De baan op

Hoeveel golfers spelen in de Voorjaarscompetitie? Feiten en cijfers

Er is geen land waar zo massaal aan nationale golfcompetities wordt meegedaan als Nederland. Met name de Voorjaarscompetitie is enorm populair, al is het aantal teams dat meedoet aan de Najaarscompetitie in de afgelopen drie jaar ook meer dan verdubbeld.

2.402

De Voorjaarscompetitie 2023 telt 2402 teams, waarvan 193 in de jeugdcompetitie. 13% van de teams betreft een mixed team (de jeugdcompetitie en de korte-banen-competitie); van de niet-gemengde teams bestaat een derde uit vrouwenteams en twee derde uit mannenteams. Deze verhouding komt – toevallig of niet – geheel overeen met de huidige man-vrouw verdeling bij alle golfers in Nederland.

17.000

Als we uitgaan van gemiddeld ruim zeven spelers per team, doen er ruim 17.000 golfers mee aan de Voorjaarscompetitie.

Een team in de volwassenencompetitie bestaat op één competitiedag uit zes spelers, maar een club selecteert meestal zeven tot negen spelers om zes personen paraat te hebben. Een team in de jeugdcompetitie bestaat op één competitiedag uit vier spelers.

197

Er doen 197 clubs mee aan de competitie, dat is ruim 70% van alle golfclubs in het land.

12

Gemiddeld heeft elke club twaalf competitieteams.

36 & 17

Anderstein (een club met een 27-holes-baan), Broekpolder en de Hilversumsche (beide 18 holes) hebben dit jaar de meeste teams in de Voorjaarscompetitie ingeschreven: 36. Deze drie clubs worden op de voet gevolgd door het Rijk van Nijmegen, Houtrak en de Noord-Nederlandse met respectievelijk 35, 34 en 33 ingeschreven teams.

Kijken we alleen naar 9-holesbanen, dan is de club met de meeste teams in de Voorjaarscompetitie Old Course Loenen met 17 teams. Vlak daarachter volgt De Tongelreep met 16 teams. Driene en de Veluwse delen de derde plaats met 14 teams.

Er zijn 8 clubs die maar met één team uitkomen. Zoals nieuwkomer The Company Golf Club en Prinses Wilhelmina.

2

Er zijn twee hoofdcompetities:

  • Voorjaarscompetitie. De hoofdklasse speelt op zaterdag. Op zondag komen de Dames en Heren Zondag in actie. Op dinsdag wordt de Dames Dinsdag gespeeld. De Dames Senioren komen op donderdag in actie en de vrijdag is de dag van de Heren Senioren en de korte-banen-competitie. De Jeugdcompetitie maakt deel uit van de Voorjaarscompetitie. Deze jeugdteams spelen op zondag in juni en juli.
  • Najaarscompetitie. Wordt gespeeld in oktober en november en kent sinds vorig jaar een woensdag- en zondagafdeling. 

308

De Najaarscompetitie bestaat sinds 2015. Dit is een zeer toegankelijke competitie die steeds meer wint in populariteit. In 2019 deden 126 teams mee; in 2020 hadden 233 teams zich ingeschreven maar werd de competitie afgelast vanwege corona. In 2021 deden er 294 teams mee en in 2022 speelden maar liefst 308 teams mee in deze competitie!

1.540

Als we uitgaan van vijf spelers per team, dan hebben er in 2022 1.540 golfers meegedaan aan de Najaarscompetitie. Gaan we uit van zes spelers per team, dan waren het er 1.848 golfers. Een team bestaat op een speeldag uit vier spelers. Maar een club selecteert meestal vijf of zes spelers om genoeg personen paraat te hebben.

45,0

Voor de korte-banen- en jeugdcompetitie is de handicaplimiet 54,0. Om in de Voor- of Najaarscompetitie te mogen spelen, moet je een handicap van maximaal 45,0 hebben.

De handicaplimieten worden gesteld door de NGF. Maar het komt geregeld voor dat een club bij de teamselectie handicaplimieten onder de 45,0 hanteert, omdat er niet genoeg teams zijn voor de vele spelers die willen meedoen. Spelers die buiten de boot vallen bij de Voorjaarscompetitie kunnen in het algemeen wel meedoen in een Najaarscompetitieteam; op veel clubs mag je zelf met vrienden een team vormen.

1921

De clubgolfcompetitie in Nederland heeft een lange traditie. Al voor de oprichting van de NGF in 1914 waren er duels tussen clubs. In 1895 was de eerste interclubwedstrijd, tussen de Haagsche en Doornsche (nu De Pan). De nationale golfcompetitie zoals we die nu kennen bestaat sinds 1921. Lange tijd was er alleen een zondagcompetitie voor heren en een dinsdagcompetitie voor dames. In de jaren zestig van de vorige eeuw ontstond de jeugdcompetitie.

Lees ook: De traditie van de NGF Competitie.

Lees meer over
Competitie NGF