Alles over de NGF Competitie

Alles over de nationale NGF-competities voor clubteams: de Voorjaarscompetitie, de Jeugdcompetitie en de Najaarscompetitie.

NGF Competitie

In Nederland doen elk jaar ongeveer 17.500 golfers mee aan de Voorjaarscompetitie van de NGF. Wat zijn de voorwaarden om mee te doen?

  • Je speelt competitie voor een club dus je moet lid zijn van een golfclub. Dat kan een club zijn die op een vaste baan speelt maar het kan ook een vereniging zijn zoals ANWB Golf of GVN.
  • Om competitie te mogen spelen moet je een handicap van maximaal 45,0 hebben. Dat is een limiet van de NGF (voor de korte-banen competitie en de jeugdcompetitie is de limiet 54,0). Sommige clubs vereisen een lagere handicap dan 45,0. 

Zes spelers

Een team in de reguliere Voorjaarscompetitie bestaat uit clubgenoten. Elk team heeft een captain. De club bepaalt welke leden er in de teams komen maar sommige clubs staan toe dat groepjes vrienden een eigen team vormen. (Op elke speeldag komen er zes spelers in actie. Maar een club selecteert meestal zeven of acht of negen spelers om elke competitiedag zes personen paraat te hebben.)

De matchplay-competitie tussen clubteams begint elk jaar eind maart of begin april en duurt tot begin mei. De competitie is ingedeeld in drie categorieën (18, 27 of 36 holes) en verschillende klassen. In elke categorie spelen de poulewinnaars om het landskampioenschap. 

36, 27 of 18 holes

Alle clubs kunnen zelf bepalen hoeveel teams ze willen inschrijven voor de Voorjaarscompetitie en voor welke 'smaak'. De hoofdkeuzes zijn:
  • 36 holes (foursomes en singles matchplay) 
  • 27 holes (greensomes en singles matchplay) 
  • 18 holes (singles en greensomes matchplay) 

De competitie blijft groeien, maar steeds meer teams kiezen voor de 27-holes competitie. (Het aantal teams dat 36 holes speelt, neemt sinds 2015 elk jaar af. Het aantal teams dat 27 holes speelt, neemt sinds 2015 elk jaar toe. Het aantal teams in de 18-holes competitie blijft min of meer gelijk.) Maar met ingang van 2024 zullen er minder 27-holes klassen zijn. Lees meer over de veranderingen van de voorjaarscompetitie op ngf.nl

De meeste competitieteams spelen op zondag, maar de teams in de hoofdklasse spelen op zaterdag. De senioren dames spelen op donderdag en de senioren heren op vrijdag. De Dames Dinsdag-competitie wordt op dinsdagen gehouden.

65+

Met ingang van het competitieseizoen 2024 is er een aparte Heren 65+ competitie. Deze competitie wordt op vrijdag gespeeld en gaat over 18 holes gaan, in de bekende vorm van 9-holes single en daarna 9-holes greensome. Om deel te nemen aan deze competitie moeten de spelers op 1 april 2024 minimaal de leeftijd van 65 jaar hebben bereikt. Voor de volledigheid, de al bestaande aparte 18-holes competitie voor Heren 50+ blijft bestaan.

Mixed

Voor clubs met korte banen is er een gemengde competitie: de C-clubs Mixed 36 holes en C-Clubs Mixed 18 holes. Deze competitie wordt gespeeld op vrijdagen.

Indeling Voorjaarscompetitie

De agenda, poule-indeling en (individuele) uitslagen zijn te vinden op golf.nl/ngfcompetitie

In september worden de speeldata voor de competitiewedstrijden bekendgemaakt. Vervolgens schrijven de clubs begin november een aantal teams in. De indeling van de poules wordt meestal bekendgemaakt in de derde week van december. De clubs moeten half maart de namen van de teamspelers opgeven. 

Najaarscompetitie

Na een succesvolle introductie in 2015 is er naast de reguliere competitie in het voorjaar ook een Najaarscompetitie. Vier clubteams in een poule spelen wedstrijden in de maanden oktober en november, op woensdagen of zondagen. Er zitten vier spelers in een team en in principe vier teams in een poule. Die vier teams spelen vier woensdagen of vier zondagen tegen elkaar. De teams komen uit voor een golfvereniging en de deelnemers moeten dan ook lid zijn. Maar verder zijn er geen eisen: iedereen mag meedoen en elke combinatie van spelers is mogelijk; man, vrouw, golfprofessional of beginner. Er wordt ingedeeld op regio zodat de reistijden beperkt blijven. Lees hier  meer over de Najaarscompetitie.

Jeugdcompetitie

Er is elk jaar ook een 36-holes jeugdcompetitie, een 18-holes jeugdcompetitie en een Jeugd Par-3 18-holes competitie. De jeugdteams spelen normaal gesproken in juni en juli en de speeldag is zondag.

Vragen over de competities? Mail Abe Jan ter Beek

Andere nationale competities

De iGolf Mix-competitie (voorheen Nobra Golfcompetitie) bestaat sinds 1999. Sinds de oprichting is de competitie uitgegroeid tot een circuit met circa 1000 golfers. Iedereen kan aan de NoBra-competities meedoen, van beginnende golfer tot single handicappers. De wedstrijden worden gespeeld in de periode april t/m oktober, op doordeweekse dagen. 

Het is een competitie waarin mixed teams tegen elkaar strijden. Dat wil zeggen: een team kan bestaan uit alleen mannen, alleen vrouwen of een combinatie hiervan. Iedereen kan zelf een team samenstellen en de groep inschrijven onder een eigen naam. Teams hoeven dus niet clubgebonden te zijn (dat mag wel). Elk team kan kiezen tussen de stableford- of de matchplay-competitie.

Naast de Nobra Golfcompetitie is er bijvoorbeeld ook de iGolf Cup-Wintercompetitie en de iGolf/Nobra Zomercompetitie. Ga naar igolfmix.nl voor meer informatie.

Lees meer over
NGF Competitie