Nieuws

Hoe krijg je een golfbaan op tourkwaliteit? Dít zijn de uitdagingen voor Dylan Kuik, hoofdgreenkeeper KLM Open 

Als hoofdgreenkeeper is Dylan Kuik verantwoordelijk voor het strijdtoneel van het 104de KLM Open op The International bij Amsterdam. Met een enorm toegewijd team van 55(!) greenkeepers en vrijwilligers zorgt hij dat de baan in tourconditie wordt gebracht, maar wat betekent dat precies?
Beeld: Cindy Jeurissen – cindyjeurissen.com

Beeld: Cindy Jeurissen – cindyjeurissen.com

Dylan Kuik (37) is sinds 2020 hoofdgreenkeeper op The International en de Zuid-Afrikaan is werkzaam voor de Hollandsche Greenkeeping Maatschappij (HGM). Hij werkt met zijn team toe naar het hoogtepunt van dit jaar: het KLM Open.

Is het door alle regen die er is gevallen een extra uitdaging om de baan eind juni in topkwaliteit klaar te hebben?
“Er is het afgelopen jaar 1.135 millimeter regen gevallen. Een dik record, want 950 millimeter was daarvoor het record. Dat maakte het dit jaar zeker een extra uitdaging om de baan, die een kleiige ondergrond heeft, in topconditie te krijgen. We leggen normaal gesproken anderhalve kilometer aan extra drainage per jaar in de baan om het water beter af te kunnen voeren, maar die kans hebben we afgelopen najaar niet gekregen. Gelukkig waren er vorige maand voldoende droge dagen om een paar grote dingen aan te kunnen pakken. Het prikken en doorzaaien van de greens, tees en fairways bijvoorbeeld.”

Hoeveel extra hulp krijgen jij en je team om de baan in aanloop naar en tijdens het toernooi perfect te krijgen?
“Normaal gesproken bestaat het team uit 10 tot 15 greenkeepers, maar tijdens het KLM Open zijn we met 55 mensen. Er komen vanaf 15 juni 40 vrijwilligers uit de hele wereld overgevlogen: uit Finland, Engeland, Zwitserland, Ierland, Schotland, maar ook Australië en Zuid-Afrika. Ze hebben vrije dagen opgenomen om hier naartoe te komen en hier te kunnen helpen. We geven ze onderdak, kleding en te eten. En in ruil daarvoor werken ze dag en nacht aan de baan.

Eigenlijk is dat ook een groot feest, omdat je 's avonds met een biertje onderling informatie en kennis kan uitwisselen over hoe je bepaalde uitdagingen het beste kunt aanpakken. Iedere greenkeeper, waar ook ter wereld, heeft weer andere middelen, producten en technieken waarmee hij problemen kan oplossen, en het is heel waardevol om die kennis uit te wisselen. We zorgen natuurlijk ook voor voldoende schermen zodat ze het EK voetbal goed kunnen volgen na een lange dag hard werken.”

the international

Hoe snel zijn de greens tijdens het KLM Open?
“We zijn een topbaan, dus de greens zijn al in topstaat en we streven ernaar dat de baan het hele jaar door in topconditie is. We hebben een heel goede winter gehad als het gaat om de greens en hebben ook veel complimenten gekregen, ook al was het zo nat de afgelopen tijd. Ze hebben een goede firmness en een mooie kleur. Gelukkig hebben we ook geen chemische bestrijding hoeven te gebruiken de laatste anderhalf jaar.

De stimpmeter zal tijdens het toernooi tussen de 10.5 en 11,5 aangeven. Sneller kan wel, maar dan wordt de baan onspeelbaar als de greens droger worden en het winderig is. Doordat de greens van The International veel ondulaties hebben, blijft de bal dan niet meer liggen. Dus ja, de greens zijn voldoende snel, maar veel sneller is gewoon niet wenselijk en ook helemaal niet nodig om een mooie uitdaging te creëren voor de spelers." 

Natuurlijk wordt de baan een beetje moeilijker gemaakt, maar ook niet overdreven

"We maaien en rollen de greens in de ochtend om ze op snelheid te krijgen, en als het nodig is kunnen we dat in de middag herhalen. Maar dat was in 2019 (de laatste keer dat het KLM Open op The International werd gespeeld) helemaal niet nodig. De firmness, dus de hardheid en of de bal makkelijk stil blijft liggen, heeft ook invloed op de moeilijkheid. Maar dat doen we vooral op gevoel. Als we op de greens werken, voelen we ook hoe hard ze zijn en of er spoorvorming ontstaat."

De DP World Tour bepaalt de pinposities tijdens het KLM Open en ‘keurt’ de baan. Zijn er nog andere eisen waaraan voldaan moet worden?
“De DP World Tour wil natuurlijk dat de golfbaan een eerlijke en goede test is voor de spelers. Natuurlijk wordt de baan een beetje moeilijker gemaakt, maar ook niet overdreven. De DP World Tour geeft aan op welke snelheid de greens moeten rollen en in aanloop naar het toernooi hebben ze een lijst met mogelijke pinposities zodat wij ervoor kunnen zorgen dat die plekken in aanloop naar het toernooi een beetje ontzien worden en niet platgelopen worden door golfers. We sluiten ook de tees waar de professionals vanaf spelen, zodat die voldoende tijd hebben om te herstellen.”

the international klm open 2024

De par-4 11de van 294 meter is ingekort naar een par-3 voor Beat the Pro, zodat er tribunes kunnen staan. Blijft dat zo na het toernooi?
“We hebben een extra tee gebouwd van 10 bij 10 meter voor de Beat the Pro-hole. Dat gaat een mooie plek worden waar veel publiek kan kijken. Na het toernooi gaan we gewoon weer terug naar een par-4. Ook omdat onze baan met deze hole als een par-4 een baanrating heeft gekregen, dus dat gaan we niet veranderen. Die nieuwe extra tee kunnen we natuurlijk de komende twee jaar gebruiken als het KLM Open weer terugkomt.”

Je hebt zelf handicap 8 en bent een goede golfer. Wat denk je dat amateurs scoren op The International in deze toernooicondities?
“Dat is moeilijk te zeggen. Vanaf de normale tees waar de leden vanaf spelen is het verschil niet eens zo groot, omdat de baan niet smaller is geworden in het landingsgebied waar de leden terechtkomen. Vanaf de backtees, waar de professionals vanaf spelen, is het een stuk moeilijker en denk ik dat de gemiddelde golfer misschien wel vijftien slagen extra nodig heeft. In het landingsgebied van de professionals zijn de fairways namelijk veel smaller en komt de rough 5 tot 6 meter verder naar binnen aan elke kant en dus veel meer in het spel. Hoe verder je slaat, hoe smaller het wordt.”

Als je te snel van nat naar heel droog gaat, en zo vaak maait en rolt, dan gaat het gras dood van de stress

Ligt alles op schema? Het KLM Open begint al over drie weken…
“We zijn nu minder dan twee weken weg van optimale speelbaarheid en de goede grashoogtes. Het is dan vooral de kunst om te kijken hoe ver je kunt gaan. Toch moet je opletten. De wortels zijn niet zo lang omdat ze gewend zijn aan elke dag water door de hoeveelheid regen van afgelopen maanden. Dus als je te snel van nat naar heel droog gaat, en zo vaak maait en rolt, dan gaat het gras dood van de stress.

We werken hard en draaien veel uren. We nemen ook bodem- en bladmonsters af om het goed in de gaten te houden. De DP World Tour is ook al langs geweest om te inspecteren en die zijn ook blij met wat ze zien. De organisatie is al begonnen met de roping en het opbouwen van de tribunes. De leden van The International begrijpen ook heel goed waar we mee bezig zijn en zijn heel enthousiast. Zij zijn natuurlijk trots en genieten ook van de condities waarin de baan gebracht wordt.”

Beeld: Cindy Jeurissen – cindyjeurissen.com

 

Lees meer over
KLM Open Greenkeeping