Beeld: Getty Images/Alex Slitz
“Ik had zoveel angst voor het chippen. Golf was gewoon niet leuk meer, omdat ik me er zoveel zorgen om maakte”, vertelt hij in een interview op de officiële socialmediakanalen van de PGA Tour en PGA Tour Americas (het niveau onder de Korn Ferry Tour). “Gelukkig miste ik niet al te veel greens, zodat ik weinig hoefde te chippen. Als het even kon, probeerde ik overal vandaan te putten.”
Ik weet dat ik een goede chipper ben, maar zodra er druk bij komt kijken gaat alles fout
Die nieuwe techniek gaat hem goed af, zoals je kunt zien in onderstaand slidebericht op Instagram. “Het ziet er misschien gek uit voor een buitenstaander, chippen met één arm, maar I love it”, zegt hij met een grote glimlach.
Stevens geeft een helder inkijkje in hoe hij werd gekweld door de yips in zijn spel. “Het is een mentale blokkade. Als ik thuis ben en ga trainen, dan gaat het chippen geweldig. Mét twee armen. En dat is het moeilijke eraan: ik weet dat ik een goede chipper ben, maar zodra er druk bij komt kijken en ik moet de bal slaan, dan gaat alles fout: vertragen, duffen en toppen.”
Sinds hij chipt met alleen zijn rechterarm, heeft zijn zelfvertrouwen een boost gekregen. “Het heeft me bevrijd. Ik ben niet meer bang om greens te missen. Het heeft mijn ball striking ook erg geholpen. Ik legde daar zoveel druk op, om maar geen greens te missen...”
Is Scott Stevens de eerste speler die deze techniek uit de hoge hoed tovert vanwege de yips? Nee, maar het is wel hoogst ongebruikelijk, zéker tijdens wedstrijden. Voormalig PGA Tour-speler Chris Couch (52) won in 2006 de Zurich Classic of New Orleans, waarbij hij de eenarmige chip gebruikte. Ook US Open-winnaar Matt Fitzpatrick heeft in interviews aangegeven dat hij deze techniek weleens experimenteel hanteerde. Maar de Engelsman staat vooral bekend om zijn cross handed chiptechniek, eveneens voor meer controle.
De hersenen hoeven dan minder bewegingsplannen te coördineren
Een andere oud-majorwinnaar, Henrik Stenson, was ook gebaat bij chippen met één arm. Hij gebruikte de techniek tijdens trainingen om van zijn yips af te komen. In wedstrijden ging de Zweed wel weer over naar chippen met twee armen, maar hij noemde de eenarmige methode effectief om zelfvertrouwen op te bouwen.
David Pelz, een expert in het korte spel, schrijft in zijn boek Short Game Bible over de yips als een 'neurologisch en mechanisch probleem, waarbij spanning en controle in het systeem tot blokkades en spasmes leiden'. Hij raadt drills met één arm aan om 'gevoel en ritme terug te vinden'.
Gespecialiseerde golfcoaches zoals James Ridyard en Phil Kenyon onderschrijven dat het uitschakelen van één arm kan helpen bij het verhelpen van de yips. ‘De hersenen hoeven dan minder bewegingsplannen te coördineren', aldus laatstgenoemde in een interview met Golf.com. 'Dat leidt tot een natuurlijker, vrijer patroon.'
En in het geval van Scott Stevens dus tot hervonden geluk op de golfbaan.