Douglas: “Als er een non-qualifying clubwedstrijd is, maar de baan is wel qualifying, mag een speler dan zelf een qualifying kaart spelen?”
Als er sprake is van qualifying condities, dan is een wedstrijd gespeeld onder die condities per definitie qualifying. Mits een van de volgende spelvormen wordt gespeeld volgens de golfregels en met officiële marker: individueel strokeplay, individueel stableford, individueel tegen par of maximum score.
Als er een non-qualifying wedstrijd is (bijvoorbeeld een 3-stokkenwedstrijd), dan mag een speler geen qualifying kaart spelen. Er wordt namelijk niet voldaan aan de qualifying condities, omdat je normaal gesproken 14 clubs mag gebruiken volgens de golfregels.
Mieke: “Als je door de baan met een oefenswing per ongeluk je bal raakt en de bal daardoor een paar meter verplaatst, is dat dan een slag of mag je de bal zonder er een slag bij te tellen weer terugplaatsen?”
Je hebt geen slag gedaan, omdat je niet de bedoeling had om de bal te slaan (een oefenswing (zie definitie van slag)). Wel heb je als speler je bal bewogen. Volgens Regel 9.4 krijg je hiervoor een strafslag en moet je de bal terugplaatsen op zijn oorspronkelijke plek. Het is daarom verstandig een oefenswing op voldoende afstand van je bal te doen om onnodige strafslagen te voorkomen.
Meer weten over de golfregels? Luister de podcast Podje Golf met NGF Referee Wouter Quispel:
Ludo: “Wij hadden een discussie over het ontwijken van een jonge aangeplante boom die verstevigd is met een paal. Moet de paal blauw gemerkt zijn om een vrije drop te krijgen?”
Wanneer er niets over in de plaatselijke regels staat, mag de aangepaalde boom alleen ontweken worden als je last hebt van de paal, als vast obstakel. Wil je de boom ook sparen, dan zou je een plaatselijke regel kunnen maken die ervoor zorgt dat een aangepaalde boom een verboden speelzone is. In dit geval is het verplicht om te ontwijken als je de boom raakt met je ligging, swing en/of stand.
Voorbeeld: Aangepaalde bomen in het algemene gebied zijn verboden speelzones. Wanneer er sprake is van belemmering moet de speler de belemmering zonder straf ontwijken volgens Regel 16.1f.
Peter: “Mijn vraag betreft het verschil in playing handicap tussen mannen en vrouwen vanaf dezelfde tee. Waarom krijgt een vrouw die normaal 160 meter slaat meer slagen mee dan een man die normaal 160 meter slaat?”
Het aantal slagen dat een speler ontvangt is gebaseerd op de moeilijkheidsgraad van een baan en wordt bepaald door een course rating van de baan. Het course rating-systeem bepaalt per baan en per set (kleur) tees alleen het aantal slagen dat de scratchspeler en de bogeyspeler gemiddeld nodig heeft. Op basis van deze informatie kunnen we ook het aantal slagen voor alle andere golfers bepalen.
Een scratchspeler is gedefinieerd als een speler die elke golfbaan kan spelen met een handicap van 0,0. Een mannelijke scratchgolfer kan zijn afslag 250 yards ver slaan en hij kan de green van een hole van 470 yards in twee slagen halen. Een vrouwelijke scratchgolfer kan haar afslag gemiddeld 210 yards ver slaan en zij kan de green van een hole van 400 yards in twee slagen halen.
Een bogeyspeler is gedefinieerd als een speler die een baan van standaard moeilijkheidsgraad kan spelen met een handicap van 20 voor heren en 24 voor dames. De afslag van de mannelijke bogeygolfer is gemiddeld 200 yards en hij kan de green van een hole van 370 yards in twee slagen halen. De afslag van de vrouwelijke bogeygolfer is gemiddeld 150 yards en zij kan de green van een hole van 280 yards in twee slagen halen. De slaglengten van deze golfers zijn gebaseerd op een gemiddeld verschil in fysieke mogelijkheden tussen dames en heren.
Een man die 160 meter kan slaan vanaf de tee zal volgens het course rating-systeem een hogere handicap hebben dan een bogeyspeler (waarschijnlijk tussen handicap 22 en 25). Een vrouw die 160 meter slaat vanaf de tee speelt met haar handicap beter dan een bogeyspeler en haar handicap zal waarschijnlijk tussen de 17 en 20 liggen.
Je handicap zal daarom in verhouding hoger zijn dan die van de vrouw en op basis daarvan ontvang je allebei een aantal slagen. Het aantal slagen dat je ontvangt zal waarschijnlijk in de buurt liggen van het aantal slagen dat een vrouw ontvangt die 160 meter slaagt. In de tabellen op je club kun je kijken of het aantal slagen redelijk overeenkomt met de hierboven genoemde handicaps.
In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF), Marjon Thijssen (NGF Regels en Handicap) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.
Heb je ook een regelvraag? |
GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie! |