Nieuws

'Krijg ik een strafslag als ik de bewaakte vlaggenstok raak?'

In de rubriek 'Stel je regelvraag' geven we antwoord op vragen over de golfregels en het handicapsysteem. In deze aflevering gaat het over een niet speelbare bunker, de verkeerde volgorde bij foursome en het raken van de vlag terwijl die bewaakt wordt.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Herman: “De zon schijnt uitbundig over de fairway. Mijn flightgenoot heeft daar last van en rijdt zijn buggy naast zijn bal. Zijn bal ligt nu in de schaduw van de buggy. Mag dat?”

Nee, dit mag niet. In Regel 10.2b(5) staat dat een speler geen slag mag doen terwijl een persoon of voorwerp is opgesteld om afleiding weg te nemen of bescherming te geven tegen zonlicht, regen, wind of andere weersinvloeden. Straf voor overtreding is de algemene straf (2 strafslagen bij strokeplay en verlies van de hole bij matchplay).

Ans: “Wat is de regel als de bunker van zeer slechte kwaliteit is en uit het spel wordt gehaald?”

De regelcommissie kan de bunker tijdelijk tot grond in bewerking verklaren en als zodanig markeren. De bunker is dan grond in bewerking in het algemene gebied en mag zonder straf worden ontweken volgens Regel 16.1b.

Rien: “Een speler putt de bal bij greensome of foursome. De bal blijft vlak voor de hole liggen. Dezelfde speler tikt de bal nog even in de hole. Wat is zijn straf?”

De regels voor foursomes schrijven voor dat de spelers om de beurt de bal moeten spelen (Regel 22.3). Voor overtreding geldt de algemene straf: 2 strafslagen bij strokeplay en verlies van de hole bij matchplay.

Bij strokeplay telt de slag niet en moet de fout worden gecorrigeerd door de juiste speler de bal te laten spelen van de plek waar de verkeerde speler de bal heeft gespeeld. Als de fout niet wordt gecorrigeerd voordat wordt afgeslagen op de volgende hole of, als het de laatste hole van de ronde is, de scorekaart wordt ingeleverd, is de partij gediskwalificeerd.

Ed: “Bij het neerleggen van mijn marker beweegt de bal, maar de bal komt niet op een andere plek te liggen. Wat zeggen de regels hierover?”

Volgens de definitie van bal bewogen, is een bal bewogen als hij zijn oorspronkelijke plek heeft verlaten en op een andere plek tot stilstand komt. In de beschreven situatie is er dus geen sprake van een bewogen bal.

Wanneer de bal wel is bewogen bij het markeren volgt doorgaans ook geen straf omdat markeren van de bal gewoonlijk uitsluitend wordt gedaan bij het toepassen van een regel (zie Regel 9.4, uitzondering 4). Voor het per ongeluk bewegen van de bal op de green volgt ook geen straf, ongeacht hoe dit gebeurt (zie Regel 13.1d).

Titie: “Er wordt door een speler gevraagd om de vlag te bewaken. De vlag wordt er niet tijdig uitgehaald en de bal raakt de vlag. Krijgt de puttende speler twee strafslagen of mag de bal de vlaggenstok raken ook al wordt deze bewaakt?”

Als de bal in beweging de bewaakte vlaggenstok raakt, zijn de gevolgen afhankelijk van of dit per ongeluk of met opzet gebeurt. In dit geval lukt het degene die de vlaggenstok bewaakt per ongeluk niet om deze tijdig uit de hole te halen. Er volgt geen straf en de bal moet worden gespeeld zoals hij ligt, ongeacht of de slag op de green of buiten de green is gedaan (zie Regel 13.2b(2)).

In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie!
Lees meer over
Golfregels