Nieuws

'Mag ik de bal van mijn medespeler markeren?'

In de rubriek 'Stel je regelvraag' geven we antwoord op vragen over de golfregels en het handicapsysteem. In deze aflevering behandelen we gedragsnormen, een bal in het water gooien en het markeren van de bal van je medespeler.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Adrie: “Het overkomt mij weleens dat na het missen van een putt een of meer van mijn flightgenoten daarop reageren met ‘ah, jammer’ of iets dergelijks. Ik zit op dat moment niet op reacties van anderen te wachten. Zijn er regels met betrekking tot het verbaal reageren tijdens het spelen?

Regel 1.2a gaat over gedragsnormen, zoals het rekening houden met anderen wat betreft veiligheid (Fore roepen) of door bijvoorbeeld een andere speler niet af te leiden.

In dit geval is hiervan geen sprake, maar is eerder sprake van meeleven door een medespeler. Als je dit hinderlijk vindt, dan kun je een medespeler vragen om een dergelijke uiting niet te doen.

Sjaak: “Mag ik de bal op de fringe van de green oppakken en schoonmaken?

Regel 13.1a bepaalt dat een bal op de green ligt wanneer enig deel de bal de green raakt. Een bal die op de green ligt mag worden gemarkeerd, opgenomen en schoongemaakt volgens Regel 13.1b.

Een bal die op de fringe van de green ligt zal doorgaans de green niet raken en dus niet op de green liggen. De bal opnemen en schoonmaken volgens Regel 13.1b is in dat geval niet toegestaan. Doe je dit wel, terwijl de bal niet op de green lag, dan volgt een strafslag volgens Regel 9.4b.

Cees: “Onlangs zag ik op televisie een speler zijn bal na het markeren naar zijn caddie gooien om deze te laten schoonmaken. De caddie stond bij het water. Wat is de regel als de caddie de bal had gemist en de bal in het water belandde?”

De regels zijn hier sinds 2019 wat soepeler geworden. De uitzondering bij Regel 14.2a beschrijft dat voor het terugplaatsen van de bal toch een andere bal mag worden gebruikt als de oorspronkelijke bal niet met een normale inspanning binnen enkele seconden kan worden teruggekregen, tenzij de speler dit zelf opzettelijk heeft veroorzaakt.

In de beschreven situatie lijkt van opzet geen sprake en leidt het niet vangen van de bal tot het onopzettelijk kwijtraken van de bal. De speler mag nu zonder straf een andere bal in het spel brengen.

Wanneer de speler de bal bewust weggooit en daardoor met een andere bal verder moet spelen krijgt hij uiteraard wel een strafslag (Regel 6.3b).

Charles: “Mijn medespeler heeft mijn bal op de green gemarkeerd. Mag dat, en zo ja, moet de medespeler mijn bal terugplaatsen of mag ik dat zelf doen?

Bij strokeplay mag een medespeler jouw bal op de green markeren en opnemen, maar het is goed om hiervoor altijd toestemming te vragen aan de speler. Als een medespeler dit doet (met of zonder toestemming), krijgt hij hiervoor geen straf (Regel 9.6). De bal moet worden teruggeplaatst door de speler of de persoon die de bal heeft opgenomen (Regel 14.2b).

Bij matchplay is de situatie anders: je tegenstander krijgt een strafslag als hij zonder jouw toestemming jouw bal opneemt (Regel 9.5b).

In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF), Marjon Thijssen (NGF Regels en Handicap), Wouter Quispel (NGF Referee) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie!
Lees meer over
Golfregels