Instructie

Beter chippen met de rechterhand boven

Matt Fitzpatrick won op prachtige wijze het US Open op The Brookline Country Club. Wat heel opvallend is: hij speelt zijn chips en pitches met de rechterhand boven de linker. Kan jou dat ook helpen bij slagen rond de green?

Bij het putten is een cross handed grip, de rechterhand boven de linker, niet heel bijzonder. Bij chippen en pitchen zie je het hoogst zelden. Maar Matt Fitzpatrick, Ryder Cup-speler en US Open-kampioen, speelt sinds het voorjaar van 2021 bijna al zijn chips en pitches met de rechterhand boven. “Het is niet zo dat ik heel erg slecht chipte of de yips had, maar het kon wel een heel stuk beter”, zegt Fitzpatrick. “Ik oefende het chippen al een paar jaar met de rechterhand boven en ik merkte dat ik op die manier veel constanter contact maakte met de bal. Het oogt misschien raar, maar als de resultaten zo veel beter zijn, zou het dom zijn om in toernooien niet op die manier te chippen. De rechterhand boven voelt een stuk comfortabeler en de statistieken laten zien dat ik enorm vooruit ben gegaan.”

 

Wonderballen

 

Vanaf een meter of vijfentwintig en minder speelt Fitzpatrick chips en pitches met rechts boven. Alleen in de bunkers en bij bepaalde slagen zoals een flopshot speelt hij nog met een conventionele grip Met de rechterhand boven is Fitzpatrick van een gemiddelde chipper een van de allerbeste golfers rond de greens geworden. Op de PGA Tour stond de Engelsman na zijn overwinning in het US Open vierde in de categorie scrambling – de green missen en na een chip of pitch slechts één putt nodig hebben of zelfs uitholen. En in scrambling uit de rough zelfs tweede, mede dankzij dit soort wonderballen in het US Open. 

 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Rechtsboven ook iets voor jou?

Er zijn veel amateurs die problemen hebben met het chippen of zelfs gebukt gaan onder de verschrikkelijke yips. Is de rechterhand boven – en voor linkshandige golfers natuurlijk links boven – dan een oplossing? Phil Allen, de coach van Daan Huizing en ook jarenlang coach van Joost Luiten, ziet zeker grote voordelen. “Bij veel amateurs is het lichaam veel te statisch als ze chippen, ze gebruiken voornamelijk de handen en dat leidt tot slecht contact. Met de rechterhand boven word je gedwongen meer te draaien vanuit het lichaam, daarom vind ik het een geweldige drill.” Zie de video bovenin voor de chip drill van Phil.

Allen liet Joost Luiten ook heel veel ballen slaan met de rechterhand boven, niet alleen chips maar ook lange slagen. “Ook in de volle swing draaien veel golfers het lichaam te weinig. Ze slaan uit de armen en de handen en dan verlies je veel lengte en zuiver contact maken wordt heel lastig.”

Pitch drill van Phil

 

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

 

Kopiëren?

 

Heb je problemen met chippen en pitchen en te weinig lichaamsrotatie in de swing, dan is crosshanded oefenen dus een aanrader. Maar in de golfbaan met een scorekaart op zak ook spelen met de rechterhand boven? Fitzpatrick is niet de eerste golfer die voor deze techniek kiest. Vijay Singh, voormalig nummer 1 van de wereld, heeft het ook een tijd gedaan. Nu maakt Fitzpatrick er furore mee. Golfers hebben de neiging winnaars te kopiëren dus wellicht zien we binnenkort veel meer rechterhanden bovenaan de grip. Wat sowieso zeker is: crosshanded oefenen kan veel golfers helpen!

Lees meer over
Instructie Golftips