Column

Geen zin meer in golf

In het laatste vrije weekend vóór de start van de Voorjaarscompetitie heb je een aantal opties. Golfen, trainen, rusten, teambuilding of iets leuks doen met je familie, want de komende zondagen ben je tenslotte niet thuis. Wij kozen, verslaafd als we zijn, voor de gecombineerde opties 1 en 2. De Drentsche Golf & Country Club (DGCC) was de perfecte locatie voor een trainingsweekend.

Samen met teamgenoten Jeroen en Niek besluit ik al op vrijdagmiddag naar het noorden te rijden. De Gelpenberg hebben we alle drie al eens gespeeld en staat bekend als een van de betere banen van Nederland. Het is met zekerheid de beste golfbaan van Drenthe. Ondanks de flinke wind is dit het ideale begin van onze golfdriedaagse.

Na het welverdiende biertje in het clubhuis rijden we 35 kilometer noordelijker richting Assen, waar we slapen in de lodges van DGCC naast de drivingrange. Deze kamers vlak naast de baan zijn perfect voor een trip als deze. De inrichting van zowel de lodges als het clubhuis is heel praktisch, duidelijk iets waar de architect over nagedacht heeft. De volgende ochtend komt de rest van het team aan, samen met nog een team van onze club Almeerderhout.

Windkracht 5

Tijdens het ontbijt is het weer onderwerp van gesprek. Rond een uur of 9 waait het al flink en de voorspellingen beloven niet veel goeds. Maar ja, alles is al betaald en we zijn er nu toch, dus tijd om naar de drivingrange te gaan. We maken ons op voor 27 holes; eerst 9 holes, daarna lunch en vervolgens 18 holes.

Als we ons na veel biefstukreepjes, uitsmijters en kroketten klaarmaken voor de ronde van 18 holes, waait het flink. Een mooie test voor de competitie - we spelen immers op de Kennemer en de Haagsche - maar moeder natuur besluit anders. Op hole 5 is het zo bar en boos dat we met moeite staan te schuilen onder onze paraplu’s. De regen komt horizontaal op ons af en op dat moment heb ik geen zin meer om te golfen, iets wat echt hoog zelden voorkomt... Ik hoop dat iemand in de eerste flight het idee oppert om te stoppen. Ik doe dat uiteraard niet, als die-hard-golfer. Daar zitten er blijkbaar meer van in ons team, want we spelen de ronde ‘gewoon’ uit. Over de scores wordt nooit meer gesproken.

Trainingsweekend Drentsche Golf & Country Club

Gelukkig is het op zondagochtend windstil. Toch staat niet iedereen te trappelen, want de biertjes van de avond ervoor hakken erin. Vooral Marcel heeft het zwaar dankzij een paar Tripel Karmeliet te veel.

Standaard hoofdklasse begonnen

Na 45 holes op DGCC zijn we er helemaal klaar voor: de start van de Voorjaarscompetitie. Voor Dames 1 van Almeerderhout is de competitie al begonnen. Zij spelen in de standaard hoofdklasse en hebben meer wedstrijddagen dan wij. Vorige week ging ik kijken hoe ze op Amelisweerd de strijd aangingen met Eindhovensche. De gespannen koppies, competitieve sfeer, mooie slagen, spannende putts en de after talk zorgden ervoor dat ik nóg meer zin heb om zelf weer te matchplayen.

Helaas hebben zij de eerste twee wedstrijden verloren. Handhaving wordt een lastig verhaal, omdat het niveau in de hoofdklasse ontzettend hoog is. Zaterdag zijn de eerste teams van De Pan, Toxandria, Eindhovensche, Noord-Nederlandse, Amelisweerd en De Haenen te gast op Almeerderhout. Publiek is welkom, dus misschien een mooi uitje voor de zaterdagmiddag. Een dag later is Utrechtse Golfclub De Pan het strijdtoneel voor onze eerste competitiedag van 2023. De spanning stijgt…

Lees meer over
Competitie Column Blog NGF
Stef Swagers

De Voorjaarscompetitie. Voor veel golfers een hoogtepunt in het jaar. Iets om naar uit te kijken. Zo ook voor redacteur Stef Swagers die in de reserve hoofdklasse speelt. Hoe bereiden hij en zijn team zich voor? En wat beleven ze op de wedstrijddagen? Stef deelt het allemaal in de komende weken.

}