NGF

NGF Najaarscompetitie: golfen in teamverband

Golf is niet alleen een leuke maar ook een heel sociale sport. Zeker als je in teamverband speelt. De Najaarscompetitie van de NGF is een laagdrempelige competitie waaraan clubleden in teams kunnen meedoen.

Update per 6 oktober 2020: Sinds vrijdag 2 oktober heeft een aantal clubs/teams zich teruggetrokken voor de NGF Najaarscompetitie en Jeugdcompetitie in verband met het toenemende aantal coronabesmettingen. Vanzelfsprekend respecteert en begrijpt de NGF deze zorgen. Echter, golf was en is nog steeds een veilige sport en wordt grotendeels zeer regionaal georganiseerd en, niet onbelangrijk, door onze regering ook toegestaan. Sporten en bewegen wordt zelfs aangemoedigd.

Door het terugtrekken van een zeventigtal teams (er blijft nog voldoende over) is een competitieschema ontstaan met veel ‘gaten’. Daarom is op 5 oktober besloten om de eerste speelronde te annuleren. Dit houdt in dat de geplande wedstrijden op woensdag 7 oktober en zondag 11 oktober niet doorgaan.

De komende dagen zal er een nieuwe indeling gemaakt worden, met als uitgangspunt dat de geplande ontvangstdagen vanaf speelweek 2 zo minimaal als mogelijk veranderen en dat de reisafstanden niet significant groter worden. Indien mogelijk worden de wedstrijden die gepland stonden op woensdag 7 oktober en zondag 11 oktober ingedeeld na de laatst geplande speeldag in het huidige schema.

De competitie gaat dus vooralsnog door, maar wordt een week verschoven. De NGF stuurt de clubs uiterlijk vrijdagmiddag 9 oktober een vernieuwde indeling toe. Deze wordt op golf.nl/ngfcompetitie gepubliceerd.

Om de nieuwe indeling mogelijk te maken kunnen teams die alsnog besluiten niet deel te nemen aan de jeugd-en najaarscompetitie, zich uitschrijven tot uiterlijk woensdag 7 oktober 16.00 uur. Hierna worden wijzigingen niet meer goed verwerkt en worden teams die wel wensen deel te nemen benadeeld. Als teams zich wensen terug te trekken, dan respecteren wij die keuze maar het is noodzakelijk dat dit tijdig wordt doorgegeven. Het is nog niet bekend wanneer de finales zullen plaatsvinden.

Het spelconcept van de NGF Najaarscompetitie

Er zitten vier spelers in een team en in principe vier teams in een poule, waarbij je ook op je eigen baan speelt. Die vier teams spelen tegen elkaar. De teams komen uit voor een golfvereniging en de deelnemers moeten dan ook lid zijn. De spelers (en reserves) moeten handicap 36,0 of lager hebben maar verder zijn er geen eisen; iedereen van elke leeftijd mag meedoen en elke combinatie van spelers is mogelijk; man, vrouw, golfprofessional of beginner. Elk jaar strijden de beste teams om de landstitel.

In 2020 een extra competitiedag

De Najaarscompetitie van de NGF is een laagdrempelige competitie waaraan clubleden in teams kunnen meedoen. En met ingang van 2020 wordt naast de zondag ook op de woensdag een Najaarscompetitie georganiseerd. 

Op de woensdag is de spelvorm negen holes individueel stableford en negen holes greensome stableford, beide met handicapverrekening. Op de zondag is de spelvorm achttien holes individueel stableford met handicapverrekening.

De vier speeldagen voor de NGF Najaarscompetitie op woensdag zijn:

 • Woensdag 7 oktober (besluit per 6 oktober: deze speeldag komt te vervallen)
 • Woensdag 14 oktober
 • Woensdag 21 oktober
 • Woensdag 28 oktober
 • Eventuele reservedag woensdag 4 november

De vier speeldagen voor de NGF Najaarscompetitie op zondag zijn:

 • Zondag 11 oktober (besluit per 6 oktober: deze speeldag komt te vervallen)
 • Zondag 18 oktober
 • Zondag 25 oktober
 • Zondag 1 november
 • Eventuele reservedag zondag 7 november

Reglement Najaarscompetitie 2020.

 

NGF Competitie

2019

Zondag 10 november werd op een zonovergeten Anderstein de meer dan geslaagde finale van de Najaarscompetitie 2019 gespeeld. Deze finale werd gewonnen door het jeugdige team van de Koninklijke Haagsche en mogen zich nu een jaar lang Landskampioen Najaarscompetitie noemen. Nogmaals van harte!

Volledige uitslag finale 2019.

De eerste speelronde was op zondag 13 oktober. En de volgende drie speelronden waren op zondag 20 en 27 oktober en zondag 3 november. Op zondag 10 november werd de finale voor de tien beste poulewinnaars gespeeld op Golfclub Anderstein.

Eindstanden Najaarscompetitie 2019. Update 5-11-19. De groen gearceerde poulewinnaars hebben zich geplaatst voor de finale op Anderstein. Een informatiemail is vandaag, 5-11, naar de coördinator verzonden.

Voor de finale op 10 november op Golfclub Anderstein kwalificeren zich de tien beste poulewinnaars. Aangezien niet in alle poules evenveel teams zitten, er zijn namelijk poules met drie en vier teams, zal de kwalificatie als volgt verlopen:
 • De twee beste poulewinnaars van de zes poules met drie teams plaatsen zich voor Anderstein.
 • De acht beste poulewinnaars van de 27 poules met vier teams plaatsen zich voor Anderstein.

De beste poulewinnaars worden bepaald aan de hand van de meest behaalde wedstrijdpunten. Bij een gelijk aantal wedstrijdpunten wordt gekeken naar het totaal aantal behaalde stablefordpunten. Mocht dit gelijk zijn voor een beslissende plaats voor de finale, dan beslist het lot.

Indeling Najaarscompetitie 2019. Update 8-10-19. Wijzigingen Poule 6, 24, 25, 31 en 32.

Wedstrijdformulier 4 teams in een poule.

Wedstrijdformulier 3 teams in een poule.

2018

De finale van 2018 is gewonnen door Golfclub Almeerderhout. Het team won met miniem verschil van Harderwold; er was zelfs een tweede afvallende score nodig om de winnaar uit te kunnen roepen, want na de normale telling (drie beste scores bepalen teamscore) was de stand gelijk. Beide clubs behaalden 97 stablefordpunten. Nadat de twee minste scores van de teamscore waren afgehaald, had Almeerderhout één schamel stablefordpunt meer (69 om 68). De vader-zoon combinatie Sanglier en Hoogerwerf mag zich nu een jaar lang Landskampioen Najaarscompetitie noemen.

Einduitslag finale 2018.

Hier vindt u het volledige reglement van de Najaarscompetitie 2018.

Eindstand Najaarscompetitie 2018 na speelronde 4, poulewinnaars die zich geplaatst hebben voor de finale zijn geel gearceerd. De team(captains) hebben inmiddels een uitnodigingsmail ontvangen.

Indeling Najaarscompetitie 2018, update 12-10, ontvangstdagwijziging poule 3 en poule 10

2017

Op zondag 12 november heeft onder herfstachtige omstandigheden de Finale van de Najaarstour plaatsgevonden. Glorieuze eindwinnaar werd het team van Oude Maas. Zij mogen zich een jaar lang Landskampioen van de Najaarscompetitie noemen. De volledige uitslag van de Finale kun je hieronder bekijken.

Uitslag Finale Najaarstour 2017

Eindstanden poules Najaarstour 2017

Indeling Najaarstour 2017, update 9-10, ontvangstdagwijziging poule 3

2016

Hieronder staan alle uitslagen van de Najaarstour 2016 die uiteindelijk door het team van De Herkenbosche is gewonnen.

Eindstand poulewedstrijden, update 21-11-2016.

De finale heeft op zondag 27 november plaatsgevonden op Golfclub Anderstein. Uitslag finale.

Lees op ngf.nl meer over de NGF Competitie en de Najaarscompetitie.

GOLFGO

Boek hier je starttijd!

Reserveer makkelijk jouw teetimes op Nederlandse golfbanen!
Lees meer
Zelf Golfen

20 tips voor herfstgolf

Met het aanbreken van de herfst is het golfseizoen allesbehalve voorbij. De golfbanen liggen er dan prachtig gekleurd op en met deze tips en weetjes haal je nog meer plezier en succes uit je spel.
Lees meer
Lees meer over
Competitie