Golfreizen

Dit zijn de beste golfresorts in Europa volgens golfers

Leadingcourses.com stelt elk jaar een ranglijst samen van de beste golfresorts van Europa. De ranking van 2023 vormt een handige lijst als je een bestemming zoekt voor een luxe golfvakantie.

Leadingcourses.com is een website met informatie over golfbanen op de hele wereld. Elke golfbaan krijgt een cijfer gebaseerd op de gemiddelde beoordeling door golfers. De top 100 van Europese golfresorts is voor vijftig procent gebaseerd op het cijfer dat golfers aan de resorts geven op Leadingcourses.com, en voor de andere vijftig procent telt de waardering van bezoekers op hotelpartner Booking.com. Daarnaast krijgt elk resort bonuspunten voor de holes.

1. Costa Navarino | Griekenland (9,46)

In 2023 is er een nieuwe nummer 1; Costa Navarino heeft Finca Cortesin van de eerste plaats gestoten. Met maar liefst 72 holes is Costa Navarino de perfecte vakantiebestemming voor golfers. De baan ligt in Messinia in het zuidwesten van de Peloponnesos, in een van de meest ongerepte en adembenemende landschappen in de Middellandse Zee.

De eerste baan van Costa Navarino is de indrukwekkende duinbaan met een spectaculair uitzicht op zee en de rivier. Er kwam een tweede baan bij, The Bay Course, die op slechts een korte loopafstand van de duinen van Navarino ligt en een alternatieve golfervaring in een ander landschap biedt. Deze 18-holesbaan slingert door drie natuurlijke landschappen met opvallende contrasten. De nieuwste banen zijn de International Olympic Academy Golf Course en de Hills Course, beide gelegen op Navarino Hills, die de 72-holeservaring compleet maken. Het resort heeft 3 vijfsterrenhotels, meer dan 20 eetgelegenheden, twee wellnesscenters en volop mogelijkheden om andere sporten dan golf te beoefenen.

Meer info: Costa Navarino

2. Finca Cortesin Hotel Golf & Spa | Spanje (9,44)

Finca Cortesin ligt anderhalve kilometer van zee en biedt gasten onder meer 67 ruime suites, 23.000 vierkante meter tuin, vier zwembaden, een beachclub, tennis- en padelbanen en natuurlijk een golfbaan. Finca Cortesin's 18 holes championship baan is ontworpen door Cabell Robinson en heeft de nodige spraakmakende toernooien - waaronder het Volvo World Match Play Championship - georganiseerd. In 2023 wordt hier de Solheim Cup gespeeld. Het is de eerste baan in Spanje met een nieuwe, milieuvriendelijke variant van Bermudagras op al zijn greens.

Meer info: Finca Cortesin

3. Gleneagles Hotel | Schotland (9,42)

Gleneagles biedt naast drie Championship golfbanen (zie op de foto hieronder, de Queens Course) onder andere luxe hotelaccommodatie, een aantal prachtige suites, een bekroonde spa en restaurant "Andrew Fairlie", het enige restaurant in Schotland dat twee Michelinsterren heeft. Golf blijft echter de basis bij Gleneagles met drie Championship golfbanen en de PGA National Golf Academy van Schotland. De PGA Centenary Course was de gastlocatie voor de Ryder Cup 2014.

Meer info: Gleneagles

4. Trump Turnberry Resort | Schotland (9,38)

Turnberry ligt in Schotland en bestaat onder meer uit de Ailsa Course waar geregeld het Brits Open wordt gespeeld. De linksbaan is recentelijk gerenoveerd door de architect Martin Ebert. Ebert was ook verantwoordelijk voor de layout van de nieuwe King Robert the Bruce baan. De combinatie van twee geweldige golfbanen, een uitstekend hotel en topfaciliteiten maken Trump Turnberry een van de allerbeste golfresorts in Europa.

Meer info: Trump Turnberry

5. Der Öschberghof | Duitsland (9,33)

Een grote sprong voor Der Öschberghof in deze ranking. Vorig jaar haalden ze voor het eerst de top 10 met een tiende plaats, nu met stip op plek 5. Het golfcomplex ligt tussen het Zwarte Woud, Zwitserland en het Bodenmeer in, tussen de licht glooiende heuvels van de deelstaat Baden-Württemberg, een perfecte vakantieplek. Der Öschberghof heeft twee 18-holesbanen en een 9-holesbaan, allemaal hoog gewaardeerd op Leadingcourses.com. Op het complex zijn ook 127 stijlvolle kamers en suites te vinden plus een spa, gym en een tweesterrenrestaurant.

Meer info: Der Öschberghof

54. Landgoed Lauswolt (8,68)

Het Friese landgoed in Beetsterzwaag (zie foto hieronder), dat een innige relatie heeft opgebouwd met de belendende Golfclub Lauswolt, is het enige Nederlandse resort in de lijst. Nu 'bulkt' Nederland niet van de golfresorts, dus heel vreemd is dat niet. In de lijst van 2022 stond Lauswolt nog op de 36ste plaats, maar dit jaar krijgt het complex wel een beter cijfer, zij het minimaal (het was 8,69). De golfclub beschikt over een 18 holes parkbaan. Hotel Lauswolt heeft in Heeren van Harinxma een restaurant dat al jaren een Michelinster heeft.

Meer info: Lauswolt

Wat is wel een resort en wat niet? Een van de criteria is dat het hotel naast de golfbaan moet liggen of op het terrein van de baan. Een andere eis is dat er meer geboden wordt dan golf, bijvoorbeeld een spa, tennisbanen, zwembaden. Bekijk hier de volledige top 100 van beste golfresorts

Er staat ook een Belgisch resort in de lijst: het resort Naxhelet Golf Club in de Ardennen,  op de 98ste plaats.

De beste Duitse resorts:

  • Der Oschberghof Golf (5)
  • Gut Kaden Golf und Land Club (16)
  • Achental Golf (38) 
  • GC Budersand Sylt (43)
  • Hardenberg GolfResort (44)
  • Fürstliches Golf-Resort Bad Waldsee (66)
  • Quellness & Golf Resort (75)
  • Golfclub St. Wendel (92)
Lees meer over
Reizen