Golfsport

Blog: de app GOLF.NL en het WHS

Het Wereld Handicap Systeem heeft officieel zijn intrede gedaan in de Nederlandse golfsport. In dit blog brengen we deze week de veranderingen in de app GOLF.NL en updates over de eerste ervaringen met het nieuwe handicapsysteem.

Nog even terug naar het waarom. We hadden lang het EGA-handicapsysteem, maar elders in de wereld hadden andere landen en continenten zo hun eigen handicapsysteem. Er waren in totaal zes verschillende systemen! Voor meer duidelijkheid en uniformiteit werd internationaal besloten om één handicapsysteem te hanteren: dat is dus nu het Wereld Handicap Systeem. Hoe het werkt lees je hier. En ook handig: bekijk de onderstaande video.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Kan mijn handicap ook stijgen na een goede ronde?

Het korte antwoord is: ja! Vroeger werd een handicap aangepast op basis van het aantal Stableford-punten dat een speler behaalde. Het aantal Stableford-punten bepaalde of een handicap steeg, daalde of gelijk bleef. Dat is nu anders, want een handicap is vanaf nu gebaseerd op de beste 8 dagresultaten van de laatste 20 ronden. Dus niet meer op stablefordpunten! Een handicap stijgt of daalt alleen als het nieuwe dagresultaat gaat behoren tot de beste 8 beste dagresultaten van de laatste 20 ronden.

Een handicap wordt nu aangepast op basis van de score die een speler invoert en het dagresultaat dat daaruit voortkomt. Geen zorgen, want het dagresultaat wordt berekend door de app GOLF.NL. Wel belangrijk om te weten is dat een lage score niet altijd een laag dagresultaat oplevert. Dit hangt af van de Course Rating en Slope Rating (de moeilijkheidsgraad) van de baan waarop een speler heeft gespeeld. Zo is het mogelijk dat een hogere score op een moeilijke baan kan resulteren in een lager dagresultaat dan een lagere score op een gemakkelijkere baan.

Ja, ook na een goede ronde kan je handicap stijgen

Het is mogelijk dat de WHS-handicap van een speler na het inleveren van een score verandert, maar het is ook mogelijk dat de WHS-handicap hetzelfde blijft. Een WHS-handicap wordt immers bepaald door het gemiddelde van de beste 8 dagresultaten van de laatste 20 rondes. Dus bij een minder goede ronde zal een handicap waarschijnlijk niet veranderen omdat deze ronde niet tot de beste 8 behoort. Bij een relatief goede ronde wordt een handicapstijging of -daling bepaald door de nieuwe lijst van 20 dagresultaten: het hangt ervan af welk dagresultaat (het '21ste dagresultaat') wegvalt. Er komt een nieuws score bij maar er valt ook een score weg. Als een goede score wegvalt uit de rij met beste 8 dagresultaten, dan kan een handicap stijgen, ook als je een goede ronde speelt.

Omdat de slechtste scores van een speler wegvallen, omdat ze niet meetellen in de WHS-handicapberekening, weerspiegelt een WHS-handicap nog beter het potentieel van een speler dan de EGA-handicap dat vroeger deed. Dat wil zeggen: de WHS-handicap weerspiegelt nog beter de score die een speler zal maken op betere dagen. Hierbij geldt: hoe meer qualifying scores men inlevert, hoe beter de handicap van de speler overeenkomt met zijn of haar golfvaardigheid.

Klik hier voor meer informatie over de berekening van een handicap.

Ook in het buitenland

Met de komst van het WHS en de vernieuwde app GOLF.NL is het nu ook heel makkelijk om rondes die je in het buitenland hebt gespeeld te registreren en mee te laten tellen voor je handicap. Handig! Het werkt als volgt: klik in het hoofdscherm onderin op 'Golfen' en vervolgens op 'Nieuwe scorekaart'. Klik daarna onderin het scherm op 'Buitenlandse baan? Maak hier je kaart aan.' 

In het volgende scherm zijn er een aantal gegevens die je moet invullen om de 'Buitenlandse scorekaart' in te dienen. Selecteer de datum, het land, de baan, de lus (indien nodig), aantal holes en de tee (bijvoorbeeld wit, rood, blauw etc.):

Om het dagresultaat te berekenen van jouw ronde in het buitenland zijn er nog een aantal andere gegevens over de baan die je moet invullen: de course rating (CR), de slope rating (SR) en de Par van de baan. Dit zijn gegevens die je kunt vinden op de handicaptabellen van de baan die je speelt (of vraag het even bij de receptie als je het niet kan vinden). In de toekomst komen deze gegevens ook te staan in een wereldwijde database

Geef ook aan of de Buitenlandse scorekaart die je invoert qualifying is (en dus meetelt voor je handicap). Als de scorekaart qualifying is moet je ook een marker selecteren. Dit hoeft niet iemand te zijn met een account van de app GOLF.NL - alleen een naam volstaat.  Als laatste voer je het aantal stableford punten (STB) in. Dit hebben wij nodig om het dagresultaat te berekenen. Klik vervolgens op 'Indienen' om de kaart in te dienen:

De 'streep' bestaat niet meer!

In de app GOLF.NL moet je nu het nieuwe handicapsysteem er is altijd een score noteren, ook als je Stableford speelt of de bal hebt opgepakt omdat je de hole niet uitspeelt. Zo is het niet mogelijk om een score in te voeren op hole 3 als je hole 2 nog niet ingevuld hebt, enzovoorts. Nu vraag je je misschien af "Wat moet ik invoeren als ik de bal oppak en een hole niet uit speel?".

Als je de bal opraapt (een goed idee als je een mindere hole speelt en de vaart in het spel wilt houden) vul je een netto dubbel bogey in. Onthoud deze term goed, want deze gaat vaak terugkomen! Een netto double bogey verschilt per speler omdat deze afhankelijk is van je handicap. Het is de par van de hole + 2 + handicapslagen die je krijgt op die hole. Voorbeeld: als je een par 4 speelt en je krijgt een slag op die hole dan is je netto dubbel bogey een 7. (4+2+1). Of simpeler gezegd, de netto double bogey is de laagste score waarbij je geen Stablefordpunten meer krijgt.

In de onderstaande afbeelding zie je de scorekaart in de app GOLF.NL. Op hole 2 - een par 4 -  krijgt de speler een handicapslag (zie de +1 naast de par) en hebben we de netto dubbel bogey ingevuld: een 7. Op hole 3 zou de netto double bogey een 6 zijn, want hier krijgt de speler geen slag...

Als je echt niet weet wat je netto dubbel bogey is op een hole, dan kan je een 11 invullen. Het systeem past deze 11 na het invoeren van de score automatisch aan naar een netto dubbel bogey om je handicap te kunnen berekenen. Let op: je kan in de nieuwe versie van de app geen 'streep' meer invullen. Je moet dus een score invullen. 

Minder dan 18 holes qualifying?

Je kan vanaf vandaag ook qualifying ronden en wedstrijden spelen over 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 of 17 holes.  De gedachte hierachter is dat het ook mogelijk moet zijn om een qualifying score in te leveren als het niet lukt om een 18-holesronde te spelen, bijvoorbeeld vanwege (dreigend) onweer of intredende duisternis. Of om een qualifying 12-holesronde of wedstrijd te spelen als dat handig is bij een bepaalde golfbaan, bijvoorbeeld omdat hole 12 bij het clubhuis uitkomt (of een 14-holesronde als hole 14 bij het clubhuis eindigt).

Hoe werkt dat in de app? Voorbeeld: als je 16 holes speelt, laat je holes 17 en 18 leeg. Als je al wel wat hebt ingevuld klik je op het minnetje (-) totdat het veld leeg is. Dat ziet er in de app GOLF.NL als volgt uit:

Als je de 16 holes die je hebt gespeeld hebt ingevoerd (en holes 17 en 18 leeg hebt gelaten) klik je op 'Afronden'. Vervolgens vraagt de app of het klopt dat je 16 holes hebt gespeeld:

Na goedkeuring kan je de score terugvinden in het overzicht (onder 'Mijn Spel' > 'Scores') en zie je als je op de scorekaart klikt dat holes 17 en 18 (de niet gespeelde holes) voor je zijn ingevuld met een netto par:

Luister de podcast 'Podje Golf' over de invoering van het WHS:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Antwoorden in FAQ

In de afgelopen maanden is er al veel over het WHS gepubliceerd. Veel vragen die je misschien nog steeds hebt, worden beantwoord in een FAQ. Die kun je hier vinden. Ben je lid van een club en heb je vragen over jouw 'nieuwe' handicap, meld je dan bij de handicapcommissie van jouw club.

Hieronder gaan we verder met de updates. De laatste toevoeging vind je steeds direct hieronder.

Update nu de app GOLF.NL

Belangrijk om te weten: als je je nieuwe WHS-handicap wilt bekijken of vandaag een qualifying ronde speelt met de app van GOLF.NL, zorg er dan voor dat je laatste versie van de app hebt gedownload (update). Want dan werkt alles naar wens...Klik hier voor een link naar de appstores.

Lees meer over
Handicap