Het geheim van de nieuwe Stroke Lab lijn van Odyssey zit in de shaft...
Beeld: Odyssey

Revolutie in puttershafts: Odyssey Stroke Lab

7 februari 2019 Redactie GOLF.NL
Met een volledig nieuwe gewichtsverdeling denkt Odyssey het geheim te hebben gevonden voor het holen van meer putts. De shaft in de Stroke Lab putters, die bestaat uit meerdere materialen, moet zorgen voor meer consistentie in je puttingstroke - en dus een beter resultaat op de greens.

Volgens Odyssey zijn putters door de jaren heen flink veranderd. En dan met name het totale gewicht van een putter. Austie Rollinson, head designer bij Odyssey, zocht het uit: een putter in 1975 woog zo'n 295 gram; een hedendaagse (Odyssey) putter weegt ongeveer 360 gram. Een stijging van 20%. En dat maakt uit.

Instabiliteit

'De swing weight is gestegen van gemiddeld D-8 naar F-2, en dat is flink', zegt Sean Toulon van Odyssey over de opvallende stijging. 'Tegelijkertijd zijn golfers in die tijd niet beter geworden in het putten. Zelfs op de tour is daar geen sprake van. We zijn gaan kijken wat er aan de hand zou kunnen zijn, en de belangrijkste reden voor het gebrek aan verbetering is dat de stroke niet consistent is. Wij denken dat dat weleens met het gewicht te maken zou kunnen hebben. Het putterhoofd is zo zwaar en dominant geworden dat golfers de putter niet meer onder controle hebben. De shafts zijn flexibeler geworden, en in combinatie met een lichtere grip en een zwaarder clubhoofd zorgt dat voor instabiliteit.'Stroke Lab

De oplossing van dit probleem zit volgens Odyssey in de shaft. 'Als het gaat om het gewicht wordt de shaft vaak vergeten', zegt Toulon. 'De nieuwe Stroke Lab shaft die wij hebben ontwikkeld bestaat uit meerdere materialen en is 40 gram lichter. De tip van de shaft is van staal en het andere deel van graphite. Deze 40 gram hebben we verplaatst naar de grip (30 gram) en naar het clubhoofd (10 gram).'

Het idee van Stroke Lab uitgelegd in een korte video:

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Counterbalance

Volgens Odyssey zorgen deze aanpassingen voor een betere balans en een meer vloeiende samenwerking tussen putter en speler. 'Het zorgt voor meer consistentie in de stroke. De lengte van de backswing (21% verbetering) en de stand van het clubblad is ook constanter.'    

Het idee van counterbalance is natuurlijk niet nieuw, ware het niet dat Odyssey het heeft gedaan met een lichtere shaft om het totale gewicht gelijk te houden (vergeleken met een standaard Odyssey putter). Andere counterbalanced putters hebben ook meer gewicht in het clubhoofd en de grip, maar met een standaard shaft is het totale gewicht hoger, wat volgens Odyssey zorgt voor de problemen in 'consistency'.

EXO

Naast de Stroke Lab lijn (10 verschillende modellen: 6 mallets, 4 blades) hebben de EXO (6 modellen) en Toulon (9 modellen) putters ook de Stroke Lab shaft. De putters uit de EXO-lijn zijn gemaakt van verschillende materialen en zijn daarmee  vooral gericht op vergevingsgezindheid als je de bal op de teen of de hiel van het clubblad raakt. Net als in de Stroke Lab lijn hebben de EXO putters een White Hot Microhinge Insert voor een optimale rol. 

Toulon

Onder de paraplu van Odyssey is Toulon het high-end merk. In deze exclusieve lijn - ontworpen door Sean Toulon - is extra aandacht gegaan naar het gevoel dat kenmerkend is voor een uit staal gefreesde putter. De putters hebben een 'charcoal smoke' finish. 

#1 Putter

Odyssey had in 2018 meer overwinningen op de professionele Tours dan de twee grootste concurrenten (TaylorMade & Titleist) samen. Het gaat dus goed met het puttermerk, dat onderdeel is van Callaway. Sinds kort is Callaway de Official Sponsor van de European Tour. Zo hebben de spelers met een Odyssey putter in de tas een logo achter hun naam staan op het leaderboard. Joost Luiten speelt sinds kort ook met een Stroke Lab putter van Odyssey, om precies te zijn de V-Line:

Productinformatie

Stroke Lab: €259,-  R-Ball, 2-Ball Fang,  €279,- (verkrijgbaar vanaf 8 februari)

EXO: €399,- (verkrijgbaar vanaf 29 maart)

Toulon: €449,- (verkrijgbaar vanaf 1 maart)

Bij alle modellen kan er gekozen worden uit lengtes van 33, 34 en 35 inch en verschillende hosels (voor face balance of toe hang). Grips: pistol of oversize.

Meer weten en alle modellen bekijken? odysseygolf.com

}