Simon: “Een provisionele bal speel je wanneer je oorspronkelijke bal wellicht buiten de baan terecht is gekomen of als je bal verloren kan zijn buiten een hindernis. Wat moet je doen als ook de provisionele bal onvindbaar is?”
Als zowel de oorspronkelijke bal als de provisionele bal niet wordt gevonden is de enige optie om de procedure van slag en afstand toe te passen en opnieuw, met bijtelling van 1 strafslag, te spelen van de plek waar de vorige slag is gedaan.
Omdat de oorspronkelijke bal niet is gevonden is de provisionele bal de bal in het spel (met bijtelling van 1 strafslag). Omdat de provisionele bal ook niet is gevonden, moet opnieuw een bal vanaf dezelfde plek worden gespeeld. Wanneer gespeeld is vanaf de afslagplaats wordt dat dus de 5e slag van de speler:
- 1 slag met de oorspronkelijke bal
- 1 strafslag omdat de oorspronkelijke bal niet is gevonden
- 1 slag met de provisionele bal
- 1 strafslag omdat ook de provisionele bal niet is gevonden
- 1 slag met de 3e bal
Zie Regels 18.2 en 18.3.
Willy: “De golfbal ligt op de tee voor mijn afslag. Nu raak ik per ongeluk de bal met mijn club, waardoor deze van de tee valt. Is dit een slag of mag de golfbal terug op de tee gelegd worden?”
Er is volgens de regels alleen sprake van een slag als de speler de intentie heeft om de bal te spelen. Dus het per ongeluk van de tee stoten van de bal of zelfs het per ongeluk wegslaan van de bal bij een oefenswing is geen slag. Regel 6.2b(5) beschrijft deze situatie.
Zie onderstaande video vanaf ongeveer 20 seconden voor een voorbeeld op de tour hiervan:
Jan: “De bal van mijn medespeler lag bij het putten op de rand van de hole. Daarna was ik aan de beurt. Mijn medespeler vroeg of hij de bal moest opnemen. Ik vond dat niet nodig. Bij het uitholen door mij raakte ik zijn bal die daardoor in de hole verdween. Geldt dit voor mijn medespeler als uitholen of moet hij een slag bij zijn score bijtellen?”
De bal van de medespeler is in deze situatie niet uitgeholed, maar bewogen door een invloed van buitenaf (Regel 9.6). De medespeler moet de bal terugplaatsen op de rand van de hole en alsnog uitholen. Wanneer de medespeler dit nalaat en afslaat op de volgende hole is hij zelfs gediskwalificeerd volgens Regel 3.3c.
Overigens, als de bal van de speler in beweging is en een andere stilliggende bal op de green raakt en beide ballen lagen op de green voordat de slag werd gedaan, krijgt de speler de algemene straf (twee strafslagen).
Edward: “Als pensionado heb ik moeite om op mijn hurken te gaan zitten om goed de green te kunnen lezen. Ik heb daarom een waterpasje op een afgezaagd roerhoutje gelijmd (foto). Golfvrienden, die zelf met een GPS-watch de afstand tot de vlag bepalen, stellen dat 'mijn hulpmiddel' volgens de regels verboden is. Klopt dat?”
Het gebruik van een waterpasje om de helling van de green te meten is inderdaad verboden! Regel 4.3a beschrijft dit en Clarification 4.3a(1)/1 geeft dit expliciet als voorbeeld van wat niet is toegestaan.
Het meten van afstanden met een GPS horloge of een laser-afstandmeter (range finder) is volgens dezelfde regel expliciet wel toegestaan. Dus helaas, mag je dit hulpmiddel niet gebruiken. De strafmaat voor overtreding van Regel 4.3 is:
- 1e overtreding tijdens de ronde: algemene straf.
- 2e overtreding tijdens de ronde: diskwalificatie.
Freddy: “Ik moet mijn bal op de green markeren. Moet dat voor de bal of achter de bal?”
Een bal markeren moet worden gedaan door het plaatsen van een balmarker direct achter of direct naast de bal. De Regels (14.1a) geven aan dat het niet uitmaakt op welke plek ten opzichte van de bal de balmarker wordt geplaatst, zolang het maar direct naast de bal is en zodanig nauwkeurig dat de bal op de juiste plaats kan worden teruggeplaatst.
Om te voorkomen dat de bal verkeerd wordt teruggeplaatst is het echter aan te bevelen om de balmarker altijd direct achter de bal te plaatsen, zoals gezegd is dit echter niet verplicht. (Zie ook Regel 14.1a/1).
Ron: “Hoe lang mag je over een slag doen als je bij je bal aankomt? Ik heb ergens gelezen 30 of 40 seconden. Waar kan ik dat in de regels vinden? We hebben namelijk een flightgenoot die een ronde van 9 holes kan oprekken naar meer dan twee uur.”
De aanbevolen maximale tijd voor een slag (Regel 5.6b(1)) is 40 seconden. Er is geen standaard straf voor overschrijding van die tijd, maar de Commissie kan een ‘pace of play policy’ instellen die aangeeft hoeveel tijd een speler over een slag, een hole of een ronde mag doen (zie Model Plaatselijke Regels K1 en K2). Hierbij kunnen straffen worden opgenomen voor overschrijding van de aangegeven tijdslimieten.
Voor NGF Wedstrijden wordt de volgende regel voor het speeltempo toegepast:
De maximale tijd die is toegestaan voor een slag is 40 seconden en 10 seconden extra voor de speler die eerst speelt bij: a) een afslag op een par-3 hole; b) een slag naar de green; en c) een chip of putt. Het timen start op het moment dat de speler genoeg tijd heeft gehad om zijn bal te bereiken, aan de beurt is om te spelen en kan spelen zonder belemmering of afleiding. De tijd die de speler neemt om de afstand te bepalen en een club te kiezen telt mee in de tijd voor de volgende slag.
Op de green start het timen wanneer een speler voldoende tijd heeft gehad om de bal op te nemen, schoon te maken en terug te plaatsen, schade aan de green op de speellijn te repareren en losse natuurlijke voorwerpen op de speellijn te verwijderen. Tijd die wordt besteed aan het bepalen van de speellijn telt mee in de tijd voor de volgende slag.
Straf voor overtreding van deze Plaatselijke Regel:
• Straf voor de eerste tijdsoverschrijding: waarschuwing.
• Straf voor de tweede tijdsoverschrijding: één strafslag.
• Straf voor de derde tijdsoverschrijding: additioneel de algemene straf.
• Straf voor vier tijdsoverschrijdingen: diskwalificatie.
In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF), Wouter Quispel (NGF Referee) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.
Heb je ook een regelvraag? |
GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie! |