Freek Hendrickx
Beeld: Maarten Eekelaar
Eric Wijnhoven
Beeld: Maarten Eekelaar
Patrick van den Beuken
Beeld: Maarten Eekelaar
Davy Driesen
Beeld: Maarten Eekelaar

Greenkeepers & hun gereedschap

3 oktober 2018 Redactie GOLF.NL
Vraag je greenkeepers of ze een favoriet gereedschap hebben, dan kun je gepassioneerde antwoorden verwachten over werktuig waarvan je als golfer nauwelijks weet dat het bestaat, laat staan wat het precies doet. Deze vier greenkeepers leggen uit waarmee ze graag de baan in gaan en waarom.

Freek Hendrickx
Leeftijd: 29 jaar
Handicap: 7,6
Greenkeeper sinds: 2006
Baan: Bernardus, Cromvoirt (Noord-Brabant)
Favoriet gereedschap: Greenmaaier

"Op de green gebeurt het, daar vallen de beslissingen in golf. Dat is een belangrijke reden waarom ik met plezier met de greenmaaier werk, om te zorgen voor een perfecte balrol. En natuurlijk om de lekkere geur van gemaaid gras. Bij Bernardus doen we veel met de hand, mooi ambachtelijk werk. Deze handmaaier heeft vergeleken met een zitmaaier het voordeel dat de achterrol de green extra vlak maakt. Bovendien heb je beter zicht en krijgt de green minder te verduren dankzij een betere gewichtsverdeling. Op het moment is het gras bij Bernardus 6 milimeter. Dat is relatief lang in vergelijking met struisgras maar voor greens met roodzwenkgras is het een goede lengte. Daarnaast zijn de greens nog jong dus om ze niet te veel te stressen maaien we niet te kort. Ons eerste doel is om de greens goed in het gras te zetten en dat lukt al heel mooi. Daarna gaan we kijken naar de speltechnische kwaliteiten. Nu hebben de greens nog geen topsnelheid maar zodra de grasmat volwassener wordt, zal die steeds mooier en beter gaan rollen."

Eric Wijnhoven
Leeftijd: 46 jaar
Handicap: 21,9
Greenkeeper sinds: 1996
Baan: Golf & Countryclub Geijsteren (Limburg)
Favoriet gereedschap: Zelfrijdende spuit

“Deze zelfrijdende spuit gebruik ik om de plant op de green en fairway gezond te houden. Het bevat bladvoeding, dat is een mengsel van natuurlijke producten, of zeewierextracten of andere middelen die ervoor zorgen dat de plant zich lekker voelt. Het is absoluut niet chemisch, wat veel golfers toch nog denken. Dat idee wordt versterkt vanwege het masker dat ik draag. Dat is niet omdat het middel giftig is maar omdat ik anders de nevel inadem die op den duur stoflongen veroorzaakt. In het seizoen gebruiken we de spuit wekelijks en de behandeling van een green kost zo’n twee tot drie minuten. Meestal spuiten we ’s morgens vroeg maar sommige producten moeten juist ’s avonds worden opgebracht of moeten worden ingeregend. Zonder deze machine zou het veel lastiger zijn om de greens op een duurzame manier in goede conditie te houden.”

Patrick van den Beuken
Leeftijd: 43 jaar
Handicap: 23
Greenkeeper sinds: 1998
Baan: Welschap, Eindhoven (Noord-Brabant)
Favoriet gereedschap: Waterslang

“Dit is een soort waterpistool om de droge plekken op green en tee handmatig te bewateren. Dit kun je heel gericht doen, wat twee grote voordelen heeft. Ten eerste wordt de rest van de green niet te nat en dat is gunstig om straatgrassen weg te houden. Die gedijen namelijk bij grote vochtigheid en houden niet van droogte. Ten tweede zul je uiteindelijk minder water verbruiken. Deze waterspuit bestaat al lang maar wordt in greenkeeping tegenwoordig veel vaker gebruikt omdat je het proces om de grassen gezond te houden, beter kunt managen. Met het blote oog zie ik vaak al welke plekken te droog zijn. Bovendien, als je een baan goed kent, leert de ervaring dat. Met een vochtmeter kan ik mijn vermoeden bevestigen. Golfers weten vaak wel dat er alleen maar water uit die slang komt, maar ik leg het graag uit als ze erom vragen.”

Davy Driesen
Leeftijd: 35 jaar
Handicap: nog geen
Greenkeeper sinds: 2003
Baan: Koninklijke Limburgse Golf, Houthalen (België)
Favoriet gereedschap: Vochtmeter

“De vochtmeter is volgens mij een van de belangrijkste gereedschappen van de greenkeeper, zeker als je naar de toekomst kijkt. Ik heb net vier modellen uitgeprobeerd en ga daaruit een keuze maken. Met zo’n meter bekijk ik op de greens en tees het vochtpercentage, dat soms enorm per gedeelte verschilt. Zo kan het rechtsvoor een stuk natter zijn dan linksachter. Dankzij goede statistieken kun je veel preciezer beregenen, met als gevolg minder waterverbruik en duurzamer onderhoud. Alles heeft te maken met het verwelkingspunt van de plant, bij welk vochtigheidspercentage droogt de plant uit? Bij Houthalen is het ideale percentage 22 procent dat in de loop van de dag bij droog weer terugzakt naar 14 procent. De weersomstandigheden spelen natuurlijk een grote rol. In juli was het bijvoorbeeld extreem droog, wat alles weer anders maakt. Ik ben eigenlijk steeds aan het spelen om de juiste balans te vinden, met hulp van de vochtmeter.”

}