Golfsport

Waarom wordt het Wereld Handicap Systeem ingevoerd?

Op 1 maart 2021 wordt in Nederland het Wereld Handicap Systeem (WHS) ingevoerd. Waarom komt er een nieuw handicapsysteem? En waarom wordt het in Nederland pas in 2021 ingevoerd terwijl sommige andere landen al overgestapt zijn?
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Van zes...

De R&A en USGA hebben er door de jaren heen voor gezorgd dat de regels voor het golfspel en de amateurstatus voor iedereen hetzelfde zijn geworden. Maar er waren wereldwijd nog wel zes verschillende handicapsystemen (zie afbeelding) die allemaal op een verschillende manier de handicap van spelers berekenden.

WHS

Het doel van een handicap is het bepalen van de speelsterkte van een golfer. Om ervoor te zorgen dat deze speelsterkte overal ter wereld op dezelfde manier 'gemeten' wordt, is het Wereld Handicap Systeem (WHS) gelanceerd. Omdat golfers ook in het buitenland spelen, komt er met het WHS een systeem waarmee de handicap van alle golfers in de wereld overal geaccepteerd wordt. 

...naar één systeem

Het Wereld Handicap Systeem zorgt ervoor dat:
  • golfers van verschillende niveaus uit alle landen op een eerlijke manier met elkaar wedstrijden kunnen spelen, op elke baan ter wereld;
  • je nooit meer hoeft uit te leggen onder welk handicapsysteem een handicap tot stand is gekomen;
  • het gemakkelijker wordt om golfdata uit verschillende landen te vergelijken en evalueren, om zo de gezondheid van de sport te monitoren.

Het WHS is in sommige landen al in 2020 ingevoerd maar Nederland stapt op 1 maart 2021 over op het WHS.

Waarom pas in 2021?

De NGF heeft bewust voor 2021 gekozen omdat de details van het WHS pas in het najaar van 2019 bekend werden. Met de extra maanden is er voldoende tijd om de technische oplossingen te regelen voor banen, clubs en softwareleveranciers om scores te verwerken. Er worden tests gedaan om te begrijpen wat de effecten zijn op de handicap van Nederlandse golfers als de EGA-handicap wordt omgezet naar een WHS-handicap.

Lees meer over
Handicap