Beeld: Daan Slooter
Dutch Golf Supplies, een groothandel voor golfbanen in Nederland en België, is zo’n bedrijf dat kunstgrasgreens aanlegt bij mensen thuis. “Onlangs hadden we een groot project in België. Daar hebben we een green van ruim 1500 m2 aangelegd. Dat was heel speciaal en een mooie uitdaging”, zegt mede-eigenaar Roy Merkenhof.
“Het komt weleens voor dat mensen bijvoorbeeld een oude tennisbaan in de achtertuin hebben liggen die ze niet meer gebruiken. Dan vragen ze ons of wij daar een puttinggreen van willen maken. Dat kunnen wij dan compleet verzorgen, inclusief bunker. Meestal willen ze er dan ook een slagnet bij om hun ijzers en driver te oefenen.”
De beste investering ooit
Ook Southwest Greens legt kunstgrasgreens aan bij particulieren. Zo ook bij Daan Slooter, golfjournalist en toernooidirecteur van het KLM Open. Hij heeft zo’n green van 30 m2 in zijn achtertuin. “Dat was de beste investering ooit”, vertelt hij. “Wij gingen verhuizen, terwijl mijn zoontje dat eigenlijk niet wilde. Toen heb ik gezegd dat we in ons nieuwe huis een puttinggreen zouden aanleggen. We staan nu eigenlijk iedere dag minimaal een kwartier in de tuin te chippen en te putten.”
Alle privégreens zijn in principe van kunstgras. De reden is simpel: het is praktisch onmogelijk voor een particulier om een green te onderhouden. “Dan zit je meer in de hoek van hoveniers. Als je een ‘echte green’ zou willen, moet je eigenlijk greenkeeper zijn. Daar komt nog eens bij dat de op golfgerichte maaimachines voor de meesten onbetaalbaar zijn”, aldus Merkenhof.
Het is in ieder geval niet voor iedereen weggelegd om te (kunnen) golfen in de achtertuin. Bij Dutch Golf Supplies kost een kleine green van zo’n 7 m2 ruim duizend euro. “Dan heb je alleen maar een puttinggreen. Hoe groter en luxer, hoe hoger de kosten uiteraard.”