Normaal gesproken zijn er twee opties als je bal bij of tegen een boom aanligt: je speelt de bal zoals hij ligt of je kiest voor een onspeelbare bal (met een strafslag). Schauffele vond echter dat hij met zijn slag last had van een gat gemaakt door een dier, dus haalde hij er een referee bij.
Na het uitleggen van de situatie besloot de referee om Schauffele geen relief te geven. Op grond van Regel 16.1a(3), waarin staat dat een speler geen relief krijgt als hij alleen een belemmering ondervindt als hij een slag wil doen die duidelijk onredelijk is. Het staat als volgt uitgelegd: Ontwijken volgens Regel 16.1 is niet toegestaan wanneer de belemmering alleen bestaat als de speler een club, stand, swing of speelrichting kiest die onder de gegeven omstandigheden duidelijk onredelijk is. Dat betekent dat je geen relief krijgt als je een club, slag, swing of speelrichting bewust kiest om last te hebben van een belemmering. De belangrijkste vraag daarbij is altijd of de speler die slag ook zou doen als de belemmering er niet zou zijn geweest.
De huidige nummer 6 van de wereld was het niet eens met de ruling en besloot om een second opinion aan te vragen. En met succes, want deze referee was het eens met Schauffele en gaf hem een vrije drop. Hij vond de gekozen club, stand en speelrichting wel redelijk en gaf de speler relief omdat het gat gemaakt door een dier een belemmering vormde voor de stand van de zevenvoudig tourwinnaar.
Bij de definitie van gat gegraven door een dier staat het volgende: Het begrip gat gemaakt door een dier omvat: het losse materiaal dat het dier uit het gat heeft gegraven; elk uitgesleten spoor of pad dat naar het gat leidt; en elk gebied op de grond dat omhoog is geduwd of veranderd doordat het dier het gat onder de grond heeft gegraven. Een gat gemaakt door een dier omvat niet pootafdrukken die geen onderdeel uitmaken van een uitgesleten spoor of een pad dat naar een gat gemaakt door een dier leidt.
Zo kon Schauffele de boom ontwijken en had hij alle ruimte om een swing te maken. Op deze par 5 profiteerde hij optimaal door zijn tweede slag over de green te slaan. Na een goede chip maakte hij een birdie. Schauffele gebruikte de golfregels dus in zijn voordeel. Iets wat niet alleen voor professionals geldt, maar ook voor jou als amateur. Je hoeft alleen maar te weten hoe de regels precies in elkaar zitten.