Golfreizen

Vakantie al geboekt? Dit zijn de beste golfresorts van Europa in 2024 volgens Leadingcourses.com

Leadingcourses.com stelt elk jaar een ranglijst samen van de beste golfresorts van Europa. De ranking van 2024 is een goede basis om als inspiratie te gebruiken voor je volgende (golf)vakantie.

Leadingcourses.com is een community-website voor starttijd boekingen en heeft informatie en reviews over alle golfbanen wereldwijd. Elke golfbaan krijgt een cijfer gebaseerd op de gemiddelde beoordeling door de gebruikers van het platform.

De top 100 van Europese golfresorts wordt voor 50 procent bepaald door het cijfer dat golfers geven aan de resorts op Leadingcourses.com. En de andere 50 procent wordt gebaseerd op de waardering van bezoekers op hotelpartner Booking.com. Daarnaast krijgt elk resort bonuspunten voor het aantal holes, want: hoe meer holes, hoe meer fun zónder het resort af te hoeven.

1. Costa Navarino | Griekenland (9,53)

Voor het tweede jaar op rij de nummer 1: Costa Navarino. Met maar liefst 72 holes is Costa Navarino de perfecte vakantiebestemming voor golfers. De baan ligt in Messinia in het zuidwesten van de Peloponnesos, in een van de meest ongerepte en adembenemende landschappen in de Middellandse Zee.

Het toeval wil dat onze redacteur Sietse Herrema onlangs een bezoek bracht aan dit ware golfmekka. Hij schreef er dit reisverslag over.

De eerste baan van Costa Navarino is de indrukwekkende duinbaan met een spectaculair uitzicht op zee en de rivier. Er kwam een tweede baan bij, The Bay Course, die op slechts een korte loopafstand van de duinen van Navarino ligt en een alternatieve golfervaring in een ander landschap biedt. Deze 18-holesbaan slingert door drie natuurlijke landschappen met opvallende contrasten. De nieuwste banen zijn de International Olympic Academy Golf Course en de Hills Course, beide gelegen op Navarino Hills, die de 72-holeservaring compleet maken. Het resort heeft drie vijfsterrenhotels, meer dan twintig eetgelegenheden, twee wellnesscenters en volop mogelijkheden om andere sporten dan golf te beoefenen.

Meer info: Costa Navarino

2. Gleneagles Hotel | Schotland (9,48)

Gleneagles is dit jaar een plaatsje gestegen op de ranglijst. Het biedt naast drie Championship golfbanen onder andere een luxe hotelaccommodatie, een aantal prachtige suites, een bekroonde spa en restaurant Andrew Fairlie, het enige restaurant in Schotland dat twee Michelinsterren heeft. Golf blijft echter de basis bij Gleneagles met drie Championship-golfbanen en de PGA National Golf Academy van Schotland. De PGA Centenary Course was de gastlocatie voor de Ryder Cup 2014.

Meer info: Gleneagles

3. Finca Cortesin Hotel Golf & Spa | Spanje (9,44)

Finca Cortesin ligt anderhalve kilometer van zee en biedt gasten onder meer 67 ruime suites, 23.000 vierkante meter tuin, vier zwembaden, een beachclub, tennis- en padelbanen en natuurlijk een golfbaan. Finca Cortesins 18 holes Championship-baan is ontworpen door Cabell Robinson en heeft de nodige spraakmakende toernooien - waaronder het Volvo World Match Play Championship - georganiseerd. In 2023 werd hier de Solheim Cup gespeeld. Het is de eerste baan in Spanje met een nieuwe, milieuvriendelijke variant van Bermudagras op al zijn greens.

Meer info: Finca Cortesin

4. Trump Turnberry Resort | Schotland (9,34)

Turnberry ligt in Schotland en bestaat onder meer uit de Ailsa Course waar geregeld het Brits Open wordt gespeeld. De linksbaan is recentelijk gerenoveerd door de architect Martin Ebert. Ebert was ook verantwoordelijk voor de lay-out van de nieuwe King Robert the Bruce baan. De combinatie van twee geweldige golfbanen, een uitstekend hotel en topfaciliteiten maken Trump Turnberry een van de allerbeste golfresorts in Europa.

Meer info: Trump Turnberry

5. Trump International Golf Links Doonbeg | Ierland (9,32)

De opnieuw door Dr. Martin Hawtee ontworpen golfbaan van Trump International Golf Links strekt zich uit over 2,4 kilometer strand en zandduinen, is prachtig om te zien en biedt uitzicht op de Atlantische Oceaan vanaf hole 16. De 18 holes bestaan uit een klassieke 'negen uit, negen in', wat wil zeggen dat het aan alle randvoorwaarden van een linksbaan voldoet.

In lijn met de ‘minste-verstoring-filosofie' van Greg Norman - de oorspronkelijke architect - werd bij het aanleggen van de golfbaan door de zandduinen de meest natuurlijke route gevolgd. Hierdoor heeft Doonbeg een unieke combinatie van vijf par-3's en vijf par-5's.

Meer info: Trump International Golf Links Doonbeg

Onder de foto benoemen we met trots ook nog het enige Nederlandse resort: Landgoed Lauswolt 

45. Landgoed Lauswolt (8,49)

Het Friese landgoed in Beetsterzwaag (zie foto hieronder), dat een innige relatie heeft opgebouwd met de aangrenzende Golfclub Lauswolt, is het enige Nederlandse resort in de lijst. Nu 'bulkt' Nederland niet van de golfresorts, dus heel vreemd is dat niet. In 2023 was Lauswolt negen posities lager op de ranglijst te vinden. De golfclub beschikt over een 18 holes parkbaan. Hotel Lauswolt heeft in Heeren van Harinxma een restaurant dat al jaren een Michelinster heeft.

Meer info: Lauswolt

Wat is wel een resort en wat niet? Een van de criteria is dat het hotel naast de golfbaan moet liggen of op het terrein van de baan. Een andere eis is dat er meer geboden wordt dan golf, bijvoorbeeld een spa, tennisbanen, zwembaden.

Bekijk hier de volledige top 100 van beste golfresorts

Lees meer over
Reizen