Nieuws

'Krijg je een strafslag als twee bewegende ballen elkaar raken?'

In de rubriek 'Stel je regelvraag' geven we antwoord op vragen over de golfregels en het handicapsysteem. In deze aflevering behandelen we een uitgeholede provisionele bal, het aantal seconden dat je krijgt om een slag te doen en wat zijn de gevolgen als twee spelers tegelijk putten en elkaars bal raken?
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Hendrik: “Ik speelde een par 3. Mijn eerste bal landde rechts van de green in het lange gras. Ik besloot een provisionele bal te spelen, die wonder boven wonder in de hole eindigde. Ik haastte me naar de green en haalde de bal uit de hole. Heb ik uitgeholed of moet ik nog zoeken naar mijn eerste bal?”

De provisionele bal is de bal in het spel geworden op het moment dat de bal uit de hole is gehaald (zie Regel 18.3c(2)/3), zelfs als daarna de bal op de baan wordt gevonden voordat de zoektijd van 3 minuten voorbij is (zie Regel 18.3c (2)). Je bent niet verplicht om de bal te zoeken, maar je tegenstander in matchplay mag dat wel, ook als jij niet wilt dat naar de bal gezocht wordt (Regel 18.3c(2)/2).

Hans: “Wij hadden op het terras een discussie over de tijd die een speler mag nemen om een slag voor te bereiden en een slag doen. Ik heb begrepen dat er een adviestijd wordt gehanteerd van 40 seconden voor het innemen van de stand en het doen van de slag. Hoe zit dat precies?”

De aanbevolen tijd voor het doen van een slag is beschreven in Regel 5.6b(1). De aanbeveling is inderdaad om niet meer dan 40 seconden te doen over een slag vanaf het moment dat het jouw beurt is om te spelen. Deze tijd gaat in op het moment dat je aan de beurt bent en zonder afleiding of belemmering kunt spelen. Deze tijd geldt voor alle handelingen die je wilt doen vanaf het moment dat je aan de beurt bent tot het moment van het doen van de slag. Dus ook het meten van afstand, het bepalen van de speellijn, de keuze van de club, etc.

Voor een slag op de green wordt de tijd die nodig is om reparaties op de speellijn uit te voeren (zoals pitchmarks, spikemarks) of losse natuurlijke voorwerpen op de speellijn te verwijderen niet meegeteld als tijd voor het doen van een slag. Ook de tijd die nodig is voor het markeren, opnemen, schoonmaken en terugplaatsen van de bal wordt niet meegeteld als tijd voor het doen van een slag.

John: “Ik zie geregeld dat spelers op de green hun putter op de grond plaatsen om de richting van de bal te bepalen, mag dat? Wat mag je op de green gebruiken om de richting te bepalen?”

De putter neerleggen op de green is niet toegestaan. In Regel 10.2b(3) staat hierover het volgende: Een speler mag geen voorwerp neerleggen om hem te helpen bij het oplijnen of het innemen van zijn stand voor de voorgenomen slag (zoals het neerleggen van een club op de grond om aan te geven waar de speler zijn voeten moet plaatsen). 'Een voorwerp neerleggen' betekent dat het voorwerp de grond raakt en de speler het niet aanraakt.

Als de speler deze regel overtreedt, kan hij de straf niet ontlopen door het voorwerp te verwijderen voordat de slag is gedaan. Deze regel is ook van toepassing op een handeling met hetzelfde doel, zoals het door de speler markeren van een punt in zand of dauw om hem te helpen bij zijn swing.

Op de green mag je alleen een marker gebruiken (mits deze voldoet aan de equipmentregels) en een streepje op de bal gebruiken om op te lijnen.

Rory McIlroy in de bosjes
Beeld: Golfsupport.nl

Jan Mark: “Ik topte mijn ijzer, waardoor de bal in de bosjes achter de green belandde en mogelijk verloren was. Vervolgens speelde ik een provisionele bal, waarmee ik zes slagen nodig had om uit te holen. Op weg naar de volgende tee vond ik alsnog mijn eerste bal. Die sloeg ik naast de vlag en de putt ging erin. Heb ik juist gehandeld?”

Je hebt je provisionele bal op een gegeven moment (waarschijnlijk vanaf de green) gespeeld van een plaats die dichter bij de hole is dan de plaats waar de oorspronkelijke bal vermoedelijk ligt (bosjes achter de green). De provisionele is de bal in het spel geworden (Zie Regel 18.3c (2)).

Als je daarna de oorspronkelijke bal vindt, dan is deze niet langer de bal in het spel en telt de score met de provisionele bal. Je kunt soms dus beter eerst je oorspronkelijke bal zoeken.

Wilbur: “Twee spelers letten niet op en putten tegelijk. De ballen raken elkaar onderweg. Bij een stil liggende bal was het zo dat de speler een strafslag krijgt en de ander de bal moet terugplaatsen. In dit geval rolden beide ballen. Wat nu?”

Wanneer twee ballen na een slag op de green in beweging zijn en elkaar raken, dan vervallen beide slagen en moet opnieuw worden gespeeld van de plek waar de vorige slag is gedaan (Regel 11.1b.). De spelers krijgen geen straf (Regel 11.1a).

In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF), Wouter Quispel (NGF Referee) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie!
Lees meer over
Golfregels