Nieuws

'Is dit een hole-in-one?'

Tweewekelijks komen hier de beste en leukste golfvragen aan bod! Deze keer beantwoorden we een vraag over een bijzondere hole-in-one, graphite shafts en de caddie van Joost Luiten. Heb je een vraag? Stuur een mail naar redactie@golf.nl of stuur ons een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram).
Beeld: @MickColetta1 (Twitter)

Beeld: @MickColetta1 (Twitter)

Ik las dat Joost Luiten een nieuwe caddie zoekt. Wanneer kom je daarvoor in aanmerking? - Theo van Diemen via Facebook

Het beste kunnen we dat natuurlijk aan Joost zelf vragen dus hebben we hem even gebeld. Dit is wat Joost zei:

“Ik heb met Maarten (Bosch, red) de afgelopen anderhalf jaar een goede vriend aan de tas gehad en dat werkte heel goed. Maarten had nog geen ervaring als caddie, maar hij wist als pro die een toernooi gewonnen heeft op de ProGolf Tour wel heel veel van (toernooi)golf. Maarten moest in het begin natuurlijk even wennen als caddie en de banen leren kennen, maar hij pikte het heel snel op. Omdat je zo veel tijd met elkaar doorbrengt, wil je met een caddie ook een goede klik hebben, met een vriend als Maarten aan de tas was dat natuurlijk vanzelfsprekend.

Er hebben zich de afgelopen dagen al weer tientallen mensen bij me gemeld, via diverse kanalen, die graag mijn tas willen dragen. Die open sollicitaties hebben in principe geen zin, hoe goed bedoeld ze ook zijn. Ik zoek een ervaren Tourcaddie en er zijn al wat opties. Als in januari het nieuwe seizoen begint, heb ik hoe dan ook een nieuwe en goede caddie aan de tas.”

Gerard Louter, GOLF.NL

P.s. Toen Joost ruim twee jaar geleden ook een nieuwe caddie zocht en ik hoorde dat allerlei mensen, vaak met nauwelijks golfkennis, bij hem solliciteerden, sloeg mijn fantasie een beetje op hol en schreef ik een column. Die column is natuurlijk een beetje achterhaald, maar nu er kennelijk weer veel open sollicitaties bij Joost binnenkomen hieronder toch nog een keer de link.

'Ik zag deze foto voorbijkomen op Twitter. Is dit een hole-in-one?' - Frederik van Oost via redactie@golf.nl

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

'Dit is inmiddels een beroemd voorbeeld en in veel regelrubrieken behandeld! De bal is ingebed aan de zijkant van de hole. Een flinke inslag, en een heel mooie slag, dat is wel duidelijk. Het bijzondere aan deze situatie is dat de bal ook contact maakt met de vlag.

Regel 13.2c zegt:

'Als je bal tot stilstand komt tegen de vlaggenstok die in de hole staat en enig deel van je bal bevindt zich in de hole onder het oppervlak van de green, dan wordt je bal beschouwd als uitgeholed.'

In de huidige coronatijd - waarbij de vlag altijd in de hole blijft - komt deze situatie natuurlijk vaker voor. Je zou denken dat dit ook hier het geval is: de bal is onder het oppervlak van de green en raakt de vlag, dus hole-in-one! Toch is deze situatie anders, omdat het hier om een ingebedde bal gaat.

Navraag leert ons dat in dit geval (dus een bal die is ingebed) de bal volledig onder de oppervlakte moet zijn om het als een hole-in-one te tellen. Ook als de bal zich voor een deel niet in de omtrek van de hole bevindt, is het dan een hole-in-one.

Helaas waren we er niet bij en het is op de foto niet perfect te zien of de bal volledig onder de oppervlakte is, dus wij durven het niet zeggen. Als een heel klein deel van deze ingebedde bal nog boven de oppervlakte uitkomt, is het geen hole-in-one...'

Redactie GOLF.NL

'Waarom spelen sommige tourspelers met graphite shafts in putter en wedges?' - Marcel Hendriks via redactie@golf.nl

'Rich Beem schreef geschiedenis toen hij de eerste was die een major won met graphite shafts in ijzers en wedges. De Amerikaan won in 2002 het PGA Championship met één stalen shaft: die in zijn putter. Het leek het begin van een revolutie, maar die bleef uit want verreweg de meeste spelers hebben nog steeds stalen shafts in hun wedges en putters.

Er is op dit moment een speler die alles probeert om zijn concurrenten te slim af te zijn, en dat is natuurlijk Bryson DeChambeau. Hij is de eerste die in al zijn 14 clubs een graphite shaft heeft. Hij vond zijn zeer stijve stalen shafts (Dynamic Gold X7) nog steeds niet stijf genoeg. Laat duidelijk zijn dat dit shafts zijn voor professionals die beresterk zijn en een hele hoge swingsnelheid hebben. 

DeChambeau slaat zo hard - ook met zijn wedges bij een volle slag - dat de shaft buigt en draait (dit noem je torque) en dat zorgt er weer voor dat ook het clubhoofd een fractie buigt en draait. Volgens Bryson zorgt dat voor inconsistentie en heeft hij met een minder stijve shaft meer 'timing' nodig. Het voordeel van graphite is dat het stijf én licht kan zijn. Een stalen shaft is vaak zwaarder en daarom is het ook voor de meeste amateurs beter om met graphite shafts te spelen. De oerstijve graphite shafts die Bryson op dit moment gebruikt zijn lichter dan de Dynamic Golf shafts die hij eerst in zijn ijzers en wedges (allemaal dezelfde lengte!) had.

Als het gaat om putters zeggen de experts ook dat een puttershaft van staal bij een puttingstroke kan buigen en draaien. Met name bij ballen die je niet goed midden op het clubblad van de putter raakt treedt dit op. Dit zou dan ook zorgen voor inconsistentie in het clubblad van de putter bij impact, met scheve putts tot gevolg. Het gaat hier om hele kleine afwijkingen (die bij een lange putt het verschil kunnen maken), maar in topsport gaat het juist om die kleine verschillen. 

Voor professionals heeft het ook met gevoel te maken. Daarbij scheelt het dat ze de mogelijkheid hebben niets aan het toeval over te laten en alles uit te proberen. Als ze iets willen, krijgen ze het. Een graphite shaft voor een putter kost al gauw een paar honderd euro (versus twee tientjes voor een stalen versie) en laten we eerlijk zijn: de gemiddelde amateur heeft meer baat bij een goede puttles dan een dure puttershaft. Toch is er een duidelijke trend te zien. Zo gebruikt Odyssey sinds een paar jaar een Stroke Lab shaft in putters. Dit is een shaft van graphite en staal en dit zou zorgen voor een betere gewichtsverdeling.'

Sietse Herrema, GOLF.NL

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.