Zelf Golfen

Alles over de NGF Competitie

Alles over de nationale competities voor clubteams: de NGF Competitie, NGF Jeugdcompetitie en de NGF Najaarscompetitie.

*In verband met Covid-19 komt in 2021 de NGF Competitie in het voorjaar te vervallen. Over het doorgaan van de NGF Jeugdcompetitie en de Najaarscompetitie valt later een beslissing. Vooralsnog gaan die door. Hieronder is zowel algemene informatie te vinden over de verschillende competities als actuele informatie i.v.m. de coronamaatregelen.

NGF Competitie

In Nederland doen elk jaar ongeveer 17.500 golfers mee aan de NGF Competitie. Wat zijn de voorwaarden om mee te doen?

  • Je speelt competitie voor een club dus je moet lid zijn van een golfclub. Dat kan een club zijn die op een vaste baan speelt maar het kan ook een vereniging zijn zoals ANWB Golf of GVN.
  • Om competitie te mogen spelen moet je een handicap van maximaal 36,0 hebben (in de jaren voor 2015 was het hcp 26,4 voor de open competitie en 28,4 voor de handicapcompetitie).

Zes spelers

Een team in de reguliere NGF Competitie bestaat uit zes clubgenoten. Elk team heeft een captain. De club bepaalt wie er in de teams komen maar sommige clubs staan toe dat groepjes vrienden een eigen team vormen. (Op elke speeldag komen er zes spelers in actie. Maar een club selecteert meestal zeven of acht of negen spelers om elke competitiedag zes personen paraat te hebben.)

De matchplay competitie tussen clubteams begint elk jaar eind maart of begin april en duurt tot begin mei. De competitie is ingedeeld in drie categorieën (18, 27 of 36 holes) en verschillende klassen. In elke categorie spelen de poulewinnaars om het landskampioenschap. 

36, 27 of 18 holes

Alle clubs kunnen zelf bepalen hoeveel teams ze willen inschrijven voor de NGF Competitie en voor welke competitie. De hoofdkeuzes zijn:
  • 36 holes (foursomes en singles matchplay) 
  • 27 holes (greensomes en singles matchplay) 
  • 18 holes (singles en greensomes matchplay) 

De competitie blijft groeien. In 2018 waren er 2450 teams. In 2017 waren het er 2378, in 2016 2366 en in 2015 2309. Maar steeds meer teams kiezen voor de 27-holes competitie. (Het aantal teams dat 36 holes speelt, neemt sinds 2015 elk jaar af. Het aantal teams dat 27 holes speelt, neemt sinds 2015 elk jaar toe. Het aantal teams in de 18-holes competitie blijft min of meer gelijk.)

De meeste competitieteams spelen op zondag, maar de teams in de hoofdklasse spelen op zaterdag. De senioren dames spelen op donderdag en de senioren heren op vrijdag. De Dames Dinsdag competitie wordt op dinsdagen gehouden.

Mixed

Voor clubs met korte banen is er een gemengde competitie: de C-clubs Mixed 36 holes en C-Clubs Mixed 18 holes. Deze competitie wordt gespeeld op vrijdagen.

Indeling Voorjaarscompetitie

De agenda, poule-indeling en (individuele) uitslagen zijn te vinden op golf.nl/ngfcompetitie

In september worden de speeldata voor de competitiewedstrijden bekendgemaakt. Vervolgens schrijven de clubs half oktober een aantal teams in. De indeling van de poules wordt meestal bekendgemaakt in de eerste week van december. De clubs moeten half maart de namen van de teamspelers opgeven. 

Najaarscompetitie

Na een succesvolle introductie in 2014 is er naast de reguliere competitie in het voorjaar ook een Najaarscompetitie. Vier clubteams in een poule spelen wedstrijden in de maanden oktober en november. Er zitten vier spelers in een team en in principe vier teams in een poule. Die vier teams spelen op vier zondagen tegen elkaar. De teams komen uit voor een golfvereniging en de deelnemers moeten dan ook lid zijn. Maar verder zijn er geen eisen: iedereen mag meedoen en elke combinatie van spelers is mogelijk; man, vrouw, golfprofessional of beginner. Er wordt ingedeeld op regio zodat de reistijden beperkt blijven. Lees hier meer.

Jeugdcompetitie

Er is elk jaar ook een 36-holes jeugdcompetitie (op zondag) en een 18-holes jeugdcompetitie (op zondag). Daarnaast is er een C-Clubs Jeugd Par-3 18 Holes competitie (op vrijdag). De jeugdteams spelen normaal gesproken in juni en juli.

Door de coronamaatregelen is de jeugdcompetitie van 2021 uitgesteld naar het najaar. De hoop is dat competities dan weer zijn toegestaan. Vragen over de Jeugdcompetitie: Abe Jan Ter Beek

Feiten en cijfers

11,89 
In 2018 had elke club die meedeed aan de NGF Competitie in het voorjaar gemiddeld 11,89 competitieteams. 

16 
Er waren in het voorjaar van 2018 zestien verschillende competities: op zaterdag, zondag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Lange tijd was er alleen een zondagcompetitie voor heren en een dinsdagcompetitie voor dames. In de jaren zestig van de vorige eeuw ontstond de jeugdcompetitie.

36
In het voorjaar van 2018 had Zeewolde, een club met een 27-holes baan en een kleinere par-3/par-4 baan, de meeste teams ingeschreven: 36. Er waren tien clubs met dertig of meer competitieteams. Er waren tien clubs met één team.

206 
In het voorjaar van 2018 deden 206 clubs mee aan de competitie.

1350 
Er zijn elk jaar meer herenteams dan damesteams (in 2018 1350 vs 737). (In heel Nederland vormen vrouwen ongeveer 33 procent van alle golfers.) Er is ook een competitie voor mixed teams en voor jeugd.

1924 
Al voor de oprichting van de NGF in 1914 waren er al duels tussen clubs. In 1895 was de eerste interclubwedstrijd, tussen de Haagsche en Doornsche (later De Pan). In 1924 is voor het eerst een nationale finale van de competitie gehouden.

2472
In het voorjaar van 2018 gingen 2450 teams met elkaar de sportieve strijd aan. In 2019 zijn het er nog meer: 2472.

17.000 
In het voorjaar van 2018 deden ruim 17.000 golfers mee aan de competitie.

2014 
In 2014 zijn afstandsmeters voor het eerst toegestaan in de competitie.

Andere nationale competities

De iGolf Mix-competitie (voorheen Nobra Golfcompetitie) bestaat sinds 1999. Sinds de oprichting is de competitie uitgegroeid tot een circuit met circa 1000 golfers. Iedereen kan aan de NoBra-competities meedoen, van beginnende golfer tot single handicappers. De wedstrijden worden gespeeld in de periode april t/m oktober, op doordeweekse dagen. 

Het is een competitie waarin mixed teams tegen elkaar strijden. Dat wil zeggen: een team kan bestaan uit alleen mannen, alleen vrouwen of een combinatie hiervan. Iedereen kan zelf een team samenstellen en de groep inschrijven onder een eigen naam. Teams hoeven dus niet clubgebonden te zijn (dat mag wel). Elk team kan kiezen tussen de stableford- of de matchplay-competitie.

Naast de Nobra Golfcompetitie is er bijvoorbeeld ook de iGolf Cup-Wintercompetitie en de iGolf/Nobra Zomercompetitie. Ga naar igolfmix.nl voor meer informatie.

Lees meer over
NGF Competitie