Beeld: Golfsupport.nl
"Mijn tegenstander in de wedstrijd drukte in een flink gebied rondom de hole alles met haar putter plat. Mag dat of loopt zij een straf op?"
Het is toegestaan om beschadigingen op de green te repareren, maar je mag niet het oppervlak van de green platdrukken om natuurlijke oneffenheden op je speellijn vlak te maken (Regel 13.1c). Als je dat toch doet krijg je daarvoor de algemene straf. In de situatie die je beschrijft lijkt je tegenstander meer te doen dan volgens de Regels is toegestaan en zij verliest daarmee de hole.
"Ik sla de bal en deze belandt in de kruin van een wilg langs de fairway, maar is niet buiten de baan of in een hindernis. Ik zie de bal liggen tussen de takken in de kruin maar kan er niet bij, ook niet met een club. De vraag nu: is dit een verloren bal (ik zie wel de bal) of een onspeelbare bal (maar dan droppen met een andere bal)? Hoe te handelen?"
Als je de bal die in de wilg zit kunt identificeren als jouw bal, is hij niet verloren en mag je hem onspeelbaar verklaren. Identificeren van de bal kan door het zien van de persoonlijke markering die je op de bal hebt aangebracht. Als je geen merkteken kunt zien, maar wel het merk, type en nummer van de bal en die komen overeen met de bal die jij hebt gespeeld, is ook dat voldoende om de bal als jouw bal te identificeren.
Voorwaarde daarbij is wel dat ook de conditie van de gevonden bal overeenkomt. Ook volstaat het als jij of iemand anders de bal op die plek in de wilg tot stilstand heeft zien komen. Als je de bal als de jouwe hebt geïdentificeerd, mag je deze onspeelbaar verklaren en mag je een andere bal droppen, volgens Regel 19.2.
"Tijdens de NGF Competitie deed zich het volgende voor. De speler wil de bal slaan, maar bij de top van de backswing merkt hij dat de club een tak van een boom heeft geraakt. De speler besluit de stoppen met de slag. Hij raakt de bal niet, maar vanwege de snelheid van zijn downswing gaat het clubhoofd nog wel voorbij en over de bal. Ook wel genoemd een airshot. Is dit nu een slag? Volgens de speler niet, want hij had niet meer de intentie de bal te slaan. Volgens de tegenstander wel, want het clubhoofd ging over de bal heen."
Als de speler tijdens de downswing besluit om de bal niet te slaan en de bal opzettelijk mist, heeft hij geen slag gedaan. Zie definitie van slag. Het maakt daarbij niet uit of de speler het clubhoofd stopt voordat hij bij de bal is of de club niet meer kan stoppen en dan opzettelijk de bal mist.
"Ik verklaar een bal onspeelbaar en neem relief met twee clublengtes opzij. Ik drop de bal en die rolt terug naar de plek waar die onspeelbaar was (bijvoorbeeld tegen een hek onderaan een heuvel). De bal is gedropt in de dropzone en blijft in de onspeelbare positie ook in de dropzone. Moet je dan opnieuw de bal onspeelbaar verklaren en een strafslag nemen? Dat zou wel raar zijn toch?"
Als je een bal onspeelbaar verklaart en de situatie ontwijkt door een bal te droppen binnen twee clublengten, dan is de plek waar de bal lag ook binnen de dropzone. Rolt een bal na deze in de dropzone te hebben gedropt terug naar de plek waar hij lag, dan is de bal in het spel en mag je niet zonder straf opnieuw een bal droppen (Regel 14.3). Enige optie is dan inderdaad om nogmaals de bal onspeelbaar te verklaren en met bijtelling van een tweede strafslag een van de opties van Regel 19.2 toe te passen.
Dit is alleen anders als sprake is van een situatie als beschreven in Regel 19.2c, laatste bullet. Dus als de bal na het droppen voor het eerst de grond raakte in een ander gebied van de baan (bijvoorbeeld een bunker) dan het gebied waarin de bal na het droppen tot stilstand komt (bijvoorbeeld het algemene gebied).
"Ik had een meningsverschil op de green met iemand die met zijn voet het vuil, dat in zijn puttinglijn lag, weg te vegen. Is dat toegestaan?"
Op de green mag een speler losse natuurlijke voorwerpen, zand en losse aarde verwijderen, op een manier die daarvoor redelijkerwijs nodig is (Regel 13.1c). Als een speler meer doet dan wat redelijkerwijs nodig is om vuil op de green weg te halen, dan krijgt hij daarvoor de algemene straf.
Het hangt af van de situatie en de manier waarop de speler met zijn voet het vuil op zijn speellijn verwijdert. Met een voet vuil wegschrapen zal al snel de speellijn meer verbeteren dan wat volgens Regel 13.1c is toegestaan. Vuil op de speellijn kan het beste met de hand of een handdoek worden weggeveegd om te voorkomen dat je meer verbetert dan is toegestaan.
In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF) en Trudy Jonkman (Regel- en Handicapcommissie van de NGF).
Heb je ook een regelvraag? |
GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie! |