Column

De vervelendste competitiedag van het jaar

Er is elk jaar één dag tijdens de Voorjaarscompetitie waarvan je wenst dat die zo snel mogelijk voorbij is. Die dag was voor ons zondag, want wij waren gastheer. En dat betekent vooral heel veel wachten.

In december wordt traditiegetrouw de poule-indeling van de NGF Competitie bekend. Ik kijk dan natuurlijk eerst welke banen bij ons zijn ingedeeld. Dit jaar hadden we ontzettend veel geluk met UGC De Pan, Kennemer, Goyer en Koninklijke Haagsche. Snel viel mij op dat wij de eer hadden om als laatste alle tegenstanders te ontvangen op Almeerderhout. Het was heel fijn om de eerste vier weken van de competitie steeds te mogen spelen, maar het is niet ideaal. Wij waren vorige week al klaar, terwijl de andere teams nog een speeldag tegoed hadden.

Tijd doden

De rol van gastheer staat voor de meeste competitiespelers gelijk aan de langste golfdag van het jaar. Je bent de hele dag op de golfbaan, maar dat is praktisch alleen maar om je tegenstanders van andere weken aan het werk te zien. Eigenlijk is het vanaf 08.00 tot 18.00 uur wachten geblazen. Hoe dat eruitziet? Hier een overzicht:

08.00 – 08.30 uur: Teams ontvangen in het clubhuis
08.30 – 09.00 uur: Koffie drinken
09.00 – 09.40 uur: Starten foursomes op hole 1
09.00 – 09.40 uur: Afslagen spotten op hole 1 en 2
10.00 – 12.00 uur: Zelf 9 holes spelen in twee flights
12.00 – 12.30 uur: Drankje op het terras
12.30 – 13.30 uur: Lunchen met spelers die klaar zijn met hun foursome
13.30 – 15.20 uur: Starten singles op hole 1
13.30 – 15.20 uur: Afslagen spotten op hole 1
13.30 – 18.00 uur: Meelopen bij kampioenswedstrijd tussen Goyer en Kennemer
18.00 – 20.00 uur: Borrel en wachten op spelers Haagsche en De Pan
20.00 – 20.20 uur: Speeches captains
20.20 – 21.30 uur: Diner

Kortom, er gebeurt genoeg. Toch komt het vooral neer op het doden van de tijd. Het liefst zijn we allemaal zelf aan het golfen in wedstrijdverband, want dat is de reden dat we competitie spelen. Teamgenoot Robert en ik besluiten om in de middag mee te lopen met de eerste single tussen Goyer en Kennemer. Waarom? Omdat we golfliefhebber zijn en allebei graag goede spelers (plushandicappers) zien golfen. Daar kunnen we zelf ook alleen maar van leren.

Poulewinnaar en tweede degradant

Het is een spannende dag, want twee teams strijden om poulewinst (Goyer tegen Kennemer) en de andere twee spelen voor lijfsbehoud (Haagsche tegen De Pan). Even lijkt het erop dat het spel onderbroken wordt vanwege onweer, maar de weergoden zijn ons gunstig gezind. Iedereen kan zijn single afmaken, al eindigen de laatste wedstrijden wel in de regen.

Als Almeerderhout zijn we neutraal, want zelf zijn we vorige week al gedegradeerd naar de eerste klasse. Beide wedstrijden eindigen na een bloedstollend slot in 10-8. Onderaan de streep betekent dat poulewinst voor Goyer, net niet voor Kennemer, handhaving voor Haagsche, geen laatste plaats voor Almeerderhout en de rode lantaarn voor De Pan.

Gastheer competitie Almeerderhout

Aan het einde van elke competitiedag houden de vijf captains korte speeches. Volgens de traditie gebeurt dat na het voorgerecht en vóór het hoofdgerecht. Op de laatste speeldag worden vooral Goyer en Haagsche gefeliciteerd en er wordt (met veel humor) teruggekeken op de afgelopen weken. Lucas, captain van De Pan, steelt deze keer de show door alle teams van een cadeautje te voorzien. Omdat zijn team degradeert, en dus ‘gewisseld’ wordt, staat hij zelf in een voetbalhesje te speechen.

Het geeft de sfeer in deze groep aan; op de golfbaan wil iedereen van elkaar winnen, maar het plezier na afloop is wat de competitie elk jaar onvergetelijk maakt. Ik kijk nu al uit naar de Voorjaarscompetitie van 2024!

Lees meer over
Competitie Column Blog NGF
Stef Swagers

De Voorjaarscompetitie. Voor veel golfers een hoogtepunt in het jaar. Iets om naar uit te kijken. Zo ook voor redacteur Stef Swagers die in de reserve hoofdklasse speelt. Hoe bereiden hij en zijn team zich voor? En wat beleven ze op de wedstrijddagen? Stef deelt het allemaal in de komende weken.

}