Beeld: Koen Suyk
Banen & Clubs

Golf aan huis

Beeld: Koen Suyk
Dat je geen grootgrondbezitter hoeft te zijn om dicht bij huis, namelijk in de achtertuin of zelfs op het dakterras, oefenfaciliteiten aan te leggen, bewijzen deze golfgekken. Het loopt uiteen van een provisorische afslagplaats tot topholes op strak aangelegde, geonduleerde greens.

Wagenberg

Green van 100 m2 (5 x 20)  •  6 holes  •  2 afslagmatjes  •  vangchipnetje  •  hole 7: clubhuis met krijtbord voor de score

Gerard Hamers haalde bijna vijftien jaar geleden zijn GVB en werd lid van Landgoed Bergvliet. Al snel ontstond het idee om een paar holes in de tuin aan te leggen om dicht bij huis te kunnen oefenen. "En dat werd van kwaad tot erger. Het werden zés holes, er kwam een chipfaciliteit bij en een clubhuis. We spelen er nu ook wel wedstrijdjes, met mijn beste golfmaat en met de kinderen en kleinkinderen. Dan wordt het gras kort gemaaid, zeven à acht millimeter, en strak gerold. Ik kom uit een bloemkweekersfamilie en neem mijn petje af voor de greenkeepers. Het is heel wat werk maar we genieten er enorm van. Mijn spel wordt zonder meer beter en ik ben lekker vaak buiten aan het bewegen. Wat mij betreft hou ik dit minimaal tot mijn honderdste vol."

Almere

Kunstgrasgreen van 27 m2  (3 x 9)  •  5 holes waarvan 1 geonduleerd

Max stond al met tweeënhalf jaar op de drivingrange in Gran Canaria. Aanstichter? Vader Ruud die na een honkbalcarrière gegrepen werd door golf. Nu staat Max twee à drie keer per week op het dakterras in Almere. Te putten wel te verstaan. Ruud: "Op dat terras is na één uur geen zon meer dus eigenlijk heb je er niks aan. Een aantal jaar geleden kwamen we op het KLM Open iemand tegen met verstand van kunstgrasgreens en toen was de bestemming van het terras snel beklonken. Bij één hole hebben we een verhoging gemaakt en die is meteen onmogelijk geworden. Die is niet te maken. Max speelt veel wedstrijden en als het putten wat minder is gegaan, gaan we snel het dak op om te oefenen en wedstrijdjes te spelen. Dat helpt zeker. Mijn korte spel is heel goed. We hadden er ook een slagkooi staan maar Max slaat inmiddels te hard.”

Beekbergen

21 afslagplaatsen  •  6 greens waarvan 1 dubbele 

Toen Niek  op veertigjarige leeftijd een buitensport wilde gaan doen, bleek golf een perfecte match. Hij was meteen fanatiek, bij twee clubs en veel te vaak weg. "Om wat meer thuis te zijn, begon ik met een kleine green in de tuin. Maar het liep uit de hand. In 1995 legde ik rond het huis een baantje aan en dat is steeds verder uitgebreid. Ik heb nu bij elkaar 21 afslagplaatsen, 6 greens en drie scorekaarten, voor de heide- en bosbaan en de old course. Het onderhoud kost me zo'n dag in de week. In 2002 heb ik een greenkeeperscursus gedaan en greenkeepers zijn altijd welkom voor een rondje golf. Ik houd de grond bewust arm; dan ontstaan er weinig ziekten. Van het oefenen in mijn eigen tuin word ik echt beter. Vooral de korte, ferme slagen zijn een sterk punt geworden. Als je me vraagt 42 meter te slaan, dan doe ik dat."

Berkel en Rodenrijs

Drivingrange, slag- en puttmat  •  Slagkooi

Dat Lotte een beetje eigenwijs is, bleek wel toen ze op tienjarige leeftijd als enige van haar vriendinnen en klasgenoten naar de open dag van de Hooge Rotterdamsche ging. Ze was meteen verkocht. Haar ouders hebben geen golfachtergrond maar vinden het prima dat dochterlief de tuin ombouwt. "Hiervoor stond ik op een kussen van een tuinstoel te oefenen. Mijn moeder had daar een filmpje van gemaakt en op Facebook gezet. Mike van der Lee, die een bedrijf heeft in golffaciliteiten, reageerde. Of ik niet een mooie kunstgrasmat wilde. Nou, graag! In ruil daarvoor help ik hem met het testen van nieuwe producten. Het oefenen in de tuin helpt mij heel erg; ik heb namelijk niet altijd de tijd om naar de club te gaan. Terwijl ik heel hard zal moeten werken en heel veel zal moeten oefenen om mijn grote droom te verwezenlijken: op de Tour spelen."

Hellouw

Green van 504 m2  (28 x 18)  •  Chipping gras  •  Oefenbunker  •  Afslag op 80 meter 

's Winters speelt Look niet zo veel. "De green moet ook rust krijgen." Maar als de lente aanbreekt, staat hij twee à drie keer per week te oefenen in de oude paardenbak. "Die bak stond leeg, vol met onkruid en toen had ik een ingeving. Mijn golfclub is dertig kilometer verderop dus een oefenfaciliteit dicht bij huis zag ik wel zitten. Ik heb me acht maanden lang georiënteerd, met veel greenkeepers en specialisten gesproken en toen de stap genomen. De aanleg kostte twintigduizend euro, het onderhoud is zeer intensief maar het is het waard. Als ik golf op tv kijk en iets zie wat ik meteen wil uitproberen, dan kan dat. Op de beste green die je je maar kunt wensen!"

Bergen op zoom

Kunstgrasgreen van 35 m2 (5 x 7)  •  5 holes (geonduleerd)  •  Fringe om te chippen 

Rob en Diana kwamen erop toen ze bij hun pro op Reymerswaal aan het trainen waren. Hij is een volle neef van Robert-Jan Derksen en vertelde dat de voormalige pro een green in de tuin had ingericht. Diana: "We hebben bijna dezelfde laten aanleggen door hetzelfde bedrijf. Helemaal geonduleerd dus echt moeilijk. In het begin stond vooral Rob elke dag te putten en te chippen en in het weekend speelden we wedstrijdjes. Met elkaar, maar bijvoorbeeld ook met de kleinkinderen. Die vonden dat echt leuk en zijn daardoor gaan golfen. Nu maken we iets minder gebruik van de green aan huis. We rijden vaak even naar onze club, Wouwse Plantage. Zeker in de zomer na het eten. De baan ligt, heel luxe, maar vijf minuten van ons huis."

Sassenheim

Kunstgrasgreen van 30 m2  (4 x 7)  •  4 holes (geonduleerd)  •  1 afslagmatje voor lobshots over het hegje naar de green 

Kajo en Monique kwamen vierenhalf jaar geleden in dit huis wonen. De tuin was verwaarloosd en moest opnieuw aangelegd worden. Kajo: "Het was logisch om mijn grote droom te vervullen: een green in mijn eigen achtertuin. Ik heb er een gespecialiseerd bedrijf bij gehaald die jaarlijks het grondige onderhoud verricht. De ondulatie hebben we samen bedacht. Ik speel elke dag een kwartiertje ofzo, als het weer het toelaat. Vooral voor mijn ontspanning. Ik had gedacht dat het mijn spel ten goede zou komen en dat is ook wel enigszins zo, maar ik kom er steeds meer achter dat putten vooral mentale kracht vergt. Als ik hier sta, raak ik er soms van overtuigd dat ik best aardig kan putten. In de baan valt dat echter altijd tegen, helaas.”

je eigen golfbaan aan huis
Dit artikel is eerder verschenen in het magazine GOLF.NL van maart 2016.
Lees meer over
Banen