Beeld: Golfsupport.nl
Wim: "Ik keek naar de Rocket Classic van de PGA Tour. De afslag van Aldrich Potgieter op hole 2 ging naar rechts richting out of bounds. Deze eindigde tussen de zware houten palen (meer dan 20 cm in doorsnee), waaraan het net van de drivingrange was bevestigd. Hij nam relief voor een onspeelbare bal, dropte binnen twee clublengten en vervolgde zijn weg. Mijn veronderstelling is dat als de palen onderdeel zijn van out of bounds, dat de grens aan de baanzijde van de paal loopt. Was zijn bal niet out of bounds?"
In de definitie van buiten de baan is inderdaad vastgelegd dat als de grens van de baan wordt gemarkeerd door palen of een omheining, de grens van de baan wordt bepaald door de lijn tussen de baanzijde van de palen. Er is een afbeelding opgenomen in Regel 18.2a om te verduidelijken wanneer een bal buiten de baan is. De Commissie kan echter beslissen een buiten-de-baanmarkering op een andere manier te behandelen, en dat was hier het geval.
Bij de Rocket Classic was in de Plaatselijke Regels vastgelegd dat de grens bij dit deel van de baan wordt bepaald door de horizontale plank aan de buitenzijde van de palen. De bal van Potgieter was hierdoor dus niet buiten de baan, zodat hij relief mocht nemen voor een onspeelbare bal.
Cees: "Mag ik bij het afslaan een teemarker verwijderen als ik uiterst links of rechts wil staan? Hoeveel strafslagen krijgt men als dit niet mag?"
Als je gaat afslaan vanaf de afslagplaats mag je beslist niet een teemarker verplaatsen omdat die in de weg staat. Doe je dat toch dan krijg je de algemene straf volgens Regel 8.1a. Je mag wel buiten de teemarkers staan, zo lang je bal er maar binnen ligt.
Als de bal na een slag op een afslagplaats terecht is gekomen, dan mag je een teemarker aanmerken als een los obstakel die mag worden verplaatst volgens Regel 15.2. Dit staat allemaal in Regel 6.2b(4).
Hans: "Ik speelde een matchplaywedstrijdje op mijn thuisbaan. Op hole 15 sloeg ik mijn drive keurig midden op de fairway, of dat dacht ik tenminste. Eenmaal op de plek aangekomen waar de bal had moeten liggen, lag niets. Mijn tegenstander en ik keken elkaar verbaasd aan en begonnen te zoeken. Geen bal te bekennen. Totdat we plots een kraai zagen landen op de rand van een bunker zo’n 50 meter verderop. En jawel hoor: in zijn snavel had hij mijn bal, die hij doodleuk in de bunker liet vallen. Moet ik de bal spelen vanuit de bunker waar de kraai hem heeft losgelaten, of moet ik de bal terugplaatsen op de plek waar hij vermoedelijk eerst lag, op de fairway?"
Als de bal tot stilstand is gekomen op de baan, en het bekend of praktisch zeker is dat een invloed van buitenaf (zoals een kraai) jouw bal heeft opgenomen of bewogen, dan krijg je geen straf en moet je de bal terugplaatsen. Als je niet precies weet waar de kraai de bal heeft opgepakt, dan moet je die plek schatten (Regel 9.6).
Als je dat niet doet, maar de bal speelt van de plek in de bunker waar de kraai hem heeft achtergelaten, dan speel je van een verkeerde plaats (Regel 14.7). Het komt overigens vaker voor dat een kraai of meeuw een bal oppakt en ermee vandoor gaat.
Peter: "Ik sloeg een bal in de bunker en die lag twee centimeter onder de rand in het losse zand. Ik vond hem pas nadat ik de bal had uitgegraven, omdat hij niet zichtbaar was met het blote oog. Wat mag/moet ik doen in dit geval?"
Bij het zoeken naar je bal in zand, mag je zand weghalen om je bal te vinden. Als je de bal gevonden hebt en vervolgens wilt spelen, dan moet je de oorspronkelijke ligging in het zand namaken. Alleen als de bal volledig bedekt was met zand (zoals in jouw geval), mag je daarbij een klein deel van de bal zichtbaar laten.
Als je de oorspronkelijke ligging niet herstelt en vervolgens de bal speelt, krijg je de algemene straf volgens Regel 7.1b. In plaats van de bal te spelen, mag je uiteraard ook een van de opties voor een onspeelbare bal gebruiken om het spel voort te zetten (Regel 19.3).
In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF) en Trudy Jonkman (Regel- en Handicapcommissie van de NGF).
Heb je ook een regelvraag? |
GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie! |