De baan op

Najaarscompetitie: "Combinatie van presteren en gezelligheid"

Speel jij mee met de NGF Najaarscompetitie? Het is de ideale gelegenheid om samen met je vrienden en/of vriendinnen wedstrijden te spelen. Elke golfer met minimaal handicap 45 mag meedoen en een team kan een mix zijn van vrouwen, mannen en golfers met een lage en hoge handicap.

De Najaarscompetitie is geschikt voor golfers van bijna elk niveau. Iedereen met handicap 45 of lager mag meedoen. Ervaren deelnemer Luc ter Heide van Golfclub Martensplek kijkt er elk jaar naar uit. “Het is een combinatie van presteren en gezelligheid met elkaar. Ik vind het heel leuk dat je de mogelijkheid hebt om in gemengde teams te spelen.”

Het spelconcept van de NGF Najaarscompetitie

Er zitten vier spelers in een team en in principe vier teams in een poule, waarbij je ook op je eigen baan speelt. Die vier teams spelen tegen elkaar. De teams komen uit voor een golfvereniging en de deelnemers moeten dan ook lid zijn. De spelers (en reserves) moeten een handicap van 45,0 of lager hebben maar verder zijn er geen eisen; iedereen van elke leeftijd mag meedoen en elke combinatie van spelers is mogelijk; man, vrouw, golfprofessional of beginner. Elk jaar strijden de beste teams om de landstitel.

Leermoment voor beginners

Bij de Haarlemmermeersche Golfclub wordt de Najaarscompetitie gebruikt als leermoment voor nieuwe leden die nog nooit competitie hebben gespeeld. Ook Louise Rosingh deed mee als aspirant-lid. “Ik werd ingedeeld met onbekenden, maar het was heel gezellig. Ik voelde mij bevoorrecht dat ik mee mocht spelen. En als kers op de taart haalden we de finale om het landskampioenschap.” 

Je kunt kiezen voor de woensdag of zondag. Op woensdag speel je negen holes greensome stableford en negen holes individueel stableford. Op zondag is de spelvorm 18 holes individueel stableford. De beste tien poulewinnaars van de zondagafdeling plaatsen zich voor een nationale finale en hetzelfde geldt voor de woensdagafdeling.

Mix van leeftijden en niveaus

Ter Heide (70) geniet ervan dat alle leeftijden en niveaus vertegenwoordigd zijn per poule. “Je komt ook jongere mensen tegen en je speelt samen met lage handicappers. We hebben het ervaren als heel sportief en gezellig. Maar het is niet zomaar een flauwekul-spelletje.” Voor de 56-jarige Rosingh was alles nieuw. “Het is eigenlijk een soort generale repetitie voor de Voorjaarscompetitie. Voor mij waren de regels bijvoorbeeld best lastig de eerste keer. Gelukkig hadden we ervaren medespelers, waardoor het allemaal heel soepel verliep.”

Als iemand op een dag loopt te krukken, vinden we dat allemaal vervelend

“Ik zou iedereen aanraden om mee te doen”, zegt Ter Heide. “Je ziet soms dat mensen met een hoge handicap drempelvrees hebben om een wedstrijd te spelen en dan is de Najaarscompetitie bij uitstek de gelegenheid om dat wel te doen. We hebben bewondering en waardering voor elkaar. Als iemand op een dag loopt te krukken, vinden we dat allemaal vervelend. Maar zo’n dag hebben we allemaal wel een keer.”

Vier verschillende banen

Rosingh ging de uitdaging niet uit de weg, maar vindt het spelen van wedstrijden iedere keer weer spannend. “Ik wil het altijd goed doen, dus die spanning zit mij dan een beetje in de weg. Toch maakt dat het ook weer mooi. En de afwisseling van banen is goed voor je spel.” In de Najaarscompetitie speel je iedere week op een andere golfbaan. In tegenstelling tot de Voorjaarscompetitie speel je ook één keer op je eigen baan.

De speeldagen in 2024 zijn op zondag 6, 13 en 20 en 27 oktober. De speeldagen op woensdag zijn 2, 9, 16 en 23 oktober. De woensdagafdeling speelt de finale op woensdag 30 oktober op de Keppelse Golfclub, zondag 3 november is de finaledag van de zondagafdeling op Golfclub Anderstein.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Lees meer over
Wedstrijden Competitie