Beginnen met golf

Hoe duur is golf? Aan deze kosten moet je denken als je begint

Als je begint met paardrijlessen, hoef je niet direct een eigen paard te kopen, maar aan welke kosten kun je denken als je met golf wilt starten? Wat betaal je voor golflessen of de aanschaf van een golfset? Net als met andere sporten kun je enorm doorslaan in je uitgaven, maar je kunt het ook binnen de perken houden. Hoe? Dat lees je hier.
Beeld: Koen Suyk

Beeld: Koen Suyk

Kosten golflessen

Elke golfclub beschikt over lespakketten voor beginners. Veel clubs bieden ook Golfstart-lespakketten aan. Op de website golf.nl/golfstart kun je een cursus boeken bij een club bij jou in de buurt. Er is een pakket met zes lessen waarmee je je baanpermissie haalt of tien lessen voor handicap 54. De bedragen wisselen, maar liggen respectievelijk rond 100 en 200 euro.

Voor een kennismakings(groeps)les ben je ongeveer 20 euro kwijt. De tarieven van reguliere lessen liggen rond de 50 euro per vijftig minuten op individuele basis. Veel pro’s geven de mogelijkheid met twee of meer mensen tegelijk te lessen, waarbij het tarief per persoon natuurlijk lager ligt. 

Bij individuele lessen is een lesduur van ongeveer dertig minuten optimaal. Daarna wordt het moeilijk om nog nieuwe informatie tot je te nemen. Bij groepslessen geldt dit minder, omdat je dan tussen de instructies door steeds even kunt oefenen. In de eerste stappen is het leuker en leerzamer om in een groep lessen te volgen. Wanneer je naar de kosten informeert, vraag dan ook of het tarief inclusief oefenballen en gebruik van materiaal is. Bij de Golfstart-cursussen is dat standaard het geval.

Materiaal aanschaffen of huren

Op veel golfbanen kun je als beginnende golfer golfclubs huren of lenen. Tijdens de lessen is dit veelal gratis. Wil je de baan in of op de drivingrange oefenen, dan kost dat hooguit een paar tientjes (afhankelijk van het aantal clubs, wel of geen trolley). Sommige banen bieden een huurovereenkomst voor langere periode aan, zodat je kunt kijken of de clubs bij je passen.

De aanschaf van een beginnersset kost (afhankelijk van het merk, het materiaal en het aantal clubs) hooguit een paar honderd euro. De prijs van een volledige set golfclubs voor ervaren spelers kan echter oplopen tot (ruim) boven de 1000 euro. Het kopen van golfclubs is daarom een investering voor de lange termijn. Bovendien is het belangrijk om alleen de clubs aan te schaffen die passen bij jouw golfspel. Laat je clubs daarom bij voorkeur passend maken bij een erkende golfshop.

Bij bijkomende materiaalkosten moet je denken aan ballen, een golftas en (eventueel) een trolley waarop je je tas kunt zetten. Al deze producten zijn er in uiteenlopende prijzen. Heb je een krap budget, overweeg dan eventueel de aanschaf van gebruikt materiaal, zoals de gebruikte golfballen (ook wel lakeballs) die je veel online maar ook in reguliere golfshops aantreft. Verder is de aanschaf van een zakje tees (hier leg je je bal op bij de afslag) en een pitchfork (voor het repareren van pitchmarks) nodig.

Kleding

Als beginner, maar ook als ervaren speler is het niet nodig om een uitgebreide garderobe met golfkleding aan te schaffen. Het belangrijkste is, dat je comfortabele kleding draagt waarin je je vrij kunt bewegen en die goed past bij de weersomstandigheden (temperatuur, zon, regen, wind). Wel is het belangrijk om een goed paar golfschoenen te kopen (kosten variëren van 60 tot 200 euro) die zorgen voor een stabiele houding bij de slagen en dus voor een betere techniek.

Daarnaast is het dragen van een golfhandschoen (vanaf circa 15 euro) een aanrader voor een stevige grip en het eventueel voorkomen van blaren. Overige accessoires zijn petjes, zonnebrillen, afstandsmeters, paraplu's, handdoekjes (voor het schoonpoetsen van de clubs en ballen), regenhoezen, travelbags, etc. 

De greenfee

Om als gast op een golfbaan te kunnen spelen, betaal je in de meeste gevallen een greenfee voor een ronde van 9 of 18 holes. Met de inkomsten van greenfees en lidmaatschapsgelden wordt het noodzakelijke onderhoud aan de golfbaan betaald. De hoogte van de greenfee is afhankelijk van het aantal holes, het soort/type baan en de exclusiviteit van de golfbaan.

Greenfees voor 9-holesbanen (of het spelen van 9 holes op 18-holesbanen) beginnen bij een tarief van circa 25 euro. De greenfee voor 18 holes begint bij ongeveer 40 euro, kan oplopen tot (ver) boven de 100 euro, maar bedraagt gemiddeld zo'n 55 euro per persoon. Op veel banen, maar niet overal, betaal je in het weekend iets meer dan op werkdagen.

Handige tip: Steeds meer golfbanen bieden kortingen op greenfees, bijvoorbeeld in de daluren, het naseizoen, of bij aanschaf van een rittenkaart. Check daarom altijd vooraf de pagina met tarieven voor meer informatie over kortingen en speciale acties voor bezoekers.

Lidmaatschap

Er zijn verenigingen zonder eigen golfbaan, bijvoorbeeld ANWB Golf, en golfclubs met een eigen baan. Lid zijn van een club heeft veel voordelen: je kunt meedoen aan clubtoernooien, een eigen sportief ‘thuis’, het sociale aspect en als je beter wordt, kun je meedoen aan de NGF Competitie of Najaarstour. Om te bepalen of een lidmaatschap (financieel) bij je past, zul je je onder andere kunnen afvragen hoe vaak je per jaar golft en of je eventueel van plan bent meer te gaan spelen.

Het is moeilijk aan te geven hoeveel een lidmaatschap kost, omdat die kosten sterk uiteenlopen. De jaarlijkse contributie kan variëren van enkele honderden tot vele duizenden euro's. Steeds meer clubs bieden een flexibel lidmaatschap, dat met een flexibele contributie precies is afgestemd op de specifieke wensen van verschillende doelgroepen.

Lees meer over
Beginnen met golf