Beginnen met golf

Je bent net begonnen met golf: welke clubs moet je kopen en welke vooral (nog) niet?

Welke golfclubs heb je nodig als je begin met golf? Waar moet je op letten en wat moet je (vooral niet) kopen?
Beeld: Cristina Anne Costello

Beeld: Cristina Anne Costello

Golfclubs: je eerste set

Je hebt via Golfstart een beginnerscursus geboekt en je golfbaanpermissie gehaald. Je hebt de smaak te pakken en staat op het punt om verslingerd te raken aan golf, maar je hebt nog niet je eigen materiaal. Dat is niet erg, want je kan als beginner op veel golfbanen clubs lenen. Maar misschien vind je het tijd om zelf golfclubs te gaan kopen. En dan komt de vraag: wat moet ik kopen?

Kosten golfclubs

Er zijn heel veel mogelijkheden als het gaat om materiaal als je begint met golf. Je kan direct flink investeren in een set van een van de grote merken (‘de grote vijf’ qua omzet zijn Titleist, Callaway, PING, Cobra, TaylorMade), maar dat is niet heel verstandig. Als je een volledige set golfclubs koopt van een van deze populaire merken kom je namelijk al gauw op een bedrag van minstens € 1.500. Dat is heel veel geld en als beginner is het veel slimmer om dat geld te besteden aan golfles in plaats van materiaal. Daarnaast kan je swing als beginner binnen een jaar flink veranderen, en bij een andere swing horen misschien andere golfclubs. Wat zijn dan de mogelijkheden als je een kleiner budget hebt (tot € 300) en je toch je eigen eerste golfclubs wilt aanschaffen? 

Boek jouw Golfstart!

In zes lessen de golfbaan op of in tien lessen naar handicap 54? Zoek op locatie en begin morgen nog met golf!

Klik hier

Tweedehands?

Er zijn in Nederland partijen (Golfclubtrader of Golfbidder bijvoorbeeld) die tweedehands golfclubs verkopen. Dit kan een optie zijn, want er zijn tweedehands mooie golfclubs te koop, maar denk eraan dat dit vooral aantrekkelijk is als je precies weet wat je nodig hebt. Denk dan aan informatie over hoe lang je clubs moeten zijn, hoe zwaar, type shaft (de steel van de golfclub), dikte van de grip, etc.. 

Er komen bij het kopen van die tweedehands golfclubs allemaal moeilijke termen voorbij als stiff, lie, graphite, lofts, midsize grips. Dit zijn voor een beginner ingewikkelde vragen waar je nog geen antwoord op kan hebben. Natuurlijk is er ook op Marktplaats veel te vinden. Heb je toch iets moois gezien op internet? Je zou de PGA Professional of golfleraar die je les geeft, kunnen vragen om advies. 

Geen hele set

Als je niet te veel geld wilt uitgeven, zijn er mooie golfsets speciaal voor beginners. Waar zou een golfset voor beginners uit moeten bestaan? Je hebt zeker niet 14 clubs (het maximale aantal clubs die in je golftas mag hebben als je gaat spelen) nodig.

Als je de techniek en de golfswing aan het leren bent, is de kans groot dat je nog niet voldoende souplesse en swingsnelheid (de snelheid waarmee je de club kunt bewegen) hebt om ook een daadwerkelijk verschil in afstand te zien tussen de 14 clubs. Zo kan het zijn dat je met de ijzer-7 even ver slaat als een ijzer-8 of ijzer-6. Die extra ijzers zijn dus overbodig. De meeste sets voor beginners bestaan daarom uit 7 of 8 clubs.  

Als beginner heb je zeker niet 14 clubs nodig

Klein = fijn

Een bijkomend voordeel van een kleinere set met minder clubs is dat je niet te lang hoeft te twijfelen over welke club je moet slaan. Golf is knap lastig en in het begin gaat het erom dat je het jezelf niet te moeilijk maakt (door te moeten kiezen uit 14 clubs) en dat je vooral bezig bent met het maken van een goede swing en goed balcontact, ongeacht de club. 

Niet meer dan 8 clubs

Qua samenstelling zou een golfset voor beginners er als volgt uit kunnen zien:
Clubs
Driver (of houten-3)
Hybride
IJzer-5
IJzer-7
IJzer-9
Pitching wedge
Sand wedge
Putter
Een nog kleinere set – bestaande uit 5 golfclubs - kan ook:

 Clubs
Driver (of houten-3) 
IJzer-7
IJzer-9
Sand wedge
Putter

Wel of geen driver?

De meningen verschillen over of een driver (de club met die grote dikke kop) in een beginnersset thuishoort. Wat ons betreft is deze club onmisbaar (om een keer te proberen). Het slaan van een verre en rechte drive is een van de leukste dingen in golf. De driver is de langste club in de tas, en om die reden gaan de ballen die je met deze club slaat ook (als je de bal goed raakt) het verst. Omdat het clubhoofd en het slagvlak het grootst zijn, is de driver een club waarmee het makkelijk is om balcontact te maken. Als dit niet zo is, heb je misschien een driver (bijvoorbeeld te lang of te zwaar) die niet bij je past.

Weten hoe je met een driver ver kunt slaan? Klik hier voor deel 1 van onze vierdelige instructieserie over de driver!

Swingsnelheid

Overigens is het wel moeilijker om consistent goed balcontact te maken met een driver. Een belangrijke kanttekening is dan ook dat een driver niet voor iedereen geschikt is. Dat heeft voor beginners vooral te maken met kracht en de snelheid waarmee ze een swing met de driver kunnen maken. De driver is de club met de minste loft. Dat wil zeggen dat de hellingshoek van het clubblad het kleinst is, meestal tussen de 8 en 12 graden. Om toch voldoende hoogte te kunnen maken met een golfbal (en ver te slaan) moet je hard kunnen slaan, dus een hoge swingsnelheid hebben. 

'Korte club met meer loft is makkelijker'

'Een groot deel van de golfers in Nederland hebben niet genoeg swingsnelheid en zijn het beste af met een 7-wood, dus een fairwaywood met 22 of meer graden,' zegt Theo Erben, een expert op het gebied van golfclubs en clubfitting.

'Er zijn natuurlijk veel verschillende golfers met verschillende mogelijkheden. Het zijn uitersten: een jonge sportieve vrouw of man die jaren heeft getennist versus iemand die al wat ouder is en niet veel ervaring heeft met balsporten. Een korte club met meer loft zorgt ervoor dat golf voor bijna alle golfers, en zeker beginners, makkelijker wordt', aldus Erben over de driver, een club die juist langer is met minder loft.  

Als je een ijzer-7 niet verder slaat dan 100 meter, heb je niks aan een driver

Vraag advies aan je golfleraar of -lerares

De driver is dus typisch een club die je moet proberen en waarbij je vervolgens eerlijk moet zijn of je in staat bent om deze goed te kunnen slaan (en of je er dus niet slechter van gaat spelen en veel ballen kwijtraakt). Dit is iets dat je goed kan uitproberen met je golfleraar/PGA Professional. 

Theo Erben heeft een heel handig ezelsbruggetje om te bepalen of een driver voor jou wel of niet in je tas hoort: 'Als je een ijzer-7 niet verder slaat dan 100 meter, heb je niks aan een driver.'

Conclusie

Het slaan van een driver is leuk én moeilijk, en we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: neem als beginner vooral les om de juiste techniek te leren (en een driver te kunnen slaan) en investeer niet direct te veel geld in heel dure clubs. Koop geen set van 14 clubs, maar houd het bij maximaal 7 of 8 (minder kan ook!). Meer is niet nodig. Als je golf echt leuk vindt, kan je vanzelf overstappen op meer clubs en je set uitbreiden. 

Waar kan ik golfclubs voor beginners kopen?

Er is een flink aantal merken dat voor scherpe prijzen golfclubs voor beginners aanbiedt. Denk aan SkyMax (alleen te koop via je golfprofessional), WilsonDecathlon, en Black Diamond (huismerk JUMBO Golfwereld).

Lees meer over
Equipment Beginnen met golf