Luiten. 'Vandaag was de beste dag met weinig wind', zei hij. 'Deze baan heeft ook een beetje wind nodig, want je ziet dat het met dit spelersveld anders prijsschieten is.' 

Ook volgende week staat er een Rolex Series toernooi op de kalender: de Dubai Desert Classic. En ook in Dubai staan de vier 'vaste' Nederlanders op de DP World Tour, waaronder Luiten op de startlijst.

'Op papier heb ik op die baan (Emirates GC, red.) niet het beste track record, maar ik sta gewoon lekker te spelen en als de driver zo blijft lopen is een goed resultaat zeker mogelijk,' aldus Luiten.

Perez wint dankzij fabelachtige bunkerslag

De zege op Yas Links, goed voor een bedrag van meer dan 1,4 miljoen euro, werd een prooi voor Victor Perez, die vorig jaar het Dutch Open won op Bernardus en nu zijn eerste Rolex Series toernooi op zijn naam schrijft. De Fransman maakte het met een bogey nog spannend op de slothole, maar speelde verder uitstekend en noteerde een 66 (-6), mede dankzij deze fabelachtige bunkerslag:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Achter Perez (-18) eindigde Min Woo Lee en Sebastian Soderberg met een slag achterstand op de gedeeld tweede plaats. De 51-jarige Padraig Harrington, die met een zege de oudste winnaar ooit zou zijn, eindigde op de 4de plaats. Alex Noren en Francesco Molinari deelden de 5de plaats.

Uitslag

Er werd op zondag niet één maar zelfs twee keer een hole-in-one geslagen. Tyrrell Hatton deed het op de par-3 13de terwijl daarvoor al Dan Bradbury op hole 17 slechts een slag nodig had om de hole te voltooiien, en daarmee een nieuwe auto te winnen (een Genesis G70). 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.