Banen & Clubs

Golfen met een ster

Genieten van mooi golf én lekker eten in Nederland. Het zijn er niet veel maar bij deze zeven golfbanen kun je om de hoek (maximaal anderhalve kilometer verder) aanschuiven voor een sterrendiner.
In Nederland kennen we geen echte golfresorts met toprestaurants zoals je die in het buitenland wel ziet. Toch kunnen we op onze manier genieten van mooi golf én lekker eten. Het zijn er misschien niet veel maar bij een paar golfbanen kun je om de hoek (maximaal anderhalve kilometer verder) aanschuiven voor een sterrendiner.

Bernardus Golf (8,7*)

Bernardus Golf (zie foto hierboven) is geopend in september 2018 en heeft een uniek concept in Nederland: one day membership. Voor 150 euro kun je een onbeperkt aantal holes spelen en gebruikmaken van alle faciliteiten zoals het zwembad, de tennisbaan, de gym, sauna en hammam. Partner en kinderen hebben gratis toegang tot die faciliteiten. Joost Luiten speelt en oefent er regelmatig: "Bernardus is top, over alles is nagedacht. Een fantastisch clubhuis, een uitdagende 18-holes golfbaan en de beste oefenfaciliteiten van Nederland. Daarnaast is iedereen welkom en is het er gezellig." Op Leadingcourses.com zijn de beoordelingen ook positief: "Absoluut het mooiste clubhuis van NL. Baan speelt al geweldig ondanks de leeftijd. Fairways en greens zijn top. Horeca is top." En: "Mooie aanvulling op bestaande golfbanen. Fraai complex met ruim restaurant. Meerdere holes lijken wel op elkaar, greens supersnel maar eerlijk." In 2020 tot en met 2022 wordt hier het KLM Open gespeeld. 

Greenfee: 150 euro

Meer info: bernardusgolf.com/nl

* Cijfer op Leadingcourses.com, peildatum eind oktober 2019 

Noble Kitchen | Cromvoirt

Chefkok Edwin Kats
Bernardus Golf in Cromvoirt komt nog het meest in de buurt van een klein golfresort. Naast de prachtige 18-holesbaan heeft het acht exclusieve lodges, serieuze wellnessfaciliteiten én het restaurant Noble Kitchen van sterrenchefkok Edwin Kats dat sinds begin 2020 een ster heeft. Kats had al een Michelin-ster met zijn restaurant Noble in Den Bosch maar heeft in no time ook een ster gekregen voor zijn broertje aan de golfbaan. Vorig jaar had een inspecteur van Michelin Noble Kitchen al in het vizier: “Zijn het ufo’s die geland zijn in een maanlandschap? Nee, in een van de ronde gebouwen vindt u dit prachtige restaurant dat wordt geflankeerd door golfgreens. Uniek! Een uitstekende chef kookt er contemporain, met een flinke knipoog naar Azië. De sushi zijn top, vis en vlees grilt hij heerlijk op de robatayaki.”

Overnachten kan in een van de acht lodges. 

Meer info: noblekitchen.nl

Eindhovensche Golf (8,3)

De Eindhovensche is de beroemdste klassieker van Noord-Brabant, een initiatief van de Philips-familie en een ontwerp van golfbaanarchitect Harry Colt uit 1930. De variëteit aan bomen en struiken op de bos- en heidebaan is indrukwekkend. Het terrein is groot - honderd hectare - en bijna elke hole ligt geïsoleerd. “Prachtige bosbaan met op een paar holes heel mooie strategische bunkerpartijen”, zegt een golfer op Leadingcourses.com. Een ander: “Wat een topbaan. De ligging in een heidelandschap waar de familie Philips haar eigen arboretum heeft aangelegd is bijzonder.”

Greenfee: 125 euro (18 holes, NGF-leden zonder vast speelrecht op een golfbaan), 100 euro (18 holes, NGF-leden met speelrecht op een erkende baan). Let op: op werkdagen handicap 28,0 of lager vereist.

 Meer info: eindhovenschegolf.nl

De Treeswijkhoeve | Eindhoven 

Chefkok Dick Middelweerd
De Treeswijkhoeve is gevestigd in een in 1916 gebouwde boerderij, voorheen behorend tot het Landgoed Treeswijkhoeve. Het restaurant bestaat al dertig jaar, in 2000 nam Middelweerd het samen met zijn vrouw over van zijn schoonouders. Sinds 2013 heeft het restaurant twee sterren. Michelin-inspecteur: “Het is een ervaring, die nog intenser wordt dankzij de creativiteit van de chef. Hij durft te combineren, contrasten te creëren, maar houdt de smaken altijd in balans. Zijn wildbereidingen moet u zeker uitproberen!”

De Treeswijkhoeve biedt geen overnachtingsmogelijkheden.

Meer info: treeswijkhoeve.nl

Old Course Loenen (7,5)

Alan Rijks heeft tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de Vecht een karakteristieke 9-holespolderbaan ontworpen waar wind vaak een bepalende rol speelt. Er zijn twee 18 holes qualifying routes beschikbaar met 18 verschillende afslagplaatsen door de gele en witte of de rode en blauwe tees te combineren. Op Leadingcourses.com waarschuwt een golfer de single handicappers: “Ik denk dat het voor hen misschien niet uitdagend genoeg is, maar voor golfers van mijn niveau, handicap 23, een erg leuke baan om te spelen.” En: “Zeer rustig gelegen aan drukbevaren Amsterdam-Rijnkanaal en je ziet op sommige punten varend Nederland voorbijkomen.” 

Greenfee: 60 euro (18 holes, leden A- of B-clubs), 35 euro (9 holes, leden A- of B-clubs), 70 euro (18 holes, alle anderen), 45 euro (9 holes, alle anderen)

Meer info: oldcourseloenen.nl

’t Amsterdammertje | Loenen a/d Vecht

Chefkok André Gerrits
Begonnen bij de Kromme Dissel als leerling van Tonny Berentsen en sinds 2009 samen met zijn vrouw Geneviève aan het roer van het ’t Amsterdammertje. Achter elk gerecht zit een verhaal. “Of het nu mijn eerste jeugdherinnering aan eten is - de kip met citroen uit de oven van mijn moeder - of de warme avonden op het terras bij mijn schoonfamilie op de Antillen.” Michelin-inspecteur: “Wat een prachtige make-over heeft deze oude boerderij ondergaan! Het is er trendy - de open keuken is zeer knap - en er hangt altijd een leuke ambiance. Die vibe weet de chef te vertalen naar het bord: creatieve ingrediëntencombinaties monden uit in gulle smaken met diepgang. Dit noemt men een zaak met schwung.”

Er zijn geen overnachtingsmogelijkheden bij ’t Amsterdammertje. Er is wel een arrangement met een overnachting in het Apollo Hotel Vinkeveen inclusief taxi. 

Meer info: restaurantamsterdammertje.nl

Golfclub Heelsum (7,6)

Groot voordeel van de golfbaan in Heelsum is dat die op zandgrond ligt. Dus ook bij regen en nachtvorst vaak goed bespeelbaar. Heelsum heeft drie lussen van negen holes: Airborne, Sandr en Helsum. Het is een natuurlijke baan waar het landschap en de golfbaan vloeiend in elkaar overlopen en er zijn nog kenmerken te vinden van de laatste ijstijd. Nog een voordeel als je van uitdagingen houdt: het is een van de weinige banen in Nederland waar potbunkers te vinden zijn. Golfer op Leadingcourses.com: “Prachtige golfbaan midden in de natuur. Goede layout en de lussen die we speelden (Sandr-Airborne) zitten prima in elkaar. Genoeg lengte, variatie en uitdaging.”

Greenfee: 37 euro (9 holes, ma-do), 42 euro (9 holes, vr-zo), 60 euro (18 holes, ma-do), 67,50 euro (18 holes, vr-zo)

Meer info: gcheelsum.nl

De Kromme Dissel | Heelsum

Chefkok Tonny Berentsen
Het restaurant is gehuisvest in een oud-Saksische boerderij uit de 17de eeuw en heeft al sinds 1971 een ster. Er wordt vanuit een klassieke Franse basis modern gekookt. Michelin-inspecteur: “De rijke geschiedenis laat zich meteen voelen door de ambiance die er hangt. De chef is klassiek geschoold, maar staat niet stil. Hij durft creatief te zijn, verrast soms met Aziatische inspiraties, maar weet ook dat de smaak moet primeren.”

Overnachten kan in het ernaast gelegen en aangesloten Fletcher Hotel-Restaurant Klein Zwitserland.

Meer info: krommedissel.nl

G&CC Lauswolt (8,2)

G&CC Lauswolt heeft een mooie 18-holesbaan in een prachtig, rustig en bebost gebied van Friesland met ook sparren en dennen. De oorspronkelijke negen holes (architect Frank Pennink, 1966) zijn gemixt met de nieuwe holes (Donald Steel, 1996). De meeste holes liggen in het 125 jaar oude bos, vijf liggen er in een open natuurgebied waar wind en water een grotere rol spelen. Een golfer schrijft in zijn review dat de baan niet voor niets in de lijst van 25 mooiste banen van Nederland staat: “Prachtig uitdagende parkbaan met zeer goede voorzieningen. Controle over je slagen is van groter belang dan afstand! Absolute aanrader.”

Greenfee: 40,50 euro (9 holes, ma-do), 46 euro (9 holes, vr-zo)
64 euro (18 holes, ma-do), 75 euro (18 holes, vr-zo)

Meer info: golfclublauswolt.nl

De Heeren van Haarinxma | Beetsterzwaag

Chefkok Arjan Bisschop
In het aangrenzende Hotel Landgoed Lauswolt vind je het sterrenrestaurant De Heeren van Haarinxma. Het restaurant maakt veel gebruik van lokale leveranciers en van kruiden en groenten uit eigen tuin. Michelin-inspecteur: “Maak u op om in stijl te tafelen, want het klassieke kader van dit statig landhuis is tot in de puntjes verzorgd. Dat geldt ook voor de keuken van de talentvolle chef, wiens gerechten zeer bewerkt zijn en wel eens verrassen door de combinaties van contrasterende smaken. De uitstekende wijnen maken het plaatje compleet.”

Overnachten kan in Hotel Landgoed Lauswolt met 65 kamers, een panoramisch uitzicht over het landgoed en wellness area.

Meer info: deheerenvanharinxma.nl en lauswolt.nl

Rijswijkse Golfclub (7,5)

De 18-holesbaan is ontworpen door Donald Steel en werd geopend in 1989. Het heeft in de loop der tijd het uiterlijk van een parklandschap gekregen. De aarden wal met ondulaties langs de rijksweg, de aanleg van diverse niveauverschillen en enige speltechnische aanpassingen onder architectuur van Alan Rijks hebben de baan een extra dimensie gegeven. Op Leadingcourses.com: “Baan heeft van alles. Water, smalle en brede fairways en mooie oudere bomen waardoor de meeste holes een beetje slim course management vereisen.”

Greenfee: 32 euro (9 holes, ma-vr), 37,50 euro (9 holes, za-zo)
58 euro (18 holes, ma-vr), 68 euro (18 holes, za-zo)

Meer info: rijswijksegolf.nl

Niven | Rijswijk

Chefkok Niven Kunz
Kunz kookt met tachtig procent groenten en twintig procent vlees of vis. Voor hem is deze 80/20-filosofie helder én logisch; in zijn keuken gaan groenten altijd voor. Michelin-inspecteur: “Met die filosofie in het achterhoofd en het gebruik van kraakverse producten, weet de chef creatieve lekkernijen samen te stellen. In deze fraai vernieuwde zaak hangt een moderne ambiance, net als in de kamers - met terras aan een golfbaan.”

Op de restaurantlocatie zijn twee hotelkamers.

Meer info: restaurantniven.nl

Golfclub De Dorpswaard (7,6)

De golfbaan is buitendijks aangelegd in het oude stroomgebied van de Maas op de grens van Gelderland en Noord-Brabant. Gerard Jol is erin geslaagd hier een uitdagende 9-holesbaan te ontwerpen die opvalt door de waterpartijen en de hooggelegen greens. Een golfer schrijft op Leadingcourses.com: “Door de verschillende afslagplaatsen hebben we een heel leuke 18-holesronde kunnen spelen. Mooie omgeving en prachtig uitzicht vanaf terras.” En: “Wat een schitterende zeer geonduleerde 9-holes golfbaan is dit. Goed onderhouden. Door het ontwerp moet er soms flink gelopen worden.”

Greenfee: 31,50 euro (9 holes), 47,50 euro (18 holes)

Meer info: dorpswaard.com

Flicka | Kerkdriel

Chefkok Thomas van Santvoort
Vrijwel aan de golfbaan, met de dijk ertussen, ligt restaurant Flicka. Nadat het restaurant slechts ruim een jaar open was, ontving Van Santvoort al een Michelin-ster, in 2018. Michelin-inspecteur: “In dit fraai gerenoveerde pand langs de Waal schrijft Thomas van Santvoort zijn eigen verhaal. Hij bezit een mooi cv en dat zult u snel merken. Het diverse samenspel van moderne gerechten is hier mooi in evenwicht, de chef kookt beheerst en speelt graag met aciditeit voor wat extra pep. De sommelier vult dat lekkers aan met interessante associaties.”

Er zijn vier suites bij Flicka.

Meer info: restaurant-flicka.nl

Lees meer over
Banen Culinair